ConocoPhillips avslutter feide med PDVSA og inngår forlik

Det amerikanske oljeselskapet ConocoPhillips inngår forlik med Venezuelas oljeselskap PDVSA. Forliket tilsvarer 20 prosent av Venezuelas utenlandsreserver.

KRANGEL: Det statlige venezuelandske oljeselskapet har kranglet i retten med ConocoPhillips. Her fra en bensinstasjon i Caracas.

Foto: Marco Bello Reuters
  • NTB
Publisert: Publisert:

Forliket går ut på at den amerikanske oljegiganten får tilbakebetalt nesten 2 milliarder dollar etter en tiårig krangel. Forliket tilsvarer over 20 prosent av Venezuelas reserver i utenlandsk valuta.

PDVSA har ikke kommentert forliket, men i en uttalelse fra Houston-baserte Conoco heter det at PDVSA går med på å anerkjenne en kjennelse fra en internasjonal voldgiftsdomstol.

Den første betalingen skal være på 500 millioner dollar og vil finne sted innen 90 dager. Det resterende beløpet skal utbetales i løpet av en fireårsperiode.

Som del av avtalen går Conoco med på å avslutte alle rettslige skritt om å ekspropriere PDVSAs anlegg på De nederlandske Antillene. En slik overtakelse ville ha truet med å strupe Venezuelas allerede begrensede oljeeksport på et tidspunkt der landet lider under hyperinflasjon og er preget av omfattende mangel på vanlige varer.

Les også

Oljeanalytiker om «tikkende bombe» og sanksjoner:  – Vil kunne gi tilbudssjokk

Les også

Oljeanalytiker kaller venezuelanske produksjonsplaner ren fantasi 

Les også

Kina investerer 2 milliarder i Venezuelas oljekjempe

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. USA sanksjonerer Venezuelas statlige oljeselskap

  2. PDVSA krever svar – Equinor fortsetter i Venezuela

  3. Venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon

  4. Kina investerer 2 milliarder i Venezuelas oljekjempe

  5. Oljeanalytiker kaller venezuelanske produksjonsplaner ren fantasi