Verdens karbonutslipp flater ut til tross for økonomisk vekst

Til tross for en vekst i verdensøkonomien på over tre prosent, utvikler verdens energirelaterte CO2-utslipp seg sidelengs for andre året på rad.

REDUKSJON: Lavere kullforbruk i Kina er en av faktorene som bidrar til at utslipp av klimagasser flater ut. Her er et kullkraftverk i provinsen Shanxi. Bildet er tatt i november i fjor.

Greg Baker Afp
 • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

Tidligere har CO2-utslippene bare sunket i forbindelse med økonomiske kriser eller nedgangsperioder.

– De nye tallene bekrefter fjorårets overraskende, men gode nyheter. Nå har vi hatt to år på rad hvor utslippene av klimagasser har vært løsrevet fra den økonomiske veksten, sier Fatih Birol, sjef for Det internasjonale energibyrået (IEA) i en melding.

CO2-utslippene falt både i Kina og USA i 2015, ifølge IEA.

Samtidig økte utslippene i flere andre asiatiske utviklingsland. Økonomiske problemer og lavere kullforbruk er en viktig årsak til nedgangen i Kina.

Les også

Nye klimatiltak har uviss effekt

I 2015 endte utslipp av energirelatert karbondioksid på 32,1 milliarder tonn, samtidig som den økonomiske veksten ifølge Det internasjonale pengefondet var på 3,1 prosent.

I de mer enn 40 årene som IEA har ført statistikk over verdens CO2-utslipp, har det kun vært fire perioder hvor utslippene har stått stille eller falt sammenlignet med året før.

Tre av dem – 1980, 1992 og 2009 – er alle forbundet med økonomiske nedgangstider.

(Saken fortsetter under bildet.)

FLATER UT: Figuren viser antall milliarder tonn energirelaterte utslipp av CO2 siden 1975.

IEA

Helgesen: – Bærekraftig vekst mulig

I fjor foreslo regjeringspartiene, Venstre og KrF at vi i 2030 skal kutte minst 40 prosent i våre klimagassutslipp sammenlignet med 1990-nivå. I desember ble en ny global klimaavtale vedtatt i Paris.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) uttrykker ingen motsetning mellom økonomisk vekst og lavere klimagassutslipp. Tvert i mot.

– Bærekraftig vekst er både mulig og nødvendig for å bekjempe klimaendringene. Vekst gjør at ny teknologi og nye energiformer tas raskere i bruk, sier han til E24.

Les også

Lien: Lav oljepris åpner for Loftoten-utbygging. V og KrF: Kunnskapsløst

Klima-statsråden mener spesielt transportsektoren står overfor store endringer i tiden som kommer.

– Den voksende tilgangen på ren og rimelig energi koblet med den nye utviklingen i batteriteknologi, gjør trolig at transportsektoren står foran en revolusjon. Det kan skape enda mer klimavennlig vekst globalt de neste årene.

(Saken fortsetter under bildet.)

STATSRÅD: – Bærekraftig vekst er både mulig og nødvendig for å bekjempe klimaendringene, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til E24.

Berit Roald NTB scanpix

Fornybar energi bidrar sterkt

En viktig årsak til oppbremsingen i utslippsveksten er den økte bruken av fornybare energikilder.

Hele 90 prosent av all ny strømproduksjon i verden i fjor kom fra fornybare energikilder, hvorav halvparten fra vindkraft, ifølge IEA.

Les også

Global oppvarming positivt for Champagne

– Det faktum at 90 prosent av ny kraftproduksjon i 2015 var fornybar, viser at verdens energiomstilling går veldig raskt, og nok en gang går den raskere enn energibyråets prognoser, sier Helgesen.

I disse dager utarbeides det et forslag til innretningen av en klimalov, etter at Stortinget vedtok regjeringens forslag til klimamål for omlag ett år siden. Forslaget vil bli sendt på offentlig høring i løpet av våren 2016.

Les også

Nye klimatiltak har uviss effekt

Les også

Jurister forbereder klima-søksmål mot staten

Les også

– Veldig viktig at utslippsmål skjerpes

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Klima
 2. Høyre (H)
 3. Vidar Helgesen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mer fornybar energi bremser utslipp av CO2

 2. – Ikke i rute til å avverge sammenbrudd

 3. Bærekraftig endring er mulig, men svært krevende

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  IEA tror fornybar energi vil vokse raskere

 6. Betalt innhold

  Bærekraftig endring av energisystemet er mulig, men svært krevende