Aker Solutions-rapport

Aker Solutions melder om rekordhøy anbudsaktivitet: Venter fortsatt lavere omsetning i år

Aker Solutions kjemper nå om kontrakter verdt 90 milliarder kroner innen leveranser til olje, gass, fornybar og lavkarbonløsninger. Aktivitetsveksten i markedet er likevel ikke nok til at konsernet unngår et omsetningsfall i år.

Konsernsjef Kjetel Digre i Aker Solutions. Arkivbilde.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Aker Solutions slapp torsdag resultatene for andre kvartal, som viser en oppgang i omsetning, et stabilt driftsresultat og en forbedring på bunnlinjen sammenlignet med samme periode i fjor (se faktaboks).

– Våre inntekter økte i dette kvartalet i forhold til samme tid i fjor, og vi opprettholder vår sterke finansielle stilling, sier konsernsjef Kjetel Digre i en uttalelse i kvartalsrapporten.

Men selv om omsetningen økte fra 6,7 til 7,0 milliarder i andre kvartal målt mot samme periode i fjor, ligger inntektene fortsatt snaut to milliarder bak fjoråret når man ser på første halvår samlet sett.

Aker Solutions ble på linje med resten av leverandørindustrien brutalt rammet av coronapandemien og oljepriskollapsen i fjor. Selv om oljeskattepakken som Stortinget vedtok i fjor sommer har bidratt til at en rekke prosjekter nå er under utvikling, så skjer det ikke raskt nok til at man klarer å unngå et inntektsfall i år.

Aker Solutions skriver at selskapet regner med en samlet omsetning «på rundt 28 milliarder kroner» i år og en underliggende EBITDA-margin (justert driftsmargin) «opp fra fjoråret mot toppen av båndet 5,5 til 6,0 prosent».

Aker Solutions’ omsetning falt i 2020 fra 38,2 til 29,4 milliarder kroner.

Selskapet har tidligere i år også anslått et svakt inntektsfall i år, og nå beholder man altså den og margin-prognosen fra mai.

Samtidig som 2021 også blir krevende, er det lys i horisonten. Selskapet melder nemlig om «rekordhøy anbudsaktivitet» i markedet. Det legger grunnlaget for god aktivitet i årene fremover.

Totalt kjemper selskapet nå om kontrakter for rundt 90 milliarder kroner. Det er opp fra 78 milliarder som selskapet meldte om i mai.

Ifølge Aker Solutions er rundt 25 prosent av anbudene, tilsvarende 22,5 milliarder, knyttet til selskapets grønne satsingsområder – innen havvind, karbonfangst, hydrogen, elektrifisering og gasskompresjon.

48 av de 90 milliardene gjelder prosjekter i Norge, ifølge selskapet.

Internasjonalt gjennombrudd med Chevron

Den kanskje største nyheten for Aker Solutions kom imidlertid etter andre kvartal. Den 6. juli kunne selskapet nemlig bekrefte at de hadde signert kontrakten med Chevron om å levere et subsea-gasskompresjonsanlegg til Jansz-lo-feltet i Australia.

Kontrakten på rundt syv milliarder kroner er et gjennombrudd for Aker Solutions. Det er andre gangen man selger denne teknologiske løsningen, som ble utviklet for Åsgard-feltet i Norge, og det er første gangen det er solgt til eksport.

– Vi fortsatte å sikre oss viktige nye kontrakter gjennom kvartalet, inkludert den store tildelingen av Jansz-Io-prosjektet for Chevron i Australia. Dette resulterte i den største ordreinngangen for ett kvartal på flere år med NOK 12,2 milliarder kroner, noe som økte vår ordrereserve med nesten 30 prosent fra tilsvarende tid i fjor, sier Kjetel Digre.

I tillegg til at det er mange anbud ute i markedet, viser også ordreboken til Aker Solutions at utviklingen går i en positiv retning.

Ordreboken fikk seg nemlig ikke bare et stort påfyll fra Chevron i andre kvartal, den har steget jevnt og trutt hvert kvartal siden andre kvartal i fjor – fra 35,6 milliarder til 45,8 milliarder ved utgangen av juni i år.

Ser man på leveranseprofilen i ordreboken så viser den at 12,7 milliarder skal leveres i år. Siden selskapet omsatte for 13,5 milliarder i første halvår, gir dette altså en anslått omsetning på 26,2 milliarder.

Dermed trengs det ordrer for rundt 1,8 milliarder kroner til i år for å nå prognosen for 2021.

Ordreboken har så langt ordrer for 17,9 milliarder som skal leveres i 2022.

– Det er positive utsikter for sanksjonering av nye prosjekter resten av dette året og
inn i neste år. Vi har høy aktivitet i vårt tidligfase- og tilbudsarbeid, og Aker Solutions er godt posisjonert til å utnytte markedsmulighetene fremover, sier Digre

Les også

Utenlandsgjennombrudd for Aker Solutions med milliardkontrakt

Vokser i grønne satsinger

Aker Solutions har satt klare mål om at omsetningen innen fornybar teknologi og lavkarbonløsninger skal kraftig opp i årene fremover.

Omsetningen innen disse segmentene utgjøre 6,0 prosent av omsetningen i andre kvartal i fjor og 17 prosent i dette kvartalet. I ordreboken er derimot 30 prosent knyttet til disse satsingsområdene.

– En sentral utvikling er at vi fortsetter å se økt ordreinngang for arbeid knyttet til
energiskiftet. I andre kvartal utgjorde dette rundt 60 prosent av nye kontrakter, sier Kjetel Digre.

– For ett år siden presenterte vi strategien og målene for det nye Aker Solutions. Jeg er stolt av å kunne bekrefte at vi leverer på de forpliktelsene, og at vi er i rute for videre lønnsom vekst og omstilling, sier Digre videre.

Samtidig som man skal vokse i de nye segmentene, vil Aker Solutions fortsatt beholde sin «ledende markedsposisjon» innen leveranser av olje- og gassprosjektet, forsikrer selskapet.

– Vi er en av få leverandører som kan tilby komplette løsninger for energimiksen fremover, fra de første konseptene frem til driftsfasen, fra tidlig prosjektering og ledelse via bygging og installasjon til drift og vedlikehold. Vi ser at kundene i økende grad anerkjenner vår evne til å kombinere effektiv prosjektgjennomføring med lokalt innhold og verdiskaping, sier Digre.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions-rapport
  2. Aker Solutions

Flere artikler

  1. Utenlandsgjennombrudd for Aker Solutions med milliardkontrakt

  2. Milliardkontrakt til Aker Solutions

  3. Aker Solutions med milliardavtale i Brasil

  4. Aker Solutions nær gasskontrakt verdt syv mrd. kroner

  5. Gigantkontrakt sikrer aktivitet for Aker Solutions i Egersund i mange år