Regjeringen vil flytte iskantgrensen: – Dette er et elendig forslag

Regjeringen foreslår å flytte iskanten til der det er is 15 prosent av dagene i april, mot 30 prosent som er dagens grense. Forslaget møter motstand hos opposisjonen og miljøvernerne.

ISKANTEN: Regjeringen foreslår å flytte iskanten lenger sør.
Publisert:

Iskanten er avgjørende for hvor langt nord man kan lete etter olje og gass.

– Vi har satt grensen, både for iskanten som særlig verdifullt og sårbart område og for petroleumsvirksomhet på 15 prosent, sier Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressekonferanse i dag.

I det nye forslaget vil det altså ikke bli åpnet for petroleumsvirksomhet nord for iskanten.

Havforskningsinstituttet og Norsk Polarinstitutt har anbefalt å trekke iskanten enda lenger sør, og sette grensen ved 0,5 isfrekvens. De har vært en del av Faglig forum, som er regjeringens eget ekspertutvalg.

Les også: Fem ting du bør vite om iskanten

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) presenterte regjeringens forslag om å flytte iskanten lenger sør under en pressekonferanse i dag.

– Status quo

SV-leder Audun Lysbakken sier til VG at det er uansvarlig å lage tilfeldige politiske løsninger som ikke tar hensyn til sårbar natur.

– Jeg mener dette er et elendig forslag. Å prøve å selge dette som en stor seier er et miljøbedrag fra Venstre - det er ikke å flytte iskanten sørover, det er status quo. En seier hadde vært å følge de miljøfaglige rådene og la grensa gå der forskerne sier at den går, ikke der Erna Solberg har funnet på at den går, sier Lysbakken til VG.

Lysbakken mener det er dårlig økonomisk politikk å legge til rette for mer oljeutvinning.

– Det er ikke gjennom et oljekappløp i Arktis at vi berger norsk industri. I praksis vil det å lete etter olje stadig lenger nord være å gamble på at verden ikke kommer til å ta klimakrisen på alvor, sier SV-lederen.

KRITIKK: SV-leder Audun Lysbakken gir hard kritikk til regjeringsforslaget om ny iskant.

Glad for fortsatt næringsvirksomhet

Forslaget til ny iskant-grense ligger nord for allerede eksisterende oljefelt. Det er Norsk olje og gass fornøyde med, til tross for at de mener at det ikke er faglig grunnlag for å endre iskant-grensen fra 30 til 15 prosent.

– Vi er glade for at den nye definisjonen gir grunnlag for fortsatt næringsvirksomhet i de åpnede områdene i Barentshavet sør. Det er viktig med forutsigbarhet for de utvinningstillatelsene myndighetene har tildelt, sier konstituert direktør i Norsk olje og gass, Knut Thorvaldsen til NTB.

FrP: - Bedre utgangspunkt enn ventet

Det kommer til å bli en hard kamp i Stortinget når iskant-striden skal avgjøres.

Til TV2 har FrP-leder Siv Jensen uttalt at de vurderer å trekke støtten til regjeringen om de flytter iskanten sørover, noe de nå altså foreslår å gjøre.

– Det er skuffende at regjeringen ikke legger mer vekt på det Oljedirektoratet og oljenæringa har vært tydelige på, at de ønsker dagens definisjon av iskantsonen, sier Jon Georg Dale (FrP) til VG.

FrP ønsker en dynamisk iskant, som vil si at iskanten vil gå der isen til enhver tid er. De er det eneste partiet på Stortinget som ønsker en slik ordning.

– Vi er positivt overrasket over at Venstre har fått såpass lite gjennomslag, og at alle områder som i dag har oljevirksomhet blir skjermet. Det er et bedre utgangspunkt enn vi forventet for få dager siden, sier Dale.

Dale sier at FrP er klare til forhanlinger, og har tro på at de kan komme til enighet med regjeringen.

– I dag bekreftet Erna at de vil gå til oss først i forhandlingene, noe som er et positivt signal. Vår posisjon er å samlet styrke konkurransevilkårene til olje- og gassindustrien.

– Helt utrolig

Forslaget til regjeringen får kritikk av miljøvernorganisasjoner, som mener iskanten må flyttes enda lenger sør.

– Det er ikke til å tro at regjeringen har mekket i stand sin egen iskantgrense som tilfeldigvis går rett nord for oljeblokkene som allerede er tildelt. Denne politikken viser at Høyre på ingen måte er det kunnskapspartiet de påstår å være, men snarere en nikkedukke for oljelobbyen, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, i en pressemelding.

Forbundet mener regjeringens nye iskantgrense er for lik den gamle.

– Det er helt uforståelig om miljøpolitikere fra noen av regjeringspartiene forsøker å selge dette som en seier. Her har man sagt til oljeindustrien at de skal få dure på som vanlig, uten at oppdatert kunnskap skal sette noen grenser for dem. Det er rett og slett helt utrolig, sier Lundberg.

KrF: - Viktig seier

– Dette er en viktig seier, KrF har lenge jobbet for å sikre det som er et av verdens viktigste og mest sårbare havområder, sier miljøpolitisk talsperson i KrF, Tore Storehaug i en pressemelding.

– Det er uaktuelt med en flytende definisjon av hvor iskantsonen skal gå. Denne løsningen sikrer forutsigbarhet for næringen men viktigst av alt, sikrer den verdifulle og uerstattelige områder for dyr og planteliv, sier Storehaug.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, er skeptisk til oljeplattformer lenger nord. Til NTB sier APs energi- og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide at han advarer mot en polarisert debatt med skyttergravskrig mellom oljeinteresser og naturvern, og sier at avtaler som allerede er inngått med oljenæringen må holdes.

– For Arbeiderpartiet er det viktig å finne en god og balansert løsning mellom hensynet til miljøet og næringsinteressene innen fiskeri, havbruk, skipsfart, mineralnæring og oljeindustri. Forvaltningsplanen skal ikke ha tilbakevirkende kraft, og tildelte lisenser skal stå ved lag, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no