Amerikansk oljemilliardær om Saudi-Arabias pristaktikk:
– En feil som koster flere tusen milliarder

Rekord lav oljepris er i ferd med å treffe Saudi-Arabias økonomi hardt. Det er deres egen feil, mener den amerikanske oljemilliardæren Harold Hamm.

SLITER: OPEC-giganten Saudi-Arabia har ikke lenger mye å gå på når det gjelder oljeprisen, mener amerikansk milliardær.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Saudi-Arabia økte produksjonen med hensikt om å drukne oss, men de har ikke fått det til. Det var en gigantisk feil av dem, en feil som koster flere tusen milliarder.

Det var beskjeden fra den amerikanske oljemilliardæren Harold Hamm til konkurrentene i Midtøsten da ha tirsdag ble intervjuet av CNBC.

Uttalelsene kommer i kjølvannet av at oljeprisen sank dypere enn på lenge. Onsdag morgen er prisen på nordsjøolje opp 1,30 prosent til 31,10 dollar per fat. Det er 72,88 prosent lavere enn da prisen var på topp i 2014.

En av årsakene til det kraftige fallet er at Saudi-Arabia lenge har nektet å senke oljeproduksjonen i håp om at de lave prisene vil presse amerikanske skiferoljeprodusenter som Hamms selskap Continental Resourses ut av markedet. Strategien virker imidlertid ikke å ha lyktes slik verdens største oljeeksportør hadde håpet. Forrige uke var det fortsatt 830 aktive oljerigger i Nord-Amerika, ifølge oljeserviceselskapet Baker Hughes riggtelling.

SER SAUDI-ARABISK FALL: Oljegründer Harold Hamms.

I fjor nektet imidlertid Saudi-Arabia for at de i det hele tatt har hatt en prisstrategi, til tross for at flere land siden har sagt at oljekartellet Opec hyppig diskuterer oljeprisen.

Saudi-Arabia har tidligere sagt at de er godt rustet for å takle et oljeprisfall, men i romjulen annonserte landet at de hadde et underskudd på statsbudsjettet i 2015 på 855 milliarder kroner. Dette er kun andre gang siden finanskrisen at verdens største oljeeksportør går i underskudd, og må gjøre store uttak av oljefondet sitt for å holde hodet over vann.

Les også

Slik rammer oljeprisfallet statens økonomi: Vårt direkte oljesalg har falt med 139 mill. dagen

Kan ikke konkurrere

Forrige uke ble det også klart at myndighetene i Saudi-Arabia vurderer å ta det statelig eide oljeselskapet Saudi Aramco på børs. Tidligere har landet avvist alle tanker om dette.
Hamm mener dette er et tegn på at Saudi-Arabia nå begynner å slite veldig med å unngå produksjonskuttene de så lenge har nektet å gjøre.

– De er nødt til å selge deler av selskapet sitt for å kunne fortsette med det de gjør. De er nødt til å sikre veksten i et land, mens vi kun er ansvarlige for selskap her. Vi kan kutte kapitalinvesteringsutgifter og slutte å bruke penger, sier Hamm til CNBC.

Les også

Saudi Aramco: Oljeprisen for lav

Saudi-Arabia virker nå for første gang siden oljeprisen begynte å falle å ha kuttpress fra både innenlandskrefter og fra de andre medlemmene i Opec, hvor Saudi-Arabia gjerne har den avgjørende stemmen. Tirsdag ble det kjent at flere av Opec-landene nå har bedt om et krisemøte for å diskutere produksjonsstrategien.

Hamm tror at dette vil være det som snur oljeprisutviklingen og at vi i løpet av året vil se en dobling av prisen til nærmere 50–60 dollar per fat.

– Det viktige vil være å komme tilbake til likevekt mellom tilbud og etterspørsel. Vi vil se at dette skjer mot slutten av inneværende år, sier milliardæren til CNBC.

Les også

CNN: Opec vurderer krisetiltak mot oljeprisene

Dyrere refinansiering

Så langt har ikke 2016 brakt med seg så mange positive nyheter for Saudi-Arabia. Ifølge Bloomberg koster det nå investorer like mye å forsikre Saudi-Arabisk gjeld, som det ville kostet å forsikre portugisisk gjeld. Portugisiske statsobligasjoner har de siste årene hatt «søppel obligasjonsstatus», det vil si at de anses som svært risikable investeringer.

– De har store reserver og utrolig lav gjeld, men spørsmålet er hvor lenge oljeprisene vil forbli på dette nivået, sier investeringssjef Anthony Simond i Aberdeen Asset Management til Bloomberg.

Da statsbudsjettet ble lagt frem i romjulen var Saudi-Arabias finansminister al-Assaf klar på at flere infrastrukturprosjekter vil bli satt på vent i første omgang, om det er nødvendig vil de også bli kansellert. Subsidiene på bensin og annet drivstoff vil også stoppe opp neste år.

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik pekte da på at landet kan kutte mye før befolkningen vil merke noe særlig til dette.

– Landene i Gulfen er ofte kjennetegnet ved at myndighetene investerer i store infrastrukturprosjekter og bygninger.

– Saudi-Arabia har muligheten til å kutte disse før de må kutte i faktiske offentlige goder og lønningene til offentlige ansatte. Slike kutt vil være nødvendige i neste runde, sa han til E24 rett før nyttår.

Les også

Slik rammer oljeprisfallet statens økonomi: Vårt direkte oljesalg har falt med 139 mill. dagen

Lave priser

Spekulasjoner om hvor lavt oljeprisen kan synke har de siste dagene preget både utenlandske og norske medier. Flere tror nå at det ikke er usannsynlig at vi vil se 20-tallet for første gang siden 2004.

– En oljepris på 20 dollar per fat er noe vi må snakke om nå. Når vi har sett et prisfall på 10 dollar og amerikansk lettolje handles til så vidt over 30 dollar per fat er mulighetene for å se 20-tallet ganske store, sier Citibanks Ed Morse til Bloomberg onsdag morgen.

Søndag sa Austvik til E24 at han fortsatt mener krig i viktige oljeproduserende områder i Midtøsten er det eneste som vil få oljeprisen opp på lengre sikt. Om ikke dette skjer vil oljeprisen forbli på dagens nivå over lengre tid, og kanskje enda litt lavere.

Les også

Nå tømmes verdens oljefond

– Jeg tror det er store muligheter for at vi i løpet av de neste ukene eller månedene vil få en oljepris ned mot 20 dollar per fat, men dette er ikke holdbart, sier Austvik.

Han peker på at markedet ikke vil tillate en langvarig oljepris ned mot 20 dollar per fat, men tror det er store muligheter for at den vil bikke så lavt en liten periode. Saudi-Arabia har så langt vært tause om hva som vil være deres absolutte smertegrense.

Les også

Statens direkte oljesalg har falt med 139 mill. dagen

Les også

CNN: Opec vurderer krisetiltak mot oljeprisene

Les også

Tror nordmenn er for optimistiske om oljeprisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Olje og gass
  3. Opec

Flere artikler

  1. Oljeeksperter: Slik kan oljeprisen nå 60 dollar i 2016

  2. – Bare et tidsspørsmål før de må kutte mer

  3. Oljelandene ber investorene om milliarder

  4. – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

  5. Nå tømmes verdens oljefond