Statoil gjør milliardkjøp i Brasil

Statoil og Petrobras har inngått en avtale om at Statoil skal kjøpe Petrobras' eierandel på 66 prosent i det produktive Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil.

TREDJE STØRSTE: Petrobras er verdens tredje største oljeselskap og Sør-Amerikas største industrikonsern.
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Kjøpet gjelder lisens BM-S-8 (se faktaboks) og omfatter en betydelig del av oljefunnet Carcará, et av de største funnene i verden de siste årene. Det melder Statoil i en pressemelding fredag morgen.

Den samlende kjøpesummen er 2,5 milliarder dollar, tilsvarende nesten 21,4 millliarder norske kroner.

– Gjennom dette kjøpet får vi tilgang til et funn i verdensklasse, og vi styrker vår posisjon i Brasil, som er et av Statoils kjerneområder med stor ressursbase og hvor vi kan utnytte vår teknologi og kompetanse til å skape verdier, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre i pressemeldingen.

Statoil la denne uken frem resultat som viste milliardunderskudd, og langt dårligere enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd.

Funnet i 2012

Konserndirektør Eldar Sætre i Statoil.

Statoil har vært i Brasil siden 2001. Selskapet samarbeider tett med Petrobras og eier nesten alle sine letelisenser i Brasil sammen med det korrupsjonsherjede selskapet.

Carcará-feltet vil øke Statoils internasjonale produksjon fra 2020-årene og fremover betydelig, ifølge Sætre.

– Vi utvikler en sterk brasiliansk virksomhet med en bred portefølje, betydelig produksjon, store letemuligheter, og et svært godt utgangspunkt for langsiktig verdiskapning og framtidig kontantstrøm.

Carcará ble funnet i 2012 ved nærliggende Lula-feltet og Libra-området. Det er et funn i verdensklasse med olje av høy kvalitet, i tillegg til gass.

Statoil anslår at de vil kunne utvinne mellom 700 og 1.300 millioner fat oljeekvivalenter.

Les også

Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

Diskuterer langsiktig samarbeid

I tillegg til Carcará-funnet har BM-S-8 et letepotensial som kan potensielt kan øke ressursbasen betydelig. Lisensen er i siste letefase med én gjenværende forpliktet brønn å bore innen 2018.

Statoil opplyser at halvparten av kjøpesummen vil bli betalt når kjøpet er fullført, mens resten vil bli betalt når «bestemte milepæler er nådd».

Disse er delvis knyttet til lisenstildelingen, men hovedsakelig til framtidig unitisering av Carcará. Transaksjonen trer i kraft 1. juli 2016.

Statoil og Petrobras diskuterer også et langsiktig strategisk samarbeid, konsentrert rundt Campos- og Espírito Santo-bassengene, samt nytt samarbeid innen gass- og teknologiprosjekter i Santos-bassenget.

Storskandale

Petrobras har siden 2014 stått midt i en storstilt korrupsjonsskandale i Brasil, som begynte å rulle da 16 av de største entrepenørselskapene i Brasil dannet et kartell med formålet å svindle oljeselskapet.

Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.

Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».

Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser.

Statoil har lenge samarbeidet tett med Petrobras. I desember i fjor ble det kjent at de igangsatte interne granskninger for å finne ut om de kunne vært involvert i saken.

Les også

Statoil-sjefen om kostnadskuttene: – Er overbevist om at mye er ugjort

Les også

Statoil-sjefen om oljeprisen: – Stor usikkerhet

Les også

Petrobras med verste resultat noensinne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil gjør milliardkjøp i Brasil

 2. Betalt innhold

  Statoil betaler 21 milliarder for gigantfunn i Brasil

 3. Statoil kjøper seg opp i Carcara-funnet

 4. Betalt innhold

  Statoil fullfører gigantkjøp i Brasil

 5. Analytikernes dom over Statoils milliardkjøp i Brasil