Equinor

Analytiker om Opedals nye ledelse: – Spennende å se hva som kommer på salgslista

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor endrer konsernstruktur og henter inn flere nye sjefer. Grepene som gjøres kan tyde på at selskapet vil lete mindre og selge eiendeler i for eksempel USA, sier analytiker.

Equinors nye konsernsjef Anders Opedal presenterte mandag den nye konsernledelsen, og gjør samtidig noen endringer i selskapsstrukturen. Det kan peke frem mot selskapets nye strategi, som legges frem til sommeren.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Anders Opedal viser nå frem det nye mannskapet sitt, to uker etter at han overtok som konsernsjef i Equinor etter Eldar Sætre.

Den nye ledelsen består av fem kvinner og seks menn.

I tillegg gjør Opedal noen grep, som å opprette «Fornybar» som eget forretningsområde med separat rapportering, og innlemmer den tidligere enheten «Leting» i den norske og den internasjonale virksomheten.

Opedal og styreleder Jon Erik Reinhardsen lovet i august å «speede opp» det grønne skiftet i Equinor. Detaljene i den nye strategien blir først lagt frem på Equinors kapitalmarkedsdag, som er utsatt til neste sommer.

– Alle går nå og venter på Opedals nye strategi, sier Equinor-analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til E24.

Les også

Slik blir Anders Opedals nye konsernledelse i Equinor

Han mener at Opedals grep i ledelse og struktur kan gi noen hint om hva Equinor planlegger fremover.

– Leting er ikke egen enhet lenger. Det er litt overraskende, sier Olaisen.

– Dette vil bli innlemmet i den norske enheten og den internasjonale enheten. Det tar jeg som tegn på at det blir mindre leting fremover, og at leting blir mer fokusert. De siste tyve årene har Equinor vært veldig globalt og drevet med leting overalt, sier han.

Dette er den nye konsernledelsen i Equinor. Øverst fra venstre: Irene Rummelhoff, Al Cook, Carri Lockhart og Kjetil Hove. Midten fra venstre: Jannik Lindbæk, Siv Helen Rygh Torstensen, Anders Opedal og Jannicke Nilsson. Nederst fra venstre: Ana Fonseca Nordang, Arne Sigve Nylund, Svein Skeie og Pål Eitrheim.

Tror Equinor kan endre størrelse

Etter mange år med ambisiøse vekstplaner internasjonalt og mye leting over hele verden kan den nye strukturen i Equinor tyde på at selskapet demper disse planene, tror Olaisen.

– Jeg legger merke til at det blir en ny sjef for den internasjonale oljedelen. Det er Al Cook som kom fra å jobbe med Equinors internasjonale strategi, altså en som har jobbet med oppkjøp og sammenslåinger, sier Olaisen.

– Jeg tviler på at planen hans er at selskapet skal vokse gjennom oppkjøp. Jeg tror Equinor får en jobb å gjøre med å «resize», og finne den rette størrelsen internasjonalt, sier Olaisen.

Les også

Angola-saken: Setter spørsmålstegn ved Equinors styre

Kan selge i USA

Al Cook vil kunne selge ut eiendeler flere steder, tror analytikeren.

– Det blir spennende å se hva som kommer på salgslista hans, for eksempel om amerikanske eiendeler på land og til havs skal selges. Et annet spørsmål er om gass i Tanzania skal selges. Jeg tipper det, sier Olaisen.

– Hva med Aserbajdsjan og Angola? Det blir også interessant å se. Jeg tror at offshore Argentina, Brasil og Canada fortsatt kan bli satsingsområder for Equinor, sier han.

Les også

Her renner pengene inn for Equinor

Fornøyd med fornybar-rapportering

I Opedals nye struktur ser virksomheten i Brasil ut til å bli en del av den internasjonale virksomheten og lagt under Al Cook. Dagens Brasil-sjef Margareth Øvrum går av med pensjon i slutten av 2020.

– Hvis vi spekulerer vilt, indikerer Equinors oppdatering et lavere fokus på internasjonal virksomhet/Brasil og en bekreftelse av at fornybar energi vil bli et viktig vekstområde i kommende år, skriver analytiker Teodor Sveen Nilsen i Sparebank1 Markets i et notat.

Han trekker også frem at Equinors fornybarvirksomhet vil begynne å rapportere som eget segment fra første kvartal neste år.

