Nigeria ba om kriselån på milliarder: – Flere land kan følge etter

Synkende oljeinntekter gjør at Nigeria må be om finansiell hjelp. Økonomiprofessor mener at flere land kan komme til å måtte følge etter.

SLITER KRAFTIG: Nigerias president Mohammadu Buhari (t.h) gikk til valg på å bekjempe korrupsjonen i landet. Nå må han også ta hånd om landets store økonomiske utfordringer. Her avbildet da han tok over makten fra Goodluck Jonathan (t.v) i mai 2015.

Pius Utomi Ekpei Afp
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

Nigeria, Afrikas største økonomi, har blitt hardt rammet av fallet i oljeprisen.

I år forventes det at oljeinntekter - som tidligere har utgjort så mye som 70 prosent av Nigerias statsbudsjett - vil bli redusert til om lag en tredjedel.

Denne uken ble det klart at det vestafrikanske landet har bedt Verdensbanken og African Development Bank om til sammen 3,5 milliarder dollar, omlag 30,3 milliarder kroner i kriselån.

Kriselånet skal bidra til å redusere Nigerias stadig økende underskudd, som har blitt forverret av en stor økning i offentlige utgifter, skriver Financial Times.

– Altfor avhengige av oljen

Camilla Houeland, statsviter, Nigeria-ekspert og doktorgradsstipendiat ved Noragric forteller at til tross for at Nigerias økonomi har vært omtalt som voksende, er det usikkert om denne veksten har vært reell.

– Det har i det siste blitt stilt spørsmålstegn ved «veksthypen» i Afrika nettopp fordi den har vært så knyttet til råvarer og energi. Kanskje ikke veksten har vært så stor allikevel? Nigeria er tungt avhengige av olje, og til tross for vekst i andre sektorer, blant annet jordbruk, bank og finans, så er de altfor avhengige av oljen, sier Houeland.

CNN: Opec vurderer krisetiltak mot oljeprisene

Jobber aktivt mot korrupsjon

Nigeria kom på 136. plass av totalt 168 land i Transparency Internationals korrupsjonsranking for 2015.

Store summer har hvert år forsvunnet ut av det offentlige som følge av landets korrupte regime.

I slutten av mai i fjor kom landets nåværende president, Muhammadu Buhari til makten, og en av hans kampsaker var å bekjempe korrupsjonen i landet. Houeland tror at Buharis regjering til tross for de store økonomiske problemene er på rett vei.

Buhari har skiftet ut mange byråkrater i sentrale posisjoner, og ifølge Houeland tar ikke den politiske eliten i landet du samme sjansene som tidligere, av redsel for rettsforfølgelse.

– Hele den politiske eliten har vært en del av et korrupsjonsnettverk, men du kan ikke skyve alle fra deg på en gang. I tillegg må Buhari ta hensyn til et puslespill av etniske og religiøse følelser og nettverk, sier Houeland.

Buhari: Statskassen i Nigeria nesten tom

PENGEFONDBESØK: IMF-sjef Christine Lagarde besøkte Nigerias President Muhammadu Buhari i januar i år. Nå forteller hun at Nigeria er ett av landene som holder henne våken om natten.

Handout Reuters

Flere land som kan følge etter

Det er ikke bare Nigeria som sliter som følge av den lave oljeprisen, og økonomiprofessor ved BI, Ole Gunnar Austvik, tror at flere land kan komme til å gjøre som Nigeria, og be om hjelp.

– Det er logisk at de som har vært avhengige av løpende oljeinntekter, fort kommer i skvis. Når det gjelder denne typen lån, pleier de å sette betingelser for omstrukturering av økonomien som jo allerede burde vært gjort, men som ikke har vært så lett, med så store summer i oljesektoren.

Sjefen for IMF, Christine Lagarde uttalte til CNN forrige helg at det er flere land som holder henne våken om natten. Land med lav inntekt, som er svært avhengige av oljeeksport topper listen.

Aserbajdsjan har allerede indikert at de vurderer å søke om et kriselån på 4 milliarder dollar, 34 milliarder kroner, men det landet som kanskje ligger dårligst an av alle, er Venezuela.

– Jeg har alltid sagt at Venezuela er først i køen. Det er klart at Nigeria også er viktige, men jeg tror ikke samfunnsstrukturen der blir truet med det første, det kan skje i Venezuela, forteller Austvik.

I TRØBBEL: Venezuelas president Nicolas Maduro sliter med støtte i hjemlandet. I januar vant opposisjonspartiet Democratic Unity, 109 plasser i kongressen, mot Maduros 55. Opposisjonen kan nå fjerne Maduros regjeringsmedlemmer og tvinge gjennom lover uten Maduros støtte.

Marco Bello Reuters

Ifølge OPEC kommer 95 prosent av Venezuelas eksportinntekter fra olje. Landet er i politisk ubalanse, verdien på bolivar har tapt seg kraftig det siste året, og landet har ikke råd til å importere vanlige matvarer som melk og egg.

Landets største privateide selskap, mat og drikkeprodusenten Polar uttalte tirsdag til Wall Street Journal at matforsyningene vil kollapse dersom ikke regjeringen ber om finansiell hjelp.

Med en oljepris på 32 dollar fatet vil Venezuela bli nødt til å bruke 90 prosent av oljeinntektene bare for å betjene landets lån. Barclays-analytiker Alejandro Arreaza sier til Wall Street Journal at det er en overhengende fare for at landet ikke vil være i stand til å overholde sine låneforpliktelser i 2016.

På 70- og 80-tallet pådro flere oljeimporterende land seg svært høy gjeld, som de har slitt med å betjene i ettertid. Austvik forteller at det er for tidlig å si om oljeeksporterende nasjoner nå vil komme i tilsvarende gjeldskriser.

– Nå får vi se hvor stor gjelden vokser seg. Det er for tidlig å si, men dras det langt nok, så kan det jo få lignende konsekvenser. Situasjonen ligner jo.

Ikke likt for alle

Det norske Oljefondet er med på å sikre Norge økonomisk stabilitet til tross for at olje utgjør en svært stor del av den norske økonomien.

Det er flere land som har gjort som Norge, og Austvik forteller at disse landene har en stor fordel i tiden fremover.

– Landene i golfen er ikke så sårbare, fordi de i stor grad har laget fond. Disse skjermer dem på kort og mellomlang sikt. Og jeg mener det er et sunnhetstegn at de ikke har brukt alle pengene løpende. Norge er ytterpunktet av de som klarer seg best. Når vi da snakker om våre problemer, så vet vi at de andre har det vanskeligere enn oss, sier Austvik.

Her kan du lese mer om

 1. Nigeria
 2. Verdensbanken
 3. Olje og gass
 4. Opec
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljekrisen rammer Nigeria – har ikke råd til å betale lærere

 2. Samlet opposisjon mot Buhari før valg i Nigeria

 3. Kollapsen i Venezuela: Forbannelsen som gjør oljerike fattige

 4. Annonsørinnhold

 5. Nå importerer verdens mest oljerike land olje

 6. Dette er oljeprisens største joker