Nytt datasystem samler kraftbransjen: Slik påvirkes din strømregning

Et nytt datasystem gjør at strømkunder kan betale forskjellig pris time for time. Statnett, NVE og regjeringen håper på nye tjenester og smartere strømbruk.

NYTT SYSTEM: Energiminister Kjell-Børge Freiberg (t.v.),, fungerende NVE-sjef Anne Britt Leifseth og Statnett-sjef Auke Lont poserer ved kakebordet i forbindelse med åpningen av Elhub. Det nye datasystemet skal kutte kostnader i kraftbransjen og gjøre det enklere å ta i bruk tjenester for å spare strøm.
Publisert:

Denne uken satte Statnett i drift et nytt system som kan endre strømkundenes forhold til kraftbransjen, noen år etter at mobilbransjen og bankene tok lignende grep.

Systemet vil gjøre det lettere å utnytte dataene fra de over tre millioner automatiske strømmålerne som er installert blant strømkundene, og det vil etter hvert kunne få betydelig effekt på nordmenns strømregninger.

– Det er noe av det fine her, at vi lager et system som gjør at du får bedre oversikt over hvordan forbruket ditt egentlig påvirker regningen din, sier Statnett-direktør Auke Lont til E24.

– Det kan da på sikt føre til at du reduserer forbruket ditt slik at regningen går ned, sier han.

Det nye systemet heter Elhub , og er utviklet av Accenture på oppdrag fra nettoperatøren Statnett, som driver «motorveiene» i kraftsystemet i Norge og som skal eie og drive Elhub. Denne uken begynte systemet å samle inn data fra kraftkunder og -selskaper.

Les også

Årets laveste strømpris i helgen

– Smarte løsninger

Noe av det viktigste med det nye systemet er det at kundene vil kunne få tilbud fra kraftselskapene om timebaserte priser – slik at man kan spre penger på å styre unna de periodene hvor strømmen er dyrest, som på morgenen og ettermiddagen.

– Nå har også kraftbransjen blitt moderne og fått samlet hele sin datahåndtering, sier fungerende direktør Anne Britt Leifseth i Norges vassdrags- og energidirektorat til E24.

– Det er godt nytt for hele samfunnet, og ikke minst for forbrukerne. Nå kan man få på plass en del smarte løsninger som gjør at man kan designe sitt eget forbruksmønster på en bedre måte, sier hun.

26 tjenesteleverandører

De automatiske strømmålerne måler strømforbruket time for time, men vil etter hvert også kunne levere data om strømforbruket hvert kvarter, noe som gjør det mulig med enda mer presise strømregninger og enda mer nøyaktig strømstyring i norske hjem.

Det er usikkert om alle strømkunder vil få innført timesavregning, men kraftselskapene vil kunne tilby dette til dem som ønsker det allerede nå.

Med Elhub kan kundene enkelt koble seg til leverandører av tjenester som kan analysere strømbruken deres og finne ut hvordan de kan endre strømbruken.

Så langt har 26 tjenesteleverandører meldt sin interesse for dataene fra Elhub, og kraftbransjen forventer at disse etter hvert vil tilby tjenester for strømstyring, oversikt med forbruket via mobilen eller tjenester som at nettselskaper betaler kundene for ikke å bruke strøm i perioder.

Kan dempe nettleien

Hvis strømbruken reduseres eller spres mer ut over dagen vil det gjøre driften av kraftnettet enklere, ved at toppene i forbruket blir mindre. Det vil også bidra til å dempe nettleien, tror Statnett.

– Det vil forhåpentligvis føre til at vi som nettselskaper klarer oss med litt lavere investeringer. For hvis alle hadde fortsatt å bruke mye strøm på de vanskelige tidspunktene måtte vi kanskje ha bygget et nett som var større enn det trenger å bli, sier Statnett-sjef Auke Lont til E24.

NYTT SYSTEM: Snart kan du betale strøm per time.

– Men kan det ikke skape frustrasjon hvis det blir dyrere i noen tider på døgnet?

– Der er vi inne på noe som jeg sliter litt med selv, altså. Har du tid til å bry deg om dette? Det er så mye annet du skal tenke på. Det er et poeng, sier Lont.

Han venter likevel at strømkundene vil klare å finne leverandører av tjenester som kan styre strømmen i hjemmet deres på en smart måte.

Les også

Kraftbransjen forsvarer dagens strømmarked: – Det beste for kunden over tid

– Fantastisk dag

– Dette er en fantastisk dag for alle forbrukerne av strøm i vårt langstrakte land, sa olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) til E24 på en markering av åpningen av Elhub denne uken.

Også Freiberg mener at det nye systemet er en fordel for kundene. Han er ikke bekymret for at timesavregning skal øke regningene for barnefamilier og andre som bruker mest strøm i de dyreste periodene om morgenen og kvelden.

– Kanskje blir det ikke sånn, for dette gir mulighet til å utvikle teknologi som vi ikke har i dag, på måten du styrer vaskemaskinen og varmtvannstanken på. Der finnes jo en god del allerede i dag. Men det vi har fått på plass med Elhub gjør at du kan styre på en enda bedre måte, sier Freiberg.

Det eneste han kan si sikkert om strømprisen i fremtiden er at den kommer til å gå opp og ned, blant annet fordi den påvirkes av været.

– Det er det vi ser et utslag av nå. Når det normale ikke er normalt, for dette er ikke normalsituasjonen, er det ekstra viktig at vi har gode verktøy for forbrukerne som gjør at de kan utnytte markedsmakten sin, og som gjør at de kan styre strømforbruket på en bedre måte. Derfor er dagen i dag viktig for forbrukerne, sier Freiberg.

Les også

Foreslår kullgrep i Tyskland: Kan øke norsk strømpris

– Regningen blir lavere

Det foregår mange omveltninger i norsk kraftbransje om dagen, med utbygging av vindparker, kraftnett og utvekslingskabler for milliarder, samtidig som automatiske målere, Elhub og etter hvert også effekttariff skal få forbrukerne til å bruke strømmen smartere.

- Hva ville skje hvis vi bare fortsetter som i dag?

- Da ville vi sannsynligvis måtte bygge ut nettet langt mer enn vi ville tåle. Da ville kostnadene gå enda mer opp, sier Lont.

- Vi kan ikke fortsette å rulle ut de gamle løsningene. Vi tror at digitaliseringen vil hjelpe oss til å finne andre løsninger enn å bygge mer stål og mer kobber. Det skal bidra til at denne regningen blir lavere enn den ville ha blitt, sier han.

Les også

Ekstraregning for næringslivet: Disse rammes av den rekorddyre strømmen

– Det er nødvendig

NVE mener at omveltningene i kraftbransjen er nødvendige for å sikre at kraftsystemet kan håndtere overgangen til et lavutslippssamfunn.

– Det er nødvendig å bygge ut mer fornybart kraft på grunn av klimaspørsmålet. Så skal vi elektrifisere en ganske stor del av det norske samfunnet, blant annet med elbiler og elektriske ferger, og det trenger vi mer kraft til, sier Leifseth.

Statnett har tidligere regnet på at fullstendig elektrifisering av Norge vil kreve 30 til 50 terawattimer strøm ut over dagens strømforbruk, som var på 135,4 terawattimer i fjor.

– Og så må vi ha utveksling med utlandet. Vi har sett eksempelet fra 2018 hvor raskt det skiftet fra ekstrem tørke med lav magasinfylling til det motsatte på bare ni uker. Så kraftproduksjonen vår er avhengig av været, og vi er avhengige med samhandling med utlandet. Det er mange ting som skjer, men det skal vi være glade for, sier Leifseth.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om