Aker skal lande utbyggingen av «Ghanas Johan Castberg»: – Både Aker-bedrifter og andre kan glede seg til store oppdrag

Kjell Inge Røkke og Akers nye oljesatsing i Ghana kan gi gevinst for flere enn Aker-aksjonærene, hvis den lykkes. Selskapet vil nemlig bruke Aker BPs leverandørallianser for å realisere det første oljefeltet som skal bygges ut.

NYTT MILLIARDEVENTYR: Konsernsjef Øyvind Eriksen (t.h) og finansdirektør Frank O. Reite i Aker la mandag frem resultatene for fjerde kvartal, samt planene selskapet har i Ghana. Arkivbilde.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det er knapt gått to år siden Aker annonserte fusjonsplanen mellom oljeselskapet Det norske og BPs norske virksomhet, en avtale som var en milepæl i oppbyggingen av det som i dag er Aker BP.

Den eventyrlige verdistigningen og utbyttene som nå renner inn fra Aker BP har tydelig gitt mersmak.

Nå kaster nemlig Aker og storaksjonær Kjell Inge Røkke seg inn i et nytt oljeeventyr, denne gang i Ghana.

Satsingen skjer gjennom selskapet Aker Energy, der eierskapet er delt mellom Aker ASA og Røkkes investeringsselskap TRG AS.

Strategien er ikke ulik den som er brukt for å bygge opp Aker BP i Norge, og Aker sier at de vil bruke erfaringer fra nettopp norsk sokkel for å lykkes utenfor kysten av Afrika.

TRG er allerede på plass i Ghana via selskapet Petrica Holding, som sitter på en eierandel i South Deepwater Tano-blokken. Denne blokken ligger rett sør for Deepwater Tano Cape Three Points, som Aker Energy nå går inn i.

Akers satsing skjer gjennom en avtale Aker Energy har inngått om å kjøpe oljeselskapet Hess' virksomhet i Ghana for 100 millioner dollar (hvorav 25 millioner betales nå og resten ved godkjennelse av utbyggingsplanen for feltet).

Meldingen ble sluppet på morgenkvisten før Aker-sjef Øyvind Eriksen og finansdirektør Frank O. Reite skulle legge frem selskapets kvartalstall mandag.

Avtalen er bare den siste i en rekke transaksjoner som Aker-systemet har gjennomført det siste året, som også inkluderer Aker BPs kjøp av Hess Norge, Ocean Yields skipsinvesteringer og samarbeidet med Oceanwood om å by på Norske Skog-fabrikkene.

– Så som dere forstår har vi hatt nok å gjøre her ute hos Aker, sa konsernsjef Øyvind Eriksen med et smil fra podiet mandag.

Les også

Akers verdier økte til 41,8 milliarder kroner

Aker-selskaper kan være sikret milliardkontrakter

Aker har allerede mer enn 60 folk i sving i Aker Energy med Ghana-satsingen, og flere skal det bli. Man planlegger nemlig å bygge opp en helt ny oljevirksomhet i samarbeid med det nasjonale oljeselskapet GNPC.

Frem til selskapets organisasjon er bygget opp vil man trekke på ressurser i Aker-systemet, blant annet fra oljeselskapet Aker BP og oljeserviceselskapet Aker Solutions.

Aker og Røkke ser store muligheter i de to blokkene de nå vil sitte med eierandeler i, og i den sørlige blokken henter man for tiden inn seismikk før man kan sette i gang med leteboring i flere mulige prospekter.

Før den tid skal Aker Energy imidlertid hale i land utbyggingen av feltet i den nordlige blokken, der Hess i sitt forhåndsarbeid har utarbeidet et konsept med et flytende produksjonsskip (FPSO) og et subsea-produksjonssystem.

Ifølge Aker inneholder blokken anslagsvis 550 millioner fat olje i betingede ressurser (2C-ressurser), med en potensiell oppside på ytterligere 400 millioner fat.

SER MOT AFRIKA: Kjell Inge Røkke ønsker å satse i Ghana, gjennom selskapet Aker Energy, der eierskapet er delt mellom Aker ASA og Røkkes investeringsselskap TRG AS.

Etter det E24 forstår er man nå i sluttfasen av konseptarbeidet, og i løpet av året vil man fatte en endelig investeringsbeslutning og sende inn en utbyggingssøknad til myndighetene (PUD).

I Aker-sfæren sitter Kværner blant annet med kompetanse på bygging av FPSOer, mens Aker Solutions har en omfattende subsea-virksomhet, og under presentasjonen mandag skrøt Øyvind Eriksen av de omfattende kostnadsbesparelsene som selskapene har fått til de siste årene.

– Skal disse Aker-selskapene også involveres i byggingen av dette feltet?

– Vi ønsker i størst mulig grad å gjennomføre feltutbygginger med utgangspunkt i de leverandøralliansene som Aker BP har etablert, og den samme gjennomføringsmodellen som Aker BP praktiserer med stor suksess. Det betyr at det både er Aker-bedrifter og andre som kan glede seg til store oppdrag i Ghana, sier Eriksen.

