Fersk rapport spår kraftig vekst for vindkraft

Vindbransjen spår voldsom vekst etter klimaavtalen i Paris: Andelen av global kraftproduksjon kan mer enn dobles innen 2030, ifølge rapport.

VIND I VEKST: Statoils offshore vindpark Dudgeon i Storbritannia, hvor ett av fundamentene venter på en vindturbin.

Foto: Svein-Egil Dretvik Statoil
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Selv om vindkraft spiller en relativt liten rolle i norsk kraftforsyning, har dens andel av global kraftproduksjon økt betraktelig de siste årene.

Innen 2030 kan vindkraften stå for så mye som en femtedel av global elektrisitetsproduksjon, mot sju prosent ved fjorårets slutt, ifølge en rapport fra den globale vindbransjens organisasjon Global Wind Energy Council (GWEC).

– Det er en enorm vekst , sier Statoils Irene Rummelhoff til E24.

Som leder for Statoils fornybarsatsing har Rummelhoff ansvaret for milliardprosjekter innen havvind i Tyskland og Storbritannia. I den årlige Energy Perspectives-rapporten er Statoils mest optimistiske spådom at vindkraften kan utgjøre hele 23 prosent av global kraftproduksjon i 2040.

– I stedet for å velge å se på dette som en trussel, ser vi i Statoil på det som en mulighet, sier Rummelhoff.

Det internasjonale energibyrået IEA sier at fornybar energi har vokst mye raskere enn forventet, og at produksjonskapasiteten har passert kullkraften og kommer til å fortsette å vokse.

Les også

Skal bygge tysk vindpark til 11 milliarder kroner

Store investeringer

GWECs rapport presenterer flere scenarier for investeringstakten i vind, der det mest ambisiøse sier at årlige, globale vindinvesteringer kan komme opp i hele 200 milliarder euro (1.792 milliarder kroner) i 2030, mot 100 milliarder euro i fjor og 57 milliarder euro i 2013.

– Å møte målene fra Paris, det betyr at elektrisitetsproduksjonen må ha nullutslipp i god tid før 2050, og vindkraft vil spille en sentral rolle i å få det til, sier Steve Sawyer, generalsekretær i GWEC.

På tross av motstand mot subsidiert vindkraft og mange brå skifter i støttenivå, særlig i Europa, fortsetter vindkraften å øke i kapasitet.

Mer effektive turbiner og lavere kostnader har gradvis økt vindens konkurransekraft mot kull- og gasskraft..

Les også

Statoil dobler fornybarkapasiteten

Femdoblet kapasitet

GWEC spår at global installert kapasitet kan bli nær femdoblet til 2110 gigawatt innen 2030, fra 433 gigawatt ved fjorårets slutt.

Selv i rapportens mest moderate scenarioer vil kapasiteten mer enn tredobles fra dagens nivå.

Det skaper muligheter for en rekke nordiske selskaper som bygger ut vindkraft og er eksponert mot det grønne skiftet, inkludert Statoil, Vattenfall, Statkraft og danske Dong Energy, som er deleid av Goldman Sachs og nylig gikk på børs.

Les også

Grønt lys for Statoils vindparkprosjekt i Skottland

Verdens største vindmarked er Kina, som har installert 146 gigawatt vindkraft, fulgt av USA med 74 gigawatt, Tyskland med 45 gigawatt og India med 25 gigawatt. Kina, som er dominert av lokale firmaer, har nå installert mer vindkraft alene enn hele Europas samlede kapasitet.

Elektrisitet utgjør bare en liten del av verdens totale energiforbruk, som også inkluderer uhorvelige mengder fossil energi i form av bensin, diesel, flybensin og bunkersolje til skip. Ifølge Statoil utgjør vind og solkraft om lag 2,5 prosent av verdens totale energiforbruk.

Kostnadene faller

Kostnadene for vindkraft har falt dramatisk de siste årene. Statoil bygger for tiden ut den britiske havvindparken Dudgeon, og ifølge Rummelhoff er kostnadene per kilowattime drøyt en tredjedel lavere enn for et eldre prosjekt, Sheringham Shoal.

– Vindkraften konkurrerer nå på sine egne premisser og fordi det er det billigste alternativet. Industrien satser på fornybar energi fordi det ligger muligheter for verdiskaping her, ikke fordi folk vil redde verden, sier Rummelhoff.

Ifølge det internasjonale byrået for fornybar energi, IRENA, har vindkraft blitt 30 til 40 prosent billigere de siste syv årene. Innen 2025 kan kostnadene falle med ytterligere 35 prosent for havvind og med 26 prosent for landbasert vind, ifølge byrået.

Det vil i så fall hjelpe selskaper som ønsker å tjene penger på det grønne skiftet.

Les også

Skal bygge tysk vindpark til 11 milliarder kroner

Les også

Statoil dobler fornybarkapasiteten

Les også

Grønt lys for Statoils vindparkprosjekt i Skottland

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Vindkraft
 3. Fornybar energi
 4. Statkraft

Flere artikler

 1. Medvind for havvind - veksten doblet på ett år

 2. Rekordvekst for vindturbiner

 3. Frykter at handelskrigen kan bremse det grønne skiftet: Vindturbiner kan bli dyrere

 4. Annonsørinnhold

 5. Nytt rekordår for havvind i 2019: Venter ny rekord i år – tross corona

 6. Vindbransjen bekymret tross rekord