Uenighet om strømstrategien i Nord-Norge

Kraftprodusentene i Nord-Norge er uenig i om det bør bygges ny produksjon og om nettkoblingen mellom Nord-Norge og Sør-Norge skal forbedres.

Kraftprodusentene i nord er uenig i om det lønner seg å forbedre koblingen til Sør-Norge.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Et kraftoverskudd i Nord-Norge gjør at regionen i dag har rimelig strøm. Og få kabler mellom Nord-Norge og Sør-Norge fører til stor prisforskjell på strøm i landet, skriver Dagens Næringsliv.

Det er imidlertid ventet store investeringer innen vei, bolig, sjømat, flyplasser, hydrogen og batterifabrikker i landsdelen. Konsernsjef Semming Semmingsen i Troms Kraft mener derfor at det kun er snakk om tid før det blir kraftmangel.

– Kraftoverskuddet vi har i dag, kan fort bli spist opp som følge av den økende etterspørselen av kraft. Da vil strømprisene øke, sier Semmingsen.

Han mener dårlig nettforbindelse på sikt vil hindre industriutvikling i nord og at det må bygges mer kraft og en bedre forbindelse til Sør-Norge og Nord-Sverige.

Det er ikke konsernsjef Eirik Frantzen i Nordkraft i Narvik enig i. Han mener det trengs flere kabler innad i landsdelen.

– Fra Namsskogan til Finnmark har vi mange sårbare nett. Med økt forbruk blir det enda viktigere å få bort flaskehalsene innad i regionen, sier Frantzen.

Han ser heller ingen nytte av et bedre overføringsnett til Sør-Norge og Nord-Sverige.

Utregninger fra Statnett viser dersom kapasiteten ut av Nord-Norge og Nord-Sverige hadde vært større, ville det økt prisen økt mer i nord enn den ville blitt redusert i sør.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Strøm

Flere artikler

 1. Øker takten for fossilfritt jern og stål: Trenger 12 prosent av svensk strøm i 2030

 2. Åpnet stort svensk vindprosjekt

 3. Betalt innhold

  Britene fikk norsk strøm til halv pris gjennom kabelen til England

 4. Prisforskjellen øker videre: 84 øre dyrere strøm i sørvest

 5. Betalt innhold

  Regjeringen legger kriseplaner for rasjonering av strøm til vinteren