Ukraina-krigen

Svenskene med milliardstøtte til strøm og drivstoff: Hver bileier får 1.000 kroner

Sveriges regjering vil dele ut 14 milliarder svenske kroner i støtte til befolkningen for å dempe effekten av dyr strøm og dyrt drivstoff. Hver bileier skal få en tusenlapp i spesiell kompensasjon for de høye drivstoffprisene.

Sveriges finansminister Michael Damberg lover drivstoffstøtte til svenskene.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Prisene på strøm og drivstoff har steget mye i det siste, og regjeringen i Sverige foreslår nå en støttepakke på 14 milliarder kroner. Blant annet vil de forlenge strømstøtten som ble innført tidligere i år.

– I det korte perspektivet legger regjeringen frem en midlertidig senkning i drivstoffskatten, en særlig drivstoffkompensasjon, en forsterkning av klimabonusen, en forlenget elpriskompensasjon i sørlige og midtre Sverige og økt boligstøtte til barnefamilier, sier finansminister Michael Damberg på en pressekonferanse mandag.

Som del av støttepakken skal hver bileier få 1.000 svenske kroner, og regjeringen vil gi ytterligere 500 kroner til bileiere i visse områder. Dette vil koste rundt fire milliarder kroner, ifølge regjeringen.

– Regjeringen vil legge frem en særlig drivstoffkompensasjon på tusen kroner til alle privatpersoner som eier en bil, og ytterligere 500 kroner til dem som bor i et av de tre støtteområdene, sier Damberg.

Dette er snakk om områder i distriktene. Kompensasjonen skal gjelde kun for én bil per person, ifølge finansministeren.

Les også

Svenskene setter av seks mrd. til strømstøtte

Senker drivstoffavgifter

Ifølge Damberg vil regjeringen senke drivstoffskattene fra for å dempe effekten av dyrt drivstoff etter at oljeprisen har skutt i været. Damberg sier at skattene for bensin og diesel skal kuttes tilsvarende 1,30 kroner per liter ved pumpen, til en samlet kostnad av 3,7 milliarder svenske kroner.

Ifølge Damberg kan skattesenkningen tre i kraft allerede 1. juni og gjelde ut oktober, hvis Riksdagen vedtar den raskt. På en pressekonferanse mandag fikk Damberg spørsmål om hvorfor dette ikke kan innføres allerede nå.

– Det går ikke an å gjøre det raskere, sier han.

Bostøtten til husholdninger med svak økonomi skal også økes med rundt 25 prosent som del av støttepakken, til en kostnad på 500 millioner kroner, påpeker Damberg.

Regjeringen vil i tillegg innføre et nytt system for reisefradrag. Dette skal kunne gjøre at 260.000 flere svensker skal kunne få reisefradrag fra 2023, ifølge regjeringen.

Statsråden er imidlertid tydelig på at regjeringen ikke kan dempe effekten av alle høye priser etter Russlands invasjon av Ukraina. Blant annet har en rekke matvarer har også steget i pris den siste tiden.

– Det er ikke fullt ut mulig å kompensere for alle prisøkninger, sier Damberg.

Vil redusere importavhengighet

Sverige skal redusere sin avhengighet av oljen, og vil fortsette å gi 70.000 kroner i støtte til rene elbiler gjennom en såkalt klimabonus. Regjeringen regner nå med at klimabonusen vil koste rundt fire milliarder kroner i år, opplyser Damberg.

Svenskenes mål er å være klimanøytralt i 2045, og Damberg sier at landet vil forsterke sin omstilling for å nå målet og redusere avhengigheten av fossil energi.

– Sverige skal ligge lengst frem i klimaomstillingen, sier Damberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen
 2. Drivstoff
 3. Drivstoffpriser
 4. Diesel
 5. Riksdagen
 6. Sverige

Flere artikler

 1. Slik vil IEA kutte verdens oljeforbruk

 2. Energipolitikere om dyrere strøm, bensin og diesel: – Kan få store konsekvenser

 3. Foreslår bilfrie søndager: – Vil oppleves som svært inngripende

 4. Regjeringen forlenger strømstøtten

 5. Vedum frykter høyere renter: Vil ikke kutte drivstoffavgifter