Strømprisene

Fyrte opp svensk oljekraftverk: – Det blir spennende i vinter

Det er ti år siden svenskene fyrte like godt i oljekraftverket Karlshamn som i forrige uke, selv om det er dyrt. – Viser hvor alvorlig situasjonen er når det gjelder strømforsyningen, sier operatøren Uniper.

Svenskene har satt i drift oljekraftverket i Karlshamn igjen, etter en periode med høye strømpriser.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I februar skrev E24 at Fortum-kontrollerte Uniper hadde fyrt opp oljekraftverket i Karlshamn, for å sikre stabil drift av kraftsystemet i en periode med stort forbruk og høye priser.

Nå har dette gjentatt seg, og svenskene har begynt å produsere strøm fra olje lenge før vinterkulden setter inn.

Presseansvarlig Torbjörn Larsson i Uniper.

– De siste to ukene har Karlshamnsverket vært i drift i ni hverdager, skriver presseansvarlig Torbjörn Larsson i Uniper Sverige i en e-post til E24.

– Tre dager i forrige uke kjørte vi til og med to blokker. Vi må tilbake til 2010 for å se en tilsvarende frekvens i driften, skriver han.

I full drift brenner kraftverket i Karlshamn 70 tonn olje i timen. Oljen kommer fra Preems raffineri i Lysekil. Kraftverket skal stenges i noen uker nå, men kan bli startet opp igjen i november.

– Nå har imidlertid anlegget gått inn i en fire uker lang revisjonsstans for å være i topp stand som del av effektreserven mellom 16. november og 15. mars, etter avtale med Svenska Kraftnät, skriver Larsson.

Les også

Sprengkulden krever mye strøm: Svenskene fyrte opp oljekraftverk

– Alvorlig

Svenska Kraftnät tilsvarer norske Statnett, og det oljefyrte kraftverket i Karlshamn er en del av nettoperatørens reserve. Det betyr at det skal sikre at nettet fungerer som det skal på de kaldeste dagene, og bidra til å unngå utfall.

– De siste to ukene har det vært generelt mangel på strømproduksjon i store deler av Europa, som har å gjøre med at væravhengig elproduksjon ikke har kunnet levere så mye som markedet etterspør, samtidig som Europa faser ut fossile kraftverk og visse land også kjernekraft, skriver Larsson.

Han sier at dette har ført til betydelig mangel på stabil elproduksjon, og det påvirker sørlige Sverige som er avhengig av overføringskapasitet fra Nord-Sverige og naboene i sør.

– At elmarkedet byr inn Karlshamnsverket i dette omfanget viser hvor alvorlig situasjonen er når det gjelder strømforsyningen. Karlshamnsverket er alltid det anlegget i Sverige som ruller inn sist i budgivningen, ettersom marginalkostnaden er såpass høy, skriver Larsson.

– Begrenset overføring

Sverige har samme utfordring som Norge, med begrenset overføringskapasitet fra overskuddsområder for strøm i nord til områder med stort forbruk lenger sør. Dermed har prisene både i Norge og Sverige vært mye høyere i sør enn i nord.

I forrige uke var verket i drift basert på pris, men nettmangel kan føre til at oljekraftverket også kan bli tatt i bruk i vinter.

Forvalter og analytiker Arne Österlind i Shepherd Energy, som driver med spekulasjon i kraft- og gassmarkedet, sier at kraftverket vanligvis brukes til å sikre nettstabilitet i Sør-Sverige, sier Österlind til E24.

– Det er begrenset overføring internt i Sverige, og vi har ikke så mye produksjon i sør. I perioder med lite vindkraft og stor flyt fra Sverige mot Norge, så får vi problem med å sikre nok effekt i Sør-Sverige. Da bruker man å ha Karlshamn i beredskap for å balansere nettet og frekvensen, sier han.

– Dårlig i flere år

– Hvordan er kraftsituasjonen i Sverige?

