Hafslund går sammen med Cloudberry om svensk vindprosjekt

Fornybarselskapet Cloudberry selger halvparten av det svenske vindprosjektet Stenkalles i innsjøen Vänern til Hafslund. Investeringsbeslutning skal tas senere i år. – Et stort prosjekt for oss, sier Cloudberry-sjef Anders Lenborg.

Cloudberry-sjef Anders Lenborg.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Cloudberry.

Hafslund vil betale rundt én million norske kroner per megawatt i forkant av utbyggingen. Det vil si at selskapet gir om lag 50 millioner kroner* for sin halvdel av prosjektet. Hafslund vil betale ut mer hvis prosjektet kommer i gang til planlagt tid.

Hafslund eies av Oslo kommune. Selskapet har en årlig kraftproduksjon på om lag 18 terawattimer (TWh).

– Stenkalles Grund er et spennende prosjekt som gjør Hafslund i stand til å raskt sikre seg innpass på det svenske kraftmarkedet, sier nestsjef Martin S. Lundby i Hafslund ifølge meldingen.

*PS! En tidligere versjon av denne saken oppga at Hafslund gir 100 millioner kroner. Saken er rettet 7. juni kl. 11.40.

Les også

Cloudberry vil på hovedlisten på Oslo Børs

– Et stort prosjekt for oss

Stenkalles-prosjektet er på 100 megawatt, og skal bygges ut på grunt vann i innsjøen Vänern. Ifølge Cloudberry skal dette være det første vindprosjektet av sitt slag i Sverige uten subsidier. Selskapet regner dette som et havvindprosjekt, selv om det bygges ut en innsjø.

– 100 megawatt er et stort prosjekt for oss. Vi har sagt at vi skal ha en partner, og Hafslund vil være en god partner for oss med sin kompetanse og løfteevne, sier Cloudberry-sjef Anders Lenborg til E24.

– Vi ser for oss å kunne ta en investeringsbeslutning i november-desember. Da har vi fleksibilitet til hvordan vi skal bygge ut prosjektet, over én eller to sesonger. Vi er i forhandling med leverandører av turbiner og annet utstyr, sier han.

Les også

Norsk vindaktør om svensk milliardgrep: – Veldig positivt

Neste steg er Østersjøen

Stenkalles blir Cloudberrys største prosjekt så langt, og det første store offshoreprosjektet i Sverige på mange år.

– Vi tror vi kan ta med oss det vi gjør i Vänern ut i Østersjøen i neste steg. Der ser vi også på mindre prosjekter på grunt vann. Vi ser på oss selv først og fremst som en utvikler, og ikke en langsiktig eier. Neste prosjekt kan fort bli på 500 til 1.000 megawatt, og da er det ikke naturlig at vi sitter på en stor eierandel, sier han.

Formelt selger fornybarselskapet Cloudberry 50 prosent av aksjene i selskapet Cloudberry Offshore Wind AS til Hafslund. Dette selskapet eier indirekte Stenkalles-prosjektet. Transaksjonen skal være gjennomført i september.

– Hvordan vurderer du utsiktene til mer vindutbygging i Sverige?

– Vi stiller oss veldig positiv til at det er sånt fokus på å få fortgang på havvind i Sverige. Svenska kraftnät bygger nå ut seks punkter i nettet hvor bransjen kan koble seg til. Det å få subsidiert tilkoblingen til nettet på denne måten kan bli avgjørende for oss som må basere utbyggingene våre på strømprisen alene, og ikke på subsidier, sier Lenborg.

Cloudberry hentet i juni over én milliard kroner i markedet, ved å utstede nye aksjer. Pengene skulle blant annet finansiere utbygginger av vindkraft ved Hån og Duvhällen i Sverige, og til i Odal i Innlandet fylke i Norge. Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd var blant aktørene som tegnet seg i emisjonen.

Les meldingen fra Cloudberry
Les også

Johan H. Andresen med når Cloudberry henter én milliard

Les også

Sverige vil øke strømproduksjonen: – Trenger all kraft vi kan få

Publisert:
Gå til e24.no