Oljeselskapenes letebudsjetter barbert med 8.000 milliarder

Kuttene i oljeselskapenes lete- og investeringsbudsjett frem til 2020 tilsvarer nå mer enn hele Oljefondet til sammen, ifølge amerikansk analysefirma.

MINDRE LETING: Verdens oljeselskaper kappes om å kutte budsjettene. Her er en leterigg leid av norske DEA ute i Nordsjøen.

Foto: DEA
  • Johan Hammerstrøm
Publisert:

Oljebremsen fortsetter med uforminsket styrke, i alle fall på lete- og investeringsbudsjettene til verdens oljeselskaper.

Det er det amerikanske analyseselskapet Wood Mackensie som har regnet seg frem til at kuttene i upstream capex (kapitalkostnader knyttet til utvikling av og leting etter nye oljefelt) i perioden 2015–2020 nå utgjør 1.000 milliarder dollar, eller godt over 8.000 milliarder kroner. Tallene gjengis i Financial Times.

Mer enn Oljefondet

Til sammenligningen er hele det norske Oljefondet verdt omtrent 7.000 milliarder kroner.

Det er det dramatiske fallet i oljeprisen siden toppen i 2014 som har ført til de enorme kuttene, noe som igjen har godt sterkt utover de ansatte i oljesektoren. Bare her i Norge har oljebremsen kostet 36.453 jobber, ifølge tall fra DNB.

Den kraftige reduksjonen i letebudsjettene vil gi store konsekvenser fremover.

Tror på prisboom etter letebrems

Flere har advart om at verden går mot en alvorlig oljekrise ettersom det nå tilføres langt mindre ny olje enn det som produseres.

Letekuttene fører uunngåelig nok til at dette gapet forverres ytterligere i de nærmeste årene. Rystad Energy tror derfor at oljeprisen vil nå 100 dollar fatet igjen allerede i 2020.

Les også

Dette er oljeprisens største joker

Det er imidlertid en mager trøst for selskapene som sliter tungt nå. Den norske oljeservice-sektoren har blitt truffet enda hardere enn oljeselskapene selv. Det er ventet at mange av selskapene blir tvunget til fusjoner eller må selges til større konkurrenter.

Senest i forrige uke ble kriserammede Solstad Offshore kjøpt opp av Kjell Inge Røkkes Aker.

Bare dager etterpå tok Aker også en jafs av oljesektoren og fusjonerte britiske BPs norske andel med sitt eget Det norske.

SULTEN: Kjell Inge Røkkes Aker forsynte seg selv med et realt jafs av den norske oljesektoren i forrige uke.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Olje og gass
  3. Nordsjøen

Flere artikler

  1. Ny kraftig nedbemanning i Odfjell Drilling

  2. Dette må du vite før ukens viktigste tall for norsk økonomi

  3. Slik har oljebremsen påvirket oljelandene

  4. Annonsørinnhold

  5. 15 ansatte mister jobben i Eide Marine Service

  6. Tror lykken snur for oljeselskapene i 2018: – De store kuttene er over