– Vi har tidligere spurt: «Vil fornybar bli det neste USA?», etter den mislykkede strategien på land i USA. Det å etablere fornybar som et separat rapporteringssegment reduserer denne risikoen betydelig, skriver han.

Les også

Så mye eier styrene i børskjempene: Mener Equinor-styret burde eid mer

– Veldig viktig bit

Olaisen i ABG Sundal Collier peker på den nye Equinor-sjefen tidligere har sagt at han tror global oljeetterspørsel vil nå en topp rundt 2030. Da vil fornybar energi bli sentralt, tror Olaisen.

– Fornybar blir en egen enhet, det er ikke noen bombe. Det blir en veldig viktig bit fremover for Equinor, det har også Opedal sagt i intervjuer, sier han.

– Noen frykter dårligere lønnsomhet i fornybar energi enn i oljen, og at det er fare for at selskapene bruker hele kontantstrømmen til investeringer i fornybar. Men jeg tror ikke at de klarer å bruke alle de pengene på fornybar, sier Olaisen.

Les også

Helge Lund tar ansvar etter USA-fadese – oljeministere peker på Equinor

Nye navn

Etter rokeringen i Equinor mandag går Brasil-sjef Margareth Øvrum, internasjonal sjef Torgrim Reitan og kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum ut av Equinor-ledelsen.

Inn kommer Kjetil Hove som leder for norsk leting og produksjon, amerikanske Carri Lockhart som direktør for teknologi, digitalisering og innovasjon og Jannik Lindbæk som kommunikasjonsdirektør.

I tillegg går Ana Fonseca Nordang inn som direktør for mennesker og organisasjon, og Siv Helen Rygh Torstensen blir leder for selskapets enhet for juridisk og etterlevelse.

Andre blir i ledelsen, men skifter roller. Arne Sigve Nylund har vært sjef for virksomheten på norsk sokkel, og blir nå direktør for prosjekter, boring og anskaffelser. Jannicke Nilsson har tidligere ledet arbeidet med sikker og effektiv drift, og blir nå direktør for enheten Sikkerhet, sikring og bærekraft.

Les på E24+

Slipp Statkraft fri, og Equinors fornybardel inn

Reitan går ut

Samtidig går Torgrim Reitan ut av konsernledelsen for første gang siden 2011. Reitan har vært finansdirektør og ledet Equinors USA-virksomhet, og den siste tiden har han ledet den internasjonale virksomheten.

Fra nyttår blir Reitan i stedet direktør for finans og kontroll i forretningsområdet Fornybar.

– Det er ikke noe dramatikk i dette. Men jeg konstaterer at Reiten ser ut til å ikke være blant Opedals nærmeste. Kanskje Opedal vil distansere seg fra selskapets tidligere strategi, sier Olaisen.

– Reitan har vært veldig USA-fokusert, og dette kan også være et tegn på at eiendeler i USA står på salgslisten. Jeg vil kanskje tro og håpe det, sier analytikeren.

Equinor har så langt tapt rundt 190 milliarder kroner i USA, etter noen store oppkjøp i en periode hvor oljeprisen var langt høyere enn den er i dag.

– Equinor har ikke oppnådd noe der, og det har vært veldig negativt fokus på tapene i USA. Det er vanskelig for dem å satse videre onshore og offshore i USA nå, og det er helt umulig å se for seg nye kjøp på land i USA, sier Olaisen.

Les også

Equinor-høringen i Stortinget: – Styret sa ja der vi skulle sagt nei

Les også

Tidligere oljeminister om Equinors USA-skandale: – Vi kjente ikke til omfanget

Les også

Tilsyn slo alarm om brannsikkerheten på Melkøya alt i 2012

Les på E24+

Nå skal Anders Opedal lede Equinor inn i en ny tid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Anders Opedal

Flere artikler

 1. Slik blir Anders Opedals nye konsernledelse i Equinor

 2. – At Equinor samler ledelsen i Norge, er veldig bra

 3. Nå skal det ryddes opp utenlands: Equinor-topp varsler kraftige grep

 4. Disse 28 feltene vil Equinor bygge ut: Kanadisk felt kan sette ny rekord

 5. Betalt innhold

  Slik skal Equinor fortsette å tjene penger ute: – Har vært mye opp og ned