Startup leverer produksjonsoptimering for oljeselskap: Signerer kontrakt på 20 millioner

Tech-startupen Soultion Seeker har signert en avtale med oljeselskapet Engie. Ved hjelp av avansert software skal de nå sikre oljeselskapene optimal produksjon. 

MAKSIMAL PRODUKSJON: Prosjektet til 20 millioner vil gjelde for Gjøa-plattformen, som driftes under Engie E & P Norge. Den lille startupen fra Trondheim leverer avansert programvareteknologi for å øke produksjonen i brønnene på Gjøa.
 • Ida Bing
Publisert:

I forrige uke kom den endelige underskriften ned på papiret, som nå sikrer utviklerne i Solution Seeker samarbeidet med det franske oljeselskapet Engie.

De også i gang med flere avtaler hos ledende oljeselskap.

Ved Gjøa-plattformen i Nordsjøen skal ny software gi optimal produksjonskapasitet ved plattformen.

Selskapet skal selv finansiere en liten del av prosjektet som nylig ble satt i gang med Engie. I tillegg til oljeselskapet går både Forskningsrådet og Innovasjon Norge inn med kapital. Til sammen blir prosjektrammen på 20 millioner.

Mest mulig produksjon

Solution Seeker har utviklet algoritmer som samler datahistorikk fra plattformenes sensorer. Dermed kan de «vaske» dataen og hente ut visualisert informasjon, som skal gi et helhetlig verktøy til produksjonsingeniøren ved plattformen.

For på spørsmålet om hvor mye olje en plattform kan produsere i dag, skal Solution Seeker sikre at svaret blir «mest mulig».

– Vi kjenner ikke til noen andre som gjør det på akkurat denne måten, sier Sheri Shamlou i Solution Seeker til E24.

Shamlou har en mastergrad i industriell økonomi fra NTNU, med fordypning i optimalisering. Hun peker på at det til stadighet er folk som spør etter en ekstra forklaring for å forstå den avanserte teknologien startupen utvikler.

HJERNENE BAK: Fra venstre: Anders Sandnes, Sheri Shamlou, Bjarne Grimstad, gründer og daglig leder Vidar Gunnerud, Vidar Uglane, Stine Ursin-Holm og Inge Sandstad Skrondal.

Avansert? Slik er teknologien bak

– Brukeren av våre løsninger heter vanligvis produksjonsingeniør hos oljeselskapene, forklarer Shamlou.

Produksjonsingeniøren har ansvaret for brønner i drift, og her peker Shamlou på at det har blitt en voldsom økning i bruk av sensorer. Data som hentes inn sekund for sekund vises til ingeniøren, som deretter tar en beslutning om produksjon basert på tidsseriene som vises.

Forskjellen er at Solution Seeker har utviklet en algoritme som jobber automatisk med innkommende data.

Ideen har hele tiden vært å få et real time datasett ned til mindre og mer håndterbare komponenter, som igjen blir et verktøy for ingeniøren.

– Algoritmen kjøres automatisk på dataen fra feltene og legger til rette for at ingeniøren kan bruke data til beslutningene han skal ta om brønnene fra dag til dag.

DIGITALT: Dette er et skjermbilde av hvordan et optimeringsforslag ville sett ut på mobil. Et slikt forslag blir generert automatisk i bakgrunnen, og hvis algoritmene anser det som bra nok, kan det bli sendt ut til brukeren på mobil med notification om at nå er det en mulighet til å produsere litt mer, forklarer Solution Seeker.

Basert på den kompakte dataen som hentes ut bygger Solution Seeker automatisk modeller som forklarer brønnene og systemene.

Hvis en brønn endrer oppførsel, vil systemet plukke opp dette og implementere det i modellen for å skille de gode brønnene som fungerer optimalt fra de dårlige.

– Et faktisk optimeringsforslag vil da komme inn, som for eksempel å skru opp en brønn 2 prosent, og en annen ned 3 prosent. Slik får du optimal produksjon, sier hun.

Store oljeaktører

Solution Seeker ble etablert i 2013 og er basert på forskningen i IO-senteret ved NTNU.

Høsten 2013 kom to ansatte inn, og siden da har selskapet vokst.

Solution Seeker jobber nå aktivt mot fire selskaper:
Conoco Philips, et av de største utenlandske operatørselskapene på norsk sokkel, det franske energiselskapet Engie, som er operatør eller partner på en rekke felt på norsk sokkel, det tyske oljeselskapet Wintershall samt oljeselskapet Lundin.

Samtidig er Solution Seeker i gang med forhandlinger hos ytterligere to selskaper.

Daglig leder og gründer Vidar Gunnerud vil ikke gå inn på flere detaljer, men sier til E24 at den nye signeringen betyr mye for selskapet.

– Vi synes dette er veldig gøy, og det betyr veldig mye for oss. Dette prosjektet er en solid grunnmur for oss, men legger også til rette for vekst. Det gjør oss levedyktige ut 2019, sier Gunnerud.

Interessen fra andre store oljeaktører har også vært stor, forteller han.

Digitaliseringsvind i oljebransjen

– Det er et veldig fokus på digitalisering i oljebransjen nå. Det blåser en skikkelig digitaliseringsvind, som vi står midt inne i. Og det kjenner vi, sier Gunnerud.

– For mange er dette er nytt navn for noe man har gjort lenge. Men bevisstheten rundt nytteverdien av digitalisering har økt, og endret seg en hel del.

Fysiske simulatorer som simulerer et helt felt vært mye brukt i oljebransjen.

Men et viktig moment, peker Solution Seeker på, er at simulatorene historisk sett ble laget for bruk i en fase hvor nye felt skal utvikles.

Simulatorene blir også brukt etter at feltet er kommet i drift, men blir ofte ikke brukt i den daglige optimeringen fordi de krever for mye innsats av ingeniøren.

– De kan være vanskelige å vedlikeholde, og er ofte tunge modeller å forholde seg til. Vi jobber for å fremstille forenklede modeller, som kan brukes i de sammenhengene de er laget for, nemlig daglig optimalisering, forklarer Shamlou.

Produktet heter «ProductionCompass», og viser optimale produksjonsinnstillinger med daglige endringer og beregninger.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering
 2. Gründere
 3. Olje og gass
 4. Wintershall
 5. Teknologi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Sheri (30) valgte bort Petrobras og IBM for å utvikle noe helt nytt

 2. Betalt innhold

  Bruker kunstig intelligens for å bedre produksjonen på sokkelen

 3. Betalt innhold

  Aker BP tar i bruk kunstig intelligens

 4. Betalt innhold

  Sprekk i sveis førte til gasslekkasjen på Gjøa

 5. Betalt innhold

  Neptune leverte byggeplaner for ti milliarder på norsk sokkel