– En storkrig i dette området vil være katastrofalt

Derfor stiger oljeprisen etter Saudi-Arabias angrep mot opprørsmilitsen i Jemen.

VIKTIG: Jemen står bare for 0,2 prosent av verdens totale oljeproduksjon, så men landet ligger likevel i verdens energisentrum. Den lange grensen mot Saudi-Arabia - verdens største eksportør av olje - og kystlinjen ut mot en viktig fatøysled for oljetankere sørger for det.

  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Oljeinvestorene frykter nå krig i verdens viktigste oljeområde, ifølge oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Natt til torsdag gikk saudiarabiske flystyrker til angrep på Houthi-militsen i nabolandet Jemen. Dermed kan den allerede krigsherjede regionen stå overfor en storkrig.

Allerede sent onsdag kveld begynte oljeprisene å stige som følge av krigshandlingene, og en time før Oslo Børs åpner torsdag er oljeprisen opp 3 prosent til 58,14 dollar per fat.

Følg utviklingen i oljeprisen i E24 Aksjelive

Jemen står bare for 0,2 prosent av verdens totale oljeproduksjon, så men landet ligger likevel i verdens energisentrum. Den lange grensen mot Saudi-Arabia - verdens største eksportør av olje - og kystlinjen ut mot en viktig fatøysled for oljetankere sørger for det.

– Jemen er ikke en spesielt viktig oljeprodusent, men Saudi-Arabia er det viktigste oljeområdet i verden så en storkrig i dette området ville vært katastrofalt, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

SER PRISENE STIGE: Krigshandlingene i Saudi-Arabia skaper usikre tider for oljeprisen, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Knut Falch

Hun sier at oljeprisen mest sannsynlig vil stige i løpet av dagen, men at det er for tidlig å vite noe om virkningene vil bli langsiktige før man ser hvordan konflikten utvikler seg.

– Foreløpig endrer jeg ikke mine prognoser, men det er klart at om krigen sprer seg til Saudi-Arabia og fører til skader på landets oljeindustri er det det absolutt verste som kan skje, sier Saltvedt.

Følg med i markedet på E24 Børs

Enig

Mens de kortsiktige oljeprisene så langt har steget med rundt tre dollar per fat, reagerte markedet med å sende de langsiktige oljeprisene opp hele 5,7 prosent natt til torsdag.

På morgenkvisten har den kraftige veksten imidlertid dempet seg noe, og så langt er prisene på olje med leveringsdato i mai opp 3,63 prosent til 58,10 dollar per fat.

Sjefstrateg Ric Spooner i CMC Markets tror i likhet med Saltvedt at årsaken er frykt for skader på saudiarabiske oljeanlegg.

– Det er alltid potensial for store og langvarige ødeleggelser i slike situasjoner, som igjen kan påvirke fremtidige oljelagernivåer. Dette er ikke tatt høyde for i dagens oljepriser, fortsetter Spooner til Bloomberg.

Les også

Saudi-Arabia angriper mål i Jemen

Angrep

Saudi-Arabias angrep kommer etter at den sjiamuslimske Houthi-militsen tidligere denne uken fordrev Jemens president fra hovedstaden. Ifølge de sunnimuslimske lederne i Saudi-Arabia er militsen støttet av det sjiamuslimske regimet i Iran.

Iran er i likhet med Saudi-Arabia også medlem av Organisasjonen for oljeeksporterende land, Opec, og de to stormaktene i området er erkerivaler.

Da Opec i fjor høst besluttet å ikke endre sitt produksjonsmål for olje, til tross for at verdensmarkedet bar preg av stor overkapasitet, var det noe som Saudi-Arabia presset igjennom til Irans store irritasjon.

Les også:Det som virkelig holder Opec sammen, er smerte

Saken fortsetter under bildet.

STEG: Slik reagerte oljeprisen på krigshandlingene i Jemen torsdag morgen (grafer hentet ut torsdag 26. mars 2015 klokken 08:21).

Opecs valg om å holde sin produksjon oppe er hovedforklaringen på at oljeprisene har falt gjennom hele vinteren.

Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sa åpent at beslutningen «ikke var i tråd med det vi ønsket».

Det store spørsmålet mange nå stiller seg er derfor hva Iran bestemmer seg for å gjøre i denne konflikten.

