Aker Solutions om flytende havvindprosjekt: – Viktig milepæl

Principle Power installerer nå verdens hittil største turbiner på et flytende havvindprosjekt, med Aker Solutions på eiersiden. Bransjen planlegger flere flytende prosjekter og tror på betydelige kostnadskutt.

FLYTENDE HAVVIND: Windfloat-konseptet fra Principle Power består av en halvt nedsenkbar plattform med en vindturbin på toppen. Aker Solutions er medeier i selskapet, som nå installerer verdens hittil største vindturbiner på et flytende prosjekt. Windfloat-prosjektet i Portugal skal bestå av tre MHI Vestas-turbiner på 8 megawatt hver.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Nylig fikk Equinor og flere partnere 2,3 milliarder kroner i Enova-støtte for å bygge ut Hywind Tampen, Norges første havvindpark og ett av flere nye flytende havvindprosjekter som er under planlegging.

Equinor bygget i 2017 ut verdens første flytende havvindprosjekt, Hywind Skottland, men vil etter hvert få konkurranse fra andre aktører, i et marked som ifølge Wind Europe kan vokse til mellom 4.000 og 5.000 megawatt innen 2030, bare i Europa.

Amerikanske Principle Power, hvor norske Aker Solutions er medeier, har nå startet installasjonen av verdens største turbiner på et flytende havvindprosjekt. WindFloat Atlantic som skal taues til havs i fjerde kvartal.

– Vi ser på dette som en særdeles viktig milepæl. Vi har stor tro på Principle Powers konsept med et halvt nedsenkbart skrog, og mener dette er en veldig god og ikke minst kostnadseffektiv løsning for flytende vind, sier Astrid Skarheim Onsum i Aker Solutions til E24.

Hun leder selskapets vindkraftsatsing. Aker Solutions bruker sin erfaring fra oljebransjen i samarbeidet med Principle Power for å forbedre Windfloat og andre demoprosjekter. Blant disse er britiske Kincardine, hvor en turbin er installert og fem andre skal i vannet neste sommer.

Det første Windfloat-prosjektet besto av én turbin på to megawatt. Det andre Windfloat-prosjektet som nå bygges ut består av tre plattformer med hver sin vindturbin på åtte megawatt fra MHI Vestas, og skal stå på 100 meters dyp utenfor Viana do Castelo i Portugal.

Bak prosjektet står Windplus-konsortiet, formet av noen av Europas største aksjeselskaper. EDP eier 54,4 prosent, Engie 25 prosent og Repsol 19,4 prosent, mens Principle Power som har utviklet plattformløsningen eier 1,2 prosent.

Økte eierskapet

– Vi økte vår andel i Principle Power til 23 prosent i sommer. Det er fordi vi ser at den strategien vi la ved vår inntreden i selskapet var god, sier Onsum.

– Vi ser at den bakgrunnen Aker Solutions har som designer av 60 prosent av verdens eksisterende halvt nedsenkbare plattformer og de ti årene som Principle Power har brukt på vind gir gode samarbeidsmuligheter, som vi gjør at vi kan ta løsninger raskere i bruk, sier hun.

Les også

Hywind Tampen-prosjektet får 2,3 milliarder i Enova-støtte

Det finnes flere konsepter for flytende havvind enn Equinors konstruksjon med en dyp vertikalt flytende plattform (spar-plattform). Principle Power bruker en halvt nedsenkbar plattform som man også gjenkjenner fra oljebransjen, men det finnes også aktører som prøver ut strekkstagsplattformer og prammer med turbiner på.

Nå kjører Europa ut en rekke prosjekter innen flytende havvind (se tabell nederst i saken). EU-landene har blitt enige om en fornybarandel på 32 prosent av sluttforbruket av energi innen 2030, noe som betyr at fornybar på det tidspunktet vil stå for 50 prosent av strømproduksjonen.

Les også

Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg

Kostnadene har falt

Equinor har anslått at flytende havvind kan være lønnsomt ved en strømpris på 40 øre til 60 øre kilowattimen i 2030. Kostnadene for havvind med bunnfaste turbiner har falt dramatisk de siste årene (se faktaboks). Noe lignende kan skje på flytende prosjekter.

– Vi ser ingen grunn til at kostnadene ikke skal falle like fort, eller fortere. Det tok ti år fra bunnfast krevde tunge subsidier til de var konkurransedyktige mot andre typer kraft. Gitt at 70 prosent av kostnadselementene er de samme på flytende og bunnfast kan man se for seg at det vil gå enda raskere, sier Onsum.

– Samtidig med diskusjonen om kostnader etablerer mange land nå gode rammebetingelser for å lokke til seg tidlig utbygging av flytende havvind. Man kan lure på hvorfor man gjør det før kostnadskurven har falt, og for oss er det tydelig at det skjer fordi disse landene vil gi konkurransefortrinn til egen industri, sier hun.

Får flere konkurrenter

Jon Dugstad i Norwegian Energy Partners jobber blant annet med å hjelpe norske leverandører til havvindindustrien ut i verden. Selv om Equinor var først ute i verden, vil de etter hvert få flere konkurrenter, sier han.

– Men de har foreløpig ikke demonstrert teknologien – se de fire demo-prosjektene i Frankrike og tre som forberedes i Kina samt Stiesdal som forbereder en pilot på Karmøy. I tillegg finnes Hexicon i Sverige som har et samarbeid med Shell i Korea. I tillegg så har Dr.techn. Olav Olsen i Norge et godt konsept, skriver Dugstad i en e-post til E24.

Han påpeker at statsstøtten til Hywind Tampen-prosjektet vil kunne bidra til å bringe flere norske leverandører inn i havvindindustrien, og til å verifisere teknologien for både nye og gamle leverandører.

– Flere slike større prosjekter vil bidra til å hjelpe industrien til å befeste en sterk posisjon. Noen av de åpnede områdene for havvind kan også bygges med flytende understell, men det vil være behov for finansiell støtte i en utviklingsperiode om det skal realiseres. Dette er ny teknologi, skriver han.

Han mener norsk industri også bør engasjere seg i bunnfast havvind, som det byggest ut mest av i dag. Gode referanser fra bunnfaste installasjoner vil kunne bidra til sterkere konkurranseposisjon i flytende havvind senere, mener Dugstad.

Flere nye prosjekter

Les også

Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

Principle Power er i gang med flere prosjekter innen flytende vind, som Golfe du Lion utenfor Frankrike med samme konseptløsning som Windfloat.

– Samtidig utvikler vi et prosjekt i Nord-California, og da er vi over i fullskala. Det som er spennende i California er hvordan dette passer inn delstatens mål i 100 prosent fornybar innen 2025. De har en brådyp sokkel, så der går man rett på flytende teknologi, sier Onsum.

Europa har en rekke nye flytende vindprosjekter på gang (se figur), og Equinor og Aker Solutions er ikke alene om denne satsingen selv om de har vært tidlig ute.

Equinor ser også på større utbygginger av flytende havvind, som et prosjekt på 200 megawatt på Kanariøyene. Selskapet jobber også med et prosjekt av lignende størrelse i Sør-Korea.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Aker Solutions

Flere artikler

  1. Full drift for flytende havvindprosjekt i Portugal

  2. Aker Solutions satser på gigantisk havvindprosjekt i Korea

  3. Aker Offshore Wind vil satse på «den neste revolusjonen»

  4. Equinor vil samarbeide med koreansk selskap om havvindprosjekt

  5. Ferd-selskap satser på flytende havvind-konsept