Aker BP har inngått flere leverandørallianser siden 2016. Målet med dem er å samle et knippe leverandør som kan jobbe sammen over tid og bruke hverandres kompetanse for å utvikle mest mulig effektive utbyggingsprosjekter:

Les også

Aker BP med uventet stort oljefunn i Nordsjøen

Vil ha inn partnere for å dele regningen

For å gi forsamlingen et perspektiv på satsingen dro Aker-sjef Øyvind Eriksen parallellen til Statoils nyeste storutbygging på norsk sokkel, Johan Castberg, for å illustrere størrelsen på det nye feltet i Ghana.

Feltene inneholder om lag samme mengde olje og skal begge bygges ut med en FPSO. Det var for øvrig Kværner og Aker Solutions som sammen med Sembcorp har sikret seg noen av de største kontraktene på feltet i Barentshavet.

– Ressursene er om lag på samme nivå som Johan Castberg-feltet og vi tror det er mulig å bygge ut feltet til en lavere totalinvestering og lavere kostnad per fat enn Castberg og sammenlignbare felt, sier Eriksen til E24.

Johan Castberg-feltet til Statoil skal etter planen koste 49 milliarder kroner å bygge ut.

Gitt at Aker Energy overtar Hess sin eierandel på 50 prosent av blokken i Ghana vil en utbygging av feltet kunne komme på snaue 25 milliarder kroner for Aker Energys del, avhengig av den endelige prislappen.

Aker og TRGs relative andeler av regningen for feltet vil dermed fort kunne utgjøre et sted mellom 10 og 12 milliarder kroner, men Aker-sjefen gjorde det klart at de ønsker å få inn partnere for å dele på den:

– I vårt base case vil vi invitere inn finansielle eller industrielle partnere etter at PUD (utbyggingsplanen, journ.anm.) er godkjent av myndighetene, sier Eriksen og legger til at Aker Energy vil finansiere prosessen frem til det.

Les også

Dette skipet kan få Røkkes utbyttemotor til å fuske eller skyte ny fart

Hess ut, Aker og Exxon inn

Det er ikke bare Kjell Inge Røkke og Aker som har fått øynene opp for mulighetene i Ghana.

I januar meldte oljegiganten ExxonMobil at de hadde signert en avtale med myndighetene om å tilegne seg lete- og produksjonsrettigheter i Deepwater Cape Three Point-blokken i landet. Ifølge Reuters sikret Exxon seg blokken uten en åpen anbudsrunde.

Exxon er kjent for å gå inn når de tror de kan gjøre virkelig store funn, og de planlegger å starte innhenting av seismikkdata mot slutten av året i den 1.482 kvadratkilometer store blokken som ligger 92 kilometer fra land. Blokken Aker har kjøpt ligger i overkant av 110 kilometer fra land.

Aker-sjef Øyvind Eriksen forteller at det var to parallelle løp som førte frem til at de nå har gått inn i Ghana:

– Det ene er TRGs eierinteresser i naboblokkene, hvor man har fulgt utviklingen over lang tid og sett mulighetene for å utvikle en betydelig olje- og gassvirksomhet i landet. Det andre er at vi i forbindelse med Hess-transaksjonen på norsk sokkel ble kjent med at Hess ønsket å selge enkelte andre virksomheter, blant annet i Ghana, sier Eriksen og fortsetter:

– Det var en dialog vi tok videre og som endte med annonseringen i morges.

Det er en annen faktor som også har vært avgjørende for at Hess og Aker Energy landet en avtale akkurat nå. Deler av oljevirksomheten i Ghana har blitt satt på vent i påvente av at man fikk avklart landegrensen mellom Ghana og Elfenbenskysten i havet.

I september kom det en avgjørelse i Den internasjonale havrettsdomstolen som favoriserte Ghana, og dermed har altså både Exxon og Aker slått til.

– Var dommen i Havrettsdomstolen som avklarte grensen mellom Elfenbenskysten og Ghana viktig å få på plass før dere kunne gå inn?

– Grensetvisten er en av grunnen til at Ghana ikke har utviklet mer av naturressursene enn de har, og det var også et viktig premiss for at vi kunne ha en konkret dialog med Hess, sier Eriksen.

Les også

Vil jakte etter mer Sverdrup-olje i ekspressfart

Les også

Subsea 7 vinner storkontrakt på Johan Castberg-feltet

Les også

Kværner får milliardkontrakt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. Kjell Inge Røkke
 3. Det norske oljeselskap
 4. Kværner
 5. Aker Solutions
 6. Subsea 7
 7. Ghana

Flere artikler

 1. – Alt må gå bra skal vi nå det målet

 2. Vil ikke bli mindre oljeavhengig - ennå

 3. Nye boreresultater fra Ghana: Aker Energy-feltet kan bli doblet

 4. Røkkes Aker kjøper Hess' Ghana-virksomhet for 777 millioner

 5. Holder på tidsplanen i Ghana