Les også

Iran fordømmer saudiarabiske angrep i Jemen

Ikke alene

Med seg i angrepet på militsen har saudiene fått støtte fra Egypt, Marokko, Kuwait, De forente arabiske emirater, Sudan, Jordan og Bahrain.

Alle har stilt med kampfly i nattens angrep, mens Egypt, Pakistan, Jordan og Sudan også har sagt seg villige til å sende bakkestyrker. I tillegg har, ifølge Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, USA gitt grønt lys til militæroffensiven, men deltar ikke selv direkte. Saudi-Arabia skal allerede ha mobilisert 150.000 soldater.

Advarer mot storkrig

En av lederne i den sjiamuslimske Houthi-militsen, Mohammed al-Bukhaiti, advarer Saudi-Arabia mot følgene av å blande seg inn i krigen i Jemen.

– Jemen blir nå utsatt for aggresjon, noe vi tappert vil møte, sier han i et intervju med Al Jazeera.

– Disse militæroperasjonene vil trekke hele regionen med i en storkrig, advarer Bukhaiti, som sitter i opprørsgruppens politbyrå.

Frykt

Dette gjør at frykten for at krigen vil spre seg til andre oljeproduserende land i Midtøsten, er stor blant investorene, understreker oljeanalytiker Norihiro Fujito i Morgan Stanley Securities overfor CNBC.

– Dette er i ferd med å utvikle seg til en nærhetskrig mellom sunni- og sjiamuslimer. En slik krig kan fort utvikle seg til å omfatte hele regionen, selv om jeg ikke tror dette er sannsynlig så er det en kilde til bekymring, sier han.

Heller ikke Saltvedt tror en storkrig er det mest sannsynlige utfallet fordi Saudi-Arabia med støtte fra USA er såpass sterke.

– Det man likevel frykter er at det kan oppstå langvarige uroligheter i området, særlig med tanke på at Iran tidligere har uttrykt støtte til Houthi-militsen, sier hun til E24.

Vanskelig å seg inn

I fjor steg også oljeprisen kraftig da opprørsstyrken IS tok seg inn i Irak og forsøkte å få kontroll over de oljeproduserende områdene nord i landet.

Saltvedt tror ikke vi vil se samme stigning denne gangen fordi Saudi-Arabia er svært vanskelig å ta seg inn i.

– Landet forvalter såpass store verdier at de etter flere år har bygget opp et sterkt forsvar rundt de oljeproduserende områdene, sier oljeanalytikeren.

Hun peker imidlertid på at prisreaksjonen er helt avhengig av hva som skjer de neste dagene, og om Iran blander seg inn i konflikten på militsens side.

– Roen i området er svært skjør, og som sagt er det ikke noen andre land som er viktigere for verdens oljeproduksjon enn Midtøsten. På den andre siden er fortsatt verdens oljelagre store, så det er vanskelig å si noe konkret om oljeprisen de neste dagene, sier Saltvedt.

Ustabilt marked

Oljeprisen har lenge vært svært ustabil. I januar steg den for første gang på lenge over 60 dollar per fat. Saltvedt utelukker ikke at vi vil se slike priser også de neste ukene, men utelukker at konflikten kan tvinge oljeprisen noe særlig høyere enn nivåene vi så i januar.

Både Nordea og DNB Markets har spådd at vi i løpet av årets siste kvartal vil se priser opp mot 70-tallet, men mye avhenger av om oljeproduksjonen i USA vil holde seg på dagens nivå, eller synke tilbake til normalnivåene fra 2014.

– Jeg kommer som sagt ikke til å justere prognosene mine nå, men jeg vil følge situasjonen i Midtøsten nøye de neste dagene, sier Saltvedt.

Les også

Saudi-Arabia angriper mål i Jemen

Les også

– Det som virkelig holder Opec sammen, er smerte

Les også

Iran-avtale kan oversvømme oljemarkedet

Publisert:

Flere artikler

  1. Norske skip går veldig nær Jemen

  2. Jemen risikerer full borgerkrig

  3. – Frykter mer uro i regionen

  4. Her er taperne i oljekrigen

  5. Flyangrep nær presidentpalass i Jemens hovedstad