Ber politiet stanse aksjonister: Statoil fortsetter Korpfjell-boringen

Greenpeace har brutt sikkerhetssonen rundt en Statoil-rigg i Barentshavet. Politiet har pålagt Greenpeace å fjerne seg, men aktivistene nekter.

FOR NÆR: Statoil ber om politiets hjelp etter at aksjonister brøt sikkerhetssonen på 500 meter rundt riggen Songa Enabler, som borer på Korpfjell-prospektet i Barentshavet. Men inntil videre fortsetter boringen, sier selskapet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Statoil borer for tiden Korpfjell-brønnen i lisens nummer 859 Barentshavet.

Torsdag brøt Greenpeace-aktivister sikkerhetssonen på 500 meter, ifølge Statoil.

– Vi har aksjonister som har tatt seg ulovlig inn i sikkerhetssonen i dag, og det kan potensielt medføre farlige situasjoner, sier Statoil-talsmann Morten Eek til E24.

Det er riggen Songa Enabler som borer brønnen, etter at den nylig ble ferdig med Gemini Nord-brønnen.

Korpfjell-prospektet er av stor symbolsk verdi for oljebransjen. Det er enorme forventninger knyttet til brønnen, som noen mener kan inneholde milliarder av oljefat.

Et funn av den størrelsen kan fort vært blant Norges største oljefunn gjennom tidene. En gigant som Statfjord har produsert fem milliarder fat.

Beordrer Greenpeace bort

Politiet i Troms påla torsdag ettermiddag Greenpeace-skipet Arctic Sunrise samt småbåter og mannskap om å fjerne seg fra sikkerhetssonen rundt Songa Enabler.

Hvis de ikke fjerner seg frivillig, vil politiet fjerne dem med bistand fra Kystvakten, skriver politiet i en pressemelding.

Politimesteren i Troms viser til at norske myndigheter har gitt Statoil tillatelse til leteboring, og at mannskap og småbåter fra Arctic Sunrise ikke har forlatt sikkerhetssonen, til tross for at riggen har bedt om dette.

Aktivistene er dermed til hinder for leteboringen, noe som er i strid med norske interesser etter petroleumsloven, ifølge politiet.

Nekter å flytte seg

– Vi har brutt sikkerhetssonen for å stanse boringen, fordi Statoil har nektet å stanse boringen både av hensyn til klima og til de enorme konsentrasjonene av sjøfugl, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til E24.

– Dere er blitt beordret av politiet til å flytte dere, vil dere gjøre det?

– Vi har gitt beskjed om at vi ikke følger ordrene. Vi har et par aktivister der fortsatt, og har festet den 300 kilo tunge jordkloden til boreriggen. Vi har ikke tenkt å fjerne verken aktivistene eller jordkloden før Statoil pakker sammen, sier Gulowsen.

Frykter uforsvarlige handlinger

Aksjonistene skal ikke ha svart på riggens anmodninger om å forlate sikkerhetssonen på 500 meter rundt riggen.

– Vi gjør vurderinger av aktiviteten ombord med hensyn til å ivareta sikkerheten, slik at det ikke oppstår situasjoner som er farlige for mannskapet, sier Eek.

– Kan aktiviteten på riggen bli nedstengt?

– Jeg ønsker ikke å gi noen vurderinger av det. Vi setter sikkerheten først, og er opptatt av at aksjonistene ikke skal utsette seg selv eller andre for fare gjennom uforsvarlige handlinger, sier Eek.

Han sier at boringen fortsetter på Korpfjell, til tross for sikkerhetsbruddet. Det syns Greenpeace-sjefen er merkelig.

– Jeg er veldig overrasket hvis Statoil nå hevder at de ikke har stanset boringen da sikkerhetssonen ble brutt, slik de er forpliktet å gjøre både etter sine egne og Petroleumstilsynets regler, sier Gulowsen.

FEM BRØNNER: Statoils letekampanje i Barentshavet i 2017 startet med Blåmann (ved Goliat-feltet til Eni), og gikk så videre til Kayak (ved Johan Castberg-funnet). Så kom Gemini Nord (ved OMVs Wisting-funn), og nå bores det på Korpfjell, helt inntil grensen til Russland. Til slutt borer Statoil Koigen Central, sørvest for Bjørnøya.