– Den er dårlig. Den har vært dårlig i flere år, og det blir en bekymring frem mot vinteren. Problemet er at man ikke kan transportere så mye kraft fra nord til sør som man hadde ønsket. Det er begrensninger i nettet frem til november, og de vil trolig bli forlenget, sier Österlind.

– Blir det ikke bygget nye linjer?

– Svenska Kraftnät jobber med å bygge nye linjer, men man ligger 5–10 år etter utbyggingsplanene. Planene er også laget før man begynte å tenke på elbiler og produksjon av CO₂-fritt stål. Forbruket er ventet å øke, men av flere grunner så henger man etter med nettet. Ting tar tid, sier han.

E24 har tidligere omtalt bekymringene blant næringslivet i Stockholmsområdet, som frykter at strømmangel kan bremse veksten i Sør-Sverige. Området er ventet å øke sitt maksimale effektbehov fra 2.500 megawatt til 3.500 megawatt, og da trengs det flere linjer inn.

Sveriges regjering la i år frem et lovforslag for å kutte saksbehandlingstiden kraftig på nettutbygging. Også i Norge er det bekymring i næringslivet over manglende nett. Regjeringen satte i år ned et hurtigarbeidende utvalg ledet av Enova-sjef Nils Kristian Nakstad for å se hva som kan gjøres.

– Blir spennende i vinter

Med så høye priser og så lite vann i norske magasiner nå, er Österlind spent på hva som skjer når kulden setter ordentlig inn. Han håper at prishoppet kan få fart på løsningene.

– Jeg tror det kan være nyttig at vi får disse problemene nå. Da kan man kanskje gjøre noe for å motvirke fremtidige effektbrister. Kanskje man kan få fart på de investeringene som må gjøres i nettet. Det kan være nyttig å se hva som kan skje hvis systemet ikke fungerer som det skal, sier han.

– Vi kan få problemer i februar, når det er 15 minus grader ute. Da kan det oppstå problemer med effekten, og det kan i verste fall bli utkoblinger. Det kan bli enormt høye priser hvis det ikke kommer regn i høst. Det blir spennende i vinter, sier forvalteren.

Slik så det norske og svenske kraftnettet ut i 2020, ifølge Svenska Kraftnät.

– Veldig mye høyere enn normalt

Sør-Sverige er blant annet koblet til Finland, Litauen, Polen og Tyskland, og har for tiden dyrere strøm enn Sør-Norge. Tirsdag koster strømmen 1,42 kroner kilowattimen i prisområdet SE4, ifølge strømbørsen Nord Pool. Den sørnorske prisen er på 1,20 kroner kilowattimen, utenom nettleie og avgifter.

– Den er veldig mye høyere enn normalt. Prisene har i perioder koblet seg opp mot prisnivået i Tyskland og Danmark. De dagene da det blåser lite, så blir det dyrt i store deler av Sverige, mens det er billigere i nord, sier Österlind.

– I Sverige har prisen så langt i september vært på 125 euro per megawattime, sammenlignet med en nordisk systempris på 88 euro. I Nord-Sverige er prisen bare 55 euro, så det er billig i nord, sier han.

Dette tilsvarer henholdsvis 1,27 kroner, 90 øre og 56 øre kilowattimen.

– Hvordan blir dette oppfattet i Sverige?

– I Sverige er det mye kostnader på elnettet og på skatter. Så selve strømprisen syns vanligvis ikke så mye på regningene. Det er først nå som den har blitt veldig høy at folk legger merke til det. Med disse prisene, så blir det mer skriverier enn vanlig, sier Österlind.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Norge
 3. Sverige
 4. Strøm
 5. Olje
 6. Kraftverk
 7. Strømforsyning

Flere artikler

 1. Svenskene ville hjelpe Polen: Dro i gang oljekraftverket igjen

 2. Svenskene holder igjen på strømmen: – Vi er bekymret

 3. Svenskene skal bygge ut nett for å sikre mer havvind

 4. Statnett øker nettkapasiteten til Sverige

 5. Statnett begrenser strømflyt til Sverige: – Et motsvar