Statoil deler ut milliardkontrakter til leverandørindustrien

Oljeserviceselskapet Bilfinger kan juble etter å ha sikret sin største kontrakt i Norge noensinne. Sammen med Kaefer Energy har de vunnet rammeavtaler verdt syv milliarder kroner.

Tove H. Tyberø, direktør for Nordvest-Europa i Bilfinger, på kakefesten hos selskapet etter at de vant milliardkontrakten med Statoil

Foto: Bilfinger
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Johan Nordstrøm
Publisert:,

Statoil har nå tildelt Bilfinger og Kaefer to store rammeavtaler for arbeid innenfor isolering, stillas, overflatebehandling og driftsstøtte til en rekke olje- og gassinstallasjoner på norsk sokkel (såkalte ISO-kontrakter).

Bilfingers kontrakt er verdt fire milliarder kroner og løper til 2031. Det gjør også kontrakten Kaefer Energy har vunnet og deres kontrakt er verdt om lag tre milliarder.

Det kommer frem i pressemeldinger fra de tre selskapene.

De to rammeavtalene Statoil nå har tildelt er til sammen verdt syv milliarder kroner ifølge oljeselskapet og dette sikrer de to leverandørbedriftene inntekter på flere hundre millioner årlig.

– Bilfinger og det norske operatørselskapet Statoil har slått sammen flere rammeavtaler til en, og utvidet samarbeidet betydelig (...) Avtalen vil sysselsette rundt 460 personer fra neste år, skriver Bilfinger i en melding.

– Vi er utrolig glade i dag (...) Denne tildelingen synliggjør Statoils tilfredshet med Kaefer Energy som leverandør og våre medarbeideres leveranser gjennom mange år med kontinuerlig vedlikehold både offshore og på flere landanlegg. I de senere år har vi gjennomført omfattende forbedringsprogrammer som også har bidratt positivt for Statoil som kunde, sier administrerende direktør i Kaefer, Bård Bjørshol, i en uttalelse.

Administrerende direktør Bård Bjørshol og direktør for forretningsutvikling, Sigve Aabø, i Kaefer Energy

Foto: Kaefer Energy

Olje- og energiminister Terje Søviknes har også fått med seg nyheten fredag:

– Dagens kontraktstildelinger er nok et eksempel på at norsk sokkel er konkurransedyktig og lønnsom. Dette betyr mye for norske arbeidsplasser, inntekter og velferd nå og i fremtiden, sier en fornøyd olje- og energiminister Terje Søviknes til E24.

I dag blir det kake

For Bilfinger er kontrakten et etterlengtet lys i en mørk tunnel. Selskapet har vært gjennom flere kuttrunder de siste årene, men sikrer nå arbeidsplasser med den nye kontrakten.

– Kontrakten er et resultat av omfattende tiltak for å få bedre, sikker og effektiv utførelse offshore. Vår konkurransekraft har blitt betydelig forbedret, sier Tove H. Tyberø, direktør for Nordvest-Europa i Bilfinger.

Hun forteller til E24 at det blir kakefeiring i dag:

– Dette er en stor dag for Bilfinger. Kontrakten legger grunnlaget for et veldig langsiktig samarbeid med Statoil, og sikrer mange jobber, sier Tyberø til E24.

De 450 stillingene som kontrakten sysselsetter i Bilfinger kommer først og fremst offshore, men også Stavanger og Bergen.

– Disse er i stor grad ute i havet på de forskjellige installasjonene. Det er 14 offshore anlegg vi skal jobbe på, og her har de fleste arbeidsplassene sine. I tillegg jobber en del på land med å tilrettelegge vår aktivitet. Vi forventer en liten oppbemanning rundt Gina Krogh og Draupner, som ikke er en del av vår aktivitet i dag, sier Tyberø.

Roger Berg-Hansen er Fellesforbundets tillitsvalgte for oljeleverandørselskapet Bilfinger. Han peker på at jobbtryggheten som over 450 person nå sikres, er veldig viktig.
– At over 450 personer nå har en forutsigbar arbeidsplass i mange år fremover er stort, sier Berg-Hansen til E24.
Han peker på det alvorlige bakteppet med oljenedturen som Norge har vært gjennom.
– Vi er selvfølgelig kjempeglade og stolte av det laget som har jobbet hardt for å få tillit av kunden, sier Berg-Hansen.

Hos Kaefer Energy er kakefesten allerede i gang når E24 ringer:

– Vi har akkurat avsluttet et allmøte på huset, og sitter nå og spiser kake. Dette er en skikkelig gledens dag og en fjær i hatten for alle våre ansatte. Så det er fantastisk, sier Kaefer-sjef Bård Bjørshol i Kaefer Energy til E24.

– Det er selvfølgelig helt fantastisk kjekt å få en slik langsiktighet og honorering av vårt arbeid. Så det er knallbra, fortsetter han:
– Hvor viktig er det?
– Det har vært utrolig viktig, ikke minst med tanke på at den kontrakten vi har hatt i dag skulle gå ut fra august 2018. Det er klart at våre ansatte ønsker stabilitet og trygghet for sin arbeidsplass. Og da har utryggheten blitt dempet gjennom det at denne langsiktige kontrakten er på plass, sier Bjørshol.

SIKRET KONTRAKT: Bilfinger skal blant annet utføre forskjellige oppdrag for Statoil på Oseberg feltsenter som et ledd i rammeavtalen som løper til 2031. Arkivbilde.

Foto: Statoil ASA

Oppdrag over hele sokkelen

Kaefer Energy opplyser at kontrakten de har fått dekker de fleste av Statoils offshore-installasjoner. I første omgang skal kontrakten brukes til å videreføre arbeidet Kaefer allerede har hatt til nå, inkludert Troll, Åsgard og Kristin.

Bilfinger har sin norske base i Stavanger og har i dag rundt 1.000 ansatte i Norge som arbeider offshore og på land. Fornyelsen og utvidelsen av samarbeidet betyr at Bilfingers ansatte skal utføre oppdrag på totalt 14 anlegg på norsk sokkel, inkludert Oseberg feltsenter, Veslefrikk A/B, Snorre A/B, Sleipner, Gudrun, Gina Krog og Draupner.

– Den langsiktige kontraktsforlengelsen med Statoil er en viktig milepæl. Den bekrefter en svært god markedsposisjon i Skandinavia og styrker olje- og gass som et av våre satsingsområder. Våre vedlikeholdsspesialister og våre langvarige kundeforhold er det som differensierer oss, sier Tom Blades, konsernsjef i Bilfinger SE, i en uttalelse.

Bytter på Draupner

Både Bilfinger og Kaefer har hatt såkalte ISO-kontrakter med Statoil siden 2010. De to skal fortsette å ha ansvaret for de samme installasjonene som før, men Bilfinger får også ansvaret for det nye Gina Krog-feltet, i tillegg til Draupner.

Statoil skriver at et leverandørbytte til Bilfinger gjør det mulig med en mer fleksibel ressursutnyttelse på tvers av Sleipner-området.

Kontraktene med Kaefer og Bilfinger kommer på toppen av rammeavtalene Statoil inngikk med Beerenberg og Prezioso i 2016 for de andre anleggene offshore og på land i Norge.

Statoil skriver at de dermed har dekket alle sine behov for ISO-arbeid i Norge frem til 2030.

– Vi ønsker forutsigbarhet i vår samhandling med leverandørene. Gjennom tett og god dialog med Bilfinger og Kaefer har vi nå fått på plass langsiktige avtaler som både har gode tekniske løsninger og som samtidig er kommersielt bærekraftig for selskapene. Dermed har vi det nødvendige grunnlaget til å kunne jobbe sammen over tid for å styrke sikkerheten og øke effektiviteten. Det ser vi fram til, sier direktør for anskaffelser i Statoil, Pål Eitrheim.

Les også

– Dette kan bli stort

Les også

Statoil kaster seg på solbølgen

Les også

Statoil etter leteskuffelsen: Vil bore like mye neste år

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Bilfinger

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå er det mange som kan juble

 2. Betalt innhold

  Kaefer Energy drar i land milliardkontrakt

 3. Betalt innhold

  Bilfinger sikrer seg 13 år og fire milliarder for Statoil

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Kaefer varsler permittering av opp mot 1500 medarbeidere

 6. Betalt innhold

  Kaefer hadde mål om 100 nye ansettelser i 2018 – nå er 250 nye på plass