Ber politiet gripe inn

Statoil har vært i kontakt med politiet om saken, og håper at politiet vil gripe inn mot aksjonistene. Da må trolig kystvakten bidra, siden Korpfjell ligger over 400 kilometer fra fastlandet.

Troms politidistrikt vil ikke kommentere saken til E24, men lover å komme tilbake med informasjon senere.

Les også

Greenpeace-aksjon mot oljerigg i Barentshavet

Greenpeace demonstrerte mot Songa Enabler også tidligere i sommer. Da spurte E24 om organisasjonen ville prøve å stanse leteboringen i Arktis.

– Det har vi ikke lovet dem, men det er ikke planen å lage noen unødvendige problemer, sa Greenpeace-leder Truls Gulowsen til E24 i juli.

Les mer: Protesterer mot Statoil i Barentshavet: Mener oljeboringen bryter med Grunnloven

Fraråder å borde riggen

Ifølge Eek har aktivistene vært i dialog med Songa Enabler, etter å ha vært i området rundt riggen i flere dager.

I 2014 bordet aktivister også en Statoil-rigg i Barentshavet. Da var riggen Transocean Spitsbergen på vei mot Apollo-brønnen i Hoop-området, 300 kilometer nord for fastlandet. Statoil mente dette var uansvarlig og ulovlig.

– Har aktivistene forsøkt å borde riggen?

– Ikke som jeg er kjent med. Det vil vi sterkt fraråde dem å gjøre. Dette er en rigg som ligger på propelldrift. Det er potensiell fare for helse og i ytterste konsekvens livet hvis man får en mann over bord-situasjon, sier Eek.

Les også

Statoil-kartlegging bekymrer «krigerprinsesse»: – De kan følge meg på Twitter

Les mer: Aksjon mot oljerigg i Barentshavet

Greenpeace har sendt ut en pressemelding om saken, hvor organisasjonen krever at Statoil må stanse leteboringen i Barentshavet.

– Verden har allerede funnet mer olje og gass enn vi kan forbrenne innenfor Parisavtalens mål, sier Greenpeace-rådgiver Erlend Tellnes om bord på Greenpeace-skipet Arctic Sunrise.

– Da er det umoralsk å lete etter mer, særlig i sårbare og utilgjengelige områder som dette, sier han.

Les også

Borer så dollarene flyr og saltvannet spruter: 2017 er Barentshavets år

Stort leteprogram

Boringen på Korpfjell er noe forsinket fra det opprinnelige programmet, og startet 8. august. Den ventes å pågå til september.

Korpfjell-brønnen er en del av Statoils pågående leteprogram på fem brønner i Barentshavet, og er en av dem det er størst forventninger til.

Både Statoil, Lundin og eksperter mener at strukturen hvor brønnen ligger kan inneholde milliarder av fat. Men det kan ta noe tid før svarene kommer.

– Det er vanskelig å si. Nå skal vi gjøre denne boringen som er den første i området noensinne. Vi er spente på resultatet. Det er en av de største gjenværende strukturene på sokkelen, sier Eek.

Les også

Protesterer mot Statoil i Barentshavet: Mener oljeboringen bryter med Grunnloven

Frykter for sjøfugl

Boringen i Barentshavet har vært kritisert av Greenpeace både av miljø- og klimahensyn Det gjelder spesielt brønnene Korpfjell og Koigen Central, som ligger i områder hvor det kan være mye sjøfugl.

Alle brønner på norsk sokkel identifiseres med et nummer, basert på hvilken blokk og kvadrant de skal bores i. Korpfjell er identifisert som brønn 7435/12-1 i direktoratets systemer, mens Gemini Nord er identifisert som 7325/4-1.

Statoil er operatør og har en andel på 30 prosent i lisens nummer 859 hvor Korpfjell ligger, mens Chevron eier 20 prosent, statlige Petoro eier 20 prosent, Lundin eier 15 prosent og ConocoPhillips eier 15 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Klima

Flere artikler

 1. Vil stanse boring i Barentshavet

 2. Greenpeace gikk for nær Statoil-rigg

 3. Greenpeace bordet borerigg

 4. Statoil er i gang med «årets viktigste letebrønn»

 5. Betalt innhold

  Greenpeace: Mulig vi må stoppe oljeboringen selv