Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

Oljeprisene skyter opp etter signalene fra de to mektige oljelandene, kunngjøringen av produksjonskutt i Canada og «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina.

OLJEMØTE: Opec møtes i Wien på torsdag. Her den russiske energiministeren Alexander Novak (t.v.) og Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih ved et tidligere Opec-møte.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Signalene fra Saudi-Arabia og Russland i helgen om å videreføre dagens produksjonsavtale blir godt mottatt i oljemarkedet.

Mandag morgen handles nordsjøoljen for 62,1 dollar per fat, opp 5 prosent, mens den amerikanske lettoljen stiger 4,9 prosent til 53,4 dollar fatet.

I forbindelse med G20-møtet i Argentina ble de to oljelandene enige om at samarbeidet forlenges inn i 2019, kun dager før det viktige Opec-møtet i Wien.

– Signalet om at om at det blir en forlengelse av samarbeidsavtalen mellom Opec og de ti samarbeidslandene, det er ekstremt viktig, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til E24.

Ved G20-møtet ble også USA og Kina enige om en midlertidig «våpenhvile» i handelskrigen, noe som bidrar til oppgang i både aksje- og oljemarkedet.

Les også: (+) Her er de i ferd med å skape Opecs største mareritt

– Veldig eksplisitte signaler

Russlands president Vladimir Putin bekreftet avtalen, men de to oljelandene har fortsatt ikke blitt enige om i hvor stor grad man skal kutte.

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

– Det er ingen endelig avtale om volum, men vi vil gjøre det sammen med Saudi-Arabia. Uansett hva det endelige tallet blir er vi enige om å overvåke markedssituasjonen og reagere raskt, sa den russiske presidenten, ifølge Reuters.

Ifølge Schieldrop har oljelandene en felles interesse i å hindre at oljelagrene stiger igjen.

Han viser også til signaler fra Alexander Novak, Russlands energiminister.

– Og så får vi veldig eksplisitte signaler fra fra den russiske energiministeren om at de kommