Equinor om samarbeidet med Chesapeake: – Vurderer utfall

Skifergassgiganten har søkt konkursbeskyttelse, men driften og samarbeidet med det norske Equinor fortsetter inntil videre. Chesapeake skylder DNB penger, men storbanken er ordknapp om forholdet til det amerikanske selskapet.

Det amerikanske selskapet har søkt om konkursbeskyttelse. Her fra et kontor plassert i Oklahoma.

Steve Sisney/Reuters
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Den amerikanske skifergassgiganten Chesapeake – en av Equinors eldste partnere i USA – søkte søndag kveld konkursbeskyttelse gjennom en såkalt Chapter 11-prosess.

Equinor pressetalsperson Erik Haaland sier på telefon at de vurderer situasjonen fortløpende, men vil ikke si noe ytterligere om prosessen videre.

– Så langt har det ikke hatt noe innvirkning, så vidt jeg er klar over, sier han.

– Det gjenstår å se hva som skjer videre i prosessen, men selskapet selv skriver selv i egen børsmelding at driften fortsetter. Vi vurderer ulike utfall, men vil ikke spekulere noe om prosessen videre, sier Haaland.

Det er foreløpig uklart hva konsekvensene blir av konkursbeskyttelsen, både for Equinor og DNB.

– God erfaring

Nå ligger det an til en storstilt refinansiering av selskapets gjeld. Den norske storbanken DNB er blant dem Chesapeake skylder penger.

– Vi kan ikke kommentere enkeltkunder, men generelt har vi god erfaring med såkalt «reserve-based lending», altså utlån til oljeselskaper med sikkerhet i oljereservene, sier fungerende informasjonsdirektør Andreas Nyheim i DNB, og legger til:

– Vi hadde eksempelvis ingen tap knyttet til denne typen kunder under oljenedturen i 2014 til 2017, sier han.

Resultatet av de kommende gjeldsforhandlingene kan bli at Chesapeakes långivere får kontroll over selskapet.

Les på E24+

Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget

E24 har tidligere omtalt at banken har lånt ut store summer til Chesapeake. Senest i desember var DNB med på å refinansiere gjelden til selskapet.

Tall fra Bloomberg viser at DNB har lånt ut minst 185 millioner dollar – eller 1,79 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Dette skal være en del av en såkalt kredittfasilitet på totalt tre milliarder dollar eller rett over 29 milliarder kroner.

I første kvartal i 2020 satte DNB av rundt 5,8 milliard kroner til lånetap. Rundt 45 prosent av dette var innenfor olje, gass og offshore.

E24 har tidligere vært i kontakt med en rekke DNB-analytikere, men ingen av dem har tilgang på tall som viser DNBs totale utlån eller forventede tap knyttet til Chesapeake.

Fjerner gjeld

Chesapeake Energy varslet søndag kveld at det har inngått en «støtteavtale» med en større gruppering långivere for å sikre en restrukturering som fjerner rundt syv milliarder dollar i gjeld, tilsvarende 67,88 milliarder norske kroner.

Selskapet opplyser at det har fått støtte av 100 prosent av långiverne i en kredittfasilitet til forslaget.

Les også

Riggnæring i krise: – Nå må det bli full fart i oljeleting

Som en del av forslaget har selskapet sikret finansiering på 925 millioner dollar fra «enkelte långivere» under kredittfasiliteten. Beløpet tilsvarer nærmere ni milliarder kroner.

Det var søndag kveld ikke kjent hvilke långivere som har gitt sin støtte til restruktureringen av gjeld eller som står bak den nye finansieringen.

– Mange scenarioer

Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy skriver i en oppdatering mandag at Chesapeake har hatt en «krevende finansiell situasjon i mange år» – og at både nedturen i oljemarkedet og coronakrisen har gjort det vanskeligere.

– Det vil være rimelig å si at selskapet «Chapter 11»-varsel var ventet av mange i markedet og er ikke egentlig representativt for resten av industrien, skriver han i meldingen.

Nysveen sier det er mange scenarioer for veien videre for Chesapeake, men at det med stor sannsynlighet vil komme store restruktureringer i porteføljen den kommende tiden.

Tapte milliarder

Chesapeake ble lenge ledet av den avdøde skiferpioneren Aubrey McClendon, vokste i sin storhetstid til å bli USAs nest største produsent av naturgass.

Den raske veksten var imidlertid et resultat av omfattende kjøp av nye landområder finansiert med en stadig større gjeld.

Allerede i fjor høst varslet Chesapeake-ledelsen at selskapet sto i fare for å gå over ende fordi gjelden var for høy.

I første kvartal i 2020 tapte selskapet 8,3 milliard dollar eller rundt 78,8 milliarder kroner, blant annet på grunn av store nedskrivninger på egne eiendeler.

Les også

Flere selskaper offentliggjorde ikke lovpålagt informasjon

Les også

Økokrims nye sjef: – Ikke gitt at vi skal kjøre den store slegga på alt

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. USA
 3. DNB
 4. Chesapeake Energy Corp.

Flere artikler

 1. Equinor-partneren Chesapeake søker konkursbeskyttelse

 2. DNB-sjef Kjerstin Braathen stille om kontroversielle oljebonuser

 3. DNB har gitt milliardlån til konkurstruet Equinor-partner i USA

 4. Giganten Valaris søker konkursbeskyttelse i USA

 5. Seadrill Partners søker konkursbeskyttelse i USA