Tesla-prosjekt i California: Erstatter gasskraft med batterier

Et kraftselskap i California skal erstatte noen mindre gasskraftverk med noen av verdens største batterier, med leverandører som Tesla og Dynegy på laget.

STADIG STØRRE: Batteriene som brukes av kraftselskaper blir større og større, og nå skal Tesla bygge et batteri på 182,5 megawatt og Dynegy et på 300 megawatt for å erstatte noen mindre gasskraftverk i California. Dette er en illustrasjon av det som så langt er Teslas største batteri på 100 megawatt i Sør-Australia.

Foto: Tesla
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra Californa Public Utilities Commission, som i forrige uke godkjente fire batteriprosjekter for selskapet Pacific Gas & Electric.

Det var i sommer at kraftprodusenten foreslo å ta i bruk massive batteripakker på totalt 567 megawatt for å erstatte gasskraft i Silicon Valley-området i California i en periode på mellom ti og tyve år.

Prosjektene inkluderer litiumbatterier fra Tesla på 182,5 megawatt, fra Dynegy på 300 megawatt, fra Hummingbird på 75 megawatt og fra Micronoc Inc. på 10 megawatt.

Alle batteriene skal kunne levere strøm i fire timer, og bidra til å balansere det enorme strømnettet i delstaten, hvor det blir stadig mer fornybar energi som solkraft.

– Energilagring spiller en stadig viktigere rolle i Californias fremtid med ren energi, sa direktør for nettintegrasjon og innovasjon Roy Kuga i Pacific Gas & Electric i sommer.

Kraftselskapet skal overta eierskapet av Tesla-batteriet når det er levert, mens de andre utbyggerne selv skal eie sine batterier.

Batteriene skal etter planen være i drift fra 2020, og er en del av en større bestilling fra Californias kraftmyndigheter på totalt 1,3 gigawatt ny batterikapasitet frem til 2020, skriver Bloomberg.

Med flere batterier hos kraftselskapene blir det lettere å balansere nettet når produksjonen av sol- og vindenergi varierer. I dag gjøres denne balanseringen ofte av større større kraftverk, men California har planer om å kutte CO2-utslippene fra energibransjen innen 2045.

Les mer: Bygger batterifabrikker i Norden: – Markedet vokser fortere enn produksjonen

Les også

I dag setter Tesla batteri-rekord – i februar er rekorden historie

Erstatter lokal gasskraft

Ifølge nettstedet Utility Dive er dette første gang at kraftselskaper i California forsøker å erstatte gasskraftverk med batterier – selv om det riktignok er ganske små gasskraftverk som erstattes.

Konkret vil batteriene kunne erstatte selskapet Calpines relativt beskjedne Metcalf-kraftverk på 580 megawatt og de to enda mindre kraftverkene Feather River og Yuba City på 48 megawatt hver, skriver nettstedet.

Disse kraftverkene har slitt med lønnsomheten, og det har vært usikkert hvordan man skulle finansiere driften av dem for å sikre stabiliteten i det lokale kraftnettet.

Nå har man i stedet funnet ut at de massive batteriene vil kunne sikre den stabiliteten som trengs i kraftnettet.

Ifølge Teslas teknologidirektør JB Straubel har selskapet så langt bygget ut batterier som samlet kan lagre mer enn én gigawattime strøm, skriver ElecTrek.

Det er fortsatt bare en brøkdel av det et stort vind-, gass- eller kullkraftverk kan levere av strøm, men batteriene har bevist at de kan bidra til å stabilisere lokale nett i perioder, og redusere behovet for nettlinjer og enorme kraftverk til å gjøre det.

Les mer: Samler vind, sol og batterier: Bygger energi-«kinderegg» i Australia

Les også

Samler vind, sol og batterier: Bygger energi-«kinderegg» i Australia

Verdens største

Batteriene fra Tesla og Dynegy er blant de største i verden, ifølge en oversikt fra USAs energidepartement. De er begge større enn batteriet på 100 megawatt som Tesla leverte i Australia i fjor, etter at grunnlegger Elon Musk hadde inngått et veddemål.

Les mer: I dag setter Tesla batteri-rekord – i februar er rekorden historie

De to største av PG&Es batteriprosjekter skal installeres i Moss Landing, et område sør for San Francisco med anstrengt nettkapasitet, skriver Utility Dive. Hummingbird-anlegget skal ligge i byen Morgan Hill.

Kostnadene for prosjektene skal dekkes av nettkundene, men Navigant-analytiker Alex Eller tror batteriene vil koste mindre enn det gjør å holde gasskraftverkene i beredskap.

– Lagring i denne skalaen er nå trolig billigere enn den totale kostnaden ved å drive gasskraftverkene, sier han til nettstedet.

Pacific Gas & Electric har for øvrig den siste tiden kjempet mot voldsomme skogbranner i California, som har ført til utkoblinger av 25.000 kunder fra strømnettet, og 12.000 kunder er uten gassleveranser på grunn av brannene.

Aksjekursen i selskapet har også falt, etter frykt for at problemer med kraftselskapenes nettlinjer kan ha startet brannene, skriver CBS.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. St1-selskap med vindkraft-investering: Bygger Nordens største batteri

  2. Betalt innhold

    Skal bygge noen av verdens største batteripakker i Bergen

  3. Elektrifisering av sokkelen krever mye kraft: – Umulig uten vindkraft

  4. Annonsørinnhold

  5. Lagt i skuffen i 2013: Dette kan bli Norges første havvindpark

  6. Equinors flytende vindpark leverer over all forventning: – En kjempesuksess