Equinors flytende vindpark leverer over all forventning: – En kjempesuksess
Verdens første flytende vindpark har levert over all forventning, med 4.900 driftstimer på ett år, eller en utnyttelse på 56 prosent. – En kjempesuksess, sier driftssjefen.
Equinor kan melde om en svært solid produksjon fra verdens første flytende havvindpark, som nå har produsert strøm i 12 måneder.
Hywind-anlegget i Skottland med nyskapende teknologi med flytende vindturbiner har levert over all forventning, ifølge Hywinds driftssjef Halvor Hoen Hersleth.
– Produksjonsmessig har Hywind vært en kjempesuksess, sier Hersleth til E24.
Hywind har nemlig hatt vesentlig høyere regularitet enn Equinor hadde forventet . Hywind-turbinene har hatt en tilgjengelighet på 96 prosent, mens forventningen var 90 prosent. Det vil si at parken stort sett har kunnet produsere når det har blåst.
– På grunn av den høye regulariteten og de ekstremt gode vindforholdene i Skottland har vi oppnådd en kapasitetsfaktor på 56 prosent, som tilsvarer 4.900 brukstimer i året, sier Hersleth.
Equinors nye Tokyo-kontor satser på havvind: – Et nøkkelland
– Det er egentlig uhørt, hvis du sammenligner med bunnfast havvind, sier han.
Snittet for bunnfaste havturbiner, som er den vanlige måten å bygge ut havvind på, ligger ifølge Hersleth på rundt 40 prosent, det vil si rundt 3.500 driftstimer i året.
– Du vil nok ha parker som ligger på opp mot 50 prosent. Men vindressursene på feltet der Hywind Skottland ligger er fryktelig gode. Det er en av oppsidene med flytende havvind, som du kan bygge ut nærmest hvor du vil, sier han.
Uoffsielle tall over utnyttelsen (den såkalte «kapasitetsfaktoren») for britiske havvindparker viser et snitt på rundt 44 prosent de siste 12 månedene, men under 40 prosent fordelt over prosjektenes levetid så langt.
E24 har tidligere skrevet om de stormfulle tre første månedene, hvor Hywind-anlegget oppnådde en utnyttelse på hele 65 prosent, riktignok i den mest vindfulle tiden av året.
Les mer: – Dette har vært en ilddåp
– Fantastisk kostnadsnedgang
Den solide produksjonen lover godt for selskapet, som ønsker å selge Hywind-teknologien til flere.
Det trengs mange prosjekter og oppskalering av flytende havvind for at denne teknologien skal bli konkurransedyktig på kostnader med bunnfast havvind, og etter hvert klare seg uten subsidier.
Les mer: Equinor satser på flytende vindparker: Vil selge til California, Hawaii og Japan
– Vi har et veldig stort potensial til å kutte kostnader videre. Ser du på hvor bunnfast havvind var for ti år siden og hvor de er i dag, så har det vært en fantastisk kostnadsnedgang. Det er ingen grunn til at vi ikke skal få til det samme med flytende havvind, sier Hersleth.
Les mer: Statoils flytende vindpark leverer: – Dette har vært en ilddåp
– Håper å fortsette trenden
Equinor har et mål om at kostnadene ved flytende havvind skal falle til 40-60 euro per megawattime innen 2030, noe som tilsvarer omtrent 38 til 58 øre per kilowattime.
– Vi har hatt en veldig positiv kostnadsutvikling, og håper å fortsette trenden inn mot Hywind Tampen med en 50 prosents kostnadsreduksjon der, sier Hersleth.
Hywind Tampen er et flytende vindprosjekt på norsk sokkel som Equinor har lansert sammen med partnerne i oljefeltene Gullfaks og Snorre. Det vil kunne redusere utslippene på feltene sammenlignet med bruk av gasskraft, men det krever også milliardstøtte fra Enova.
Les mer: Equinor utreder havvind på norsk sokkel
Investeringsbeslutningen for et eventuelt Hywind-prosjekt på norsk sokkel kan bli tatt til neste år. Men det må mer til for å få skalert opp produksjonen og kutte kostnadene videre.
– Så er vi nødt til å få flere prosjekter for å nå ambisjonen om å bli konkurransedyktig med bunnfast havvind innen 2030, sier Hersleth.
Medvind for havvind - veksten doblet på ett år
– Kjempeutsikt
Hywind Skottland-anlegget ble offisielt åpnet 18. oktober 2017. De fem turbinene på seks megawatt hver var i drift fra 1. november, og prosjektet var helt ferdigstilt 15. november.
Hywind-turbinene er 253 meter høye, inkludert 78 meter struktur under vann. Tårnet rager 100 meter over vannet, og rotorbladene er 75 meter lange. Man kan ta heis opp i tårnet, men den siste biten må man klatre i stige. Utsikten er upåklagelig, sier Hersleth:
– Det er fryktelig imponerende, du er jo 100 meter over sjøen og har kjempeutsikt. Parken ligger 25 kilometer fra kysten, så du har relativt god oversikt over land når du står så høyt oppe.
Driftssjefen er veldig fornøyd med den gode produksjonen, og tar sikte på at Hywind kan ligge jevnt over 50 prosents brukstid også i årene fremover. Det første året har teknologien fungert som den skal, med unntak av noen startproblemer.
– Vi hadde oppstarten før jul i fjor, og da hadde vi et par stopp relatert til typiske barnesykdommer, med kraftelektronikk som røk og lekkasje i kjølevannsysstemet, sier Hersleth.
– Da var det utfordrende å få det reparert, fordi tøffe værforhold gjorde det vanskelig å komme ut og gjøre vedlikehold. Men igjen, tøft vær er en av grunnene til at prosjektet produserer så godt, legger han til.
Tror gigantprosjekt kan utløse kjempeturbiner
– Klare til neste steg
Driftssjefen mener at Equinors flytende teknologi nå har vist at den fungerer også for større turbiner enn den første demoturbinen hjemme i Norge.
– Vi har vist at testturbinen på 2,3 megawatt kunne oppskaleres til 6 megawatt, og i tillegg har vi fått testet dette ut i en vindpark. Nå er vi klare til neste steg, med større turbiner og flere turbiner, sier Hersleth.
Equinors konsept for flytende havvind har kommet lenger enn de fleste av konkurrentene. Selskapet ønsker å selge det til områder og land med dype farvann, som California, Hawaii og Frankrike, og selskapet har etablert et eget kontor i Japan.
– Hvis vi har rett, vil markedet for flytende havvind kunne bli betydelig i Japan. Flere ulike teknologier trengs , og vi har en god teknologi med Hywind-løsningen, sa Equinors landsjef i Japan Karsten Stoltenberg til E24 nylig.
Les mer: Equinors nye Tokyo-kontor satser på havvind: – Et nøkkelland