Dette har Iran og stormaktene blitt enige om

Etter 12 år har det kommet en atomavtale Iran.

 • Sigrid Moe
Publisert:

I morgentimene tirsdag kom det flere bekreftelser fra anonyme kilder, både vestlige og iranske, om at det endelig var en enighet i atomforhandlingene.

– I dag er en historisk dag. Det er med glede vi endelig kan si at vi har kommet til enighet, sier Federica Mogherini, representant for EU, under en pressekonferanse.

– En enighet om å ta hverandre i hendene, og gjøre verden tryggere. Vi åpner et nytt kapittel i vårt forhold. Det er et resultat av en kollektiv innsats, sier hun og legger til at disputten som nå er løst har vart i over ti år.

Fredelig atomprogram

Hun forklarer at avtalen skal sørge for at atomprogrammet til Iran er fredfullt, noe som er en endring fra slik det har vært.

– Ingen trodde at dette ville bli lett. Historiske avgjørelse er aldri det. Men vi har vært bevisst vårt ansvar for kommende generasjoner.

Følg markedets reaksjoner i E24s Aksjelive.

Ifølge uttalelsen begrenser avtalen Irans atomprogram, og en omfattende heving av alle FNs sikkerhetsråds sanksjoner, samt flere andre internasjonale sanksjoner knyttet til Irans atomprogram. Dette inkluderer innenfor handel, teknologi, finans og energi.

– Vi kaller på verdenssamfunnet for å støtte denne avtalen, sier hun.

Mogherini sier at hun ikke vil gå inn i de «kompliserte detaljene» i avtalen ennå.

– Dette avslutter våre forhandlinger, men ikke for vårt arbeid sammen. Vi skal fortsette å jobbe sammen, sier Mogherini.

Oljeprisen

Flere oljeeksperter venter nå at hevninger av sanksjoner vil føre til en lavere oljepris, fordi dette trolig betyr at Iran nå kan tilføre enda mer olje til markedet.

Atomenergibyrået (IAEA) har offentliggjort veikartet for resten av året, ifølge en pressemelding fra atomenergibyrået.

Veikartet, som er signert av Yukiya Amano for IAEA, og visepresidenten i Iran, Ali Akbar Salehi, er offentliggjort i pressemeldingen.

Det er flere saker som skal finpusses i løpet av høsten, og innen 15. desember i år, skal generaldirektøren i IAEA legge frem resultatet.

Obama

OBAMA: USAs president Barack Obama sier at avtalen ikke løser alle uenighetene med Iran.

USAs president Barack Obama hadde selv en pressekonferanse like etter Iran og EU. Han understreker at en avtale er viktig for fred i Midtøsten, og at om Iran bryter avtalen, så kan han selv, eller en fremtidig president, ta i bruk virkemidler mot Iran.

– Denne avtalen løser ikke alle bekymringene vi har angående Iran. Vi deler bekymringene til våre venner i området, som Israel. Men det at vi har denne avtalen gjør også verden sikrere for dem, sier Obama.

Han nevner også menneskerettighetsbrudd i Iran som en bekymring.

– Den vanskelige historien til våre to nasjoner kan ikke ignoreres, men vi kan påvirke fremtiden, sier Obama, og sier at avtalen gir en mulighet til å bevege seg i en ny retning.

Også Norges utenriksminister Børge Brende gleder seg over avtalen.

Israel

Israel er den staten som har uttrykt mest skepsis til avtalen. Statsminister Benjamin Netanyahu kaller atomavtalen med Iran en feiltagelse av historiske proporsjoner.

Professor i statsvitenskap ved universitetene i Herzliya og Haifa, Meir Javendanfar, spår at Netanyahu nå sammen med allierte i Kongressen i USA vil gjøre alt han kan for å ødelegge avtalen.

– Jeg tror vi i de kommende to månedene blir vitne til en historisk lobbyoffensiv–alle lobbyaksjoners mor, under ledelse av Netanyahu og noen av Israels allierte i USA, sier Javendanfar til DPA.

FELLES FRONT: Utenriksministerne som har forhandlet om Iran i Wien poserte for pressen tirsdag. Fra venstre: Wang Yi (Kina), Laurent Fabius (Frankrike),Frank Walter Steinmeier (Tyskland), Federica Mogherini (kommissær for utenrikssaker i EU), Mohammad Javad Zarif (Iran), Ali Akbar Salehi (leder for Irans atomenergibyrå), Sergej Lavrov (Russland), Philip Hammond (Storbritannia), John Kerry (USA) og energiminister i USA, Ernest Moniz,

Dette har andre medier skrevet om avtalen før pressekonferansen:

 • Om Iran ikke gjennomfører sin del av avtalen, vil sanksjonene bli innført igjen innen 65 dager, ifølge Reuters.
 • Avtalen begrenser Irans tilgang til atombrensel og utstyr i 15 år, ifølge Msnbc.
 • Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.
 • Ifølge en kilde innebærer avtalen at FN-inspektører skal få slippe inn i Irans anlegg, også militære, men at Teheran kan bestride anmodningene fra FN.
 • USAs missil-sanksjoner skal opprettholdes i åtte nye år, ifølge flere medier.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. – En historisk avtale

 2. Utkast til Iran-avtale er klar

 3. Atomenergibyrået: Enighet i atomforhandlingene med Iran

 4. Trump bekrefter sanksjoner mot Irans revolusjonsgarde

 5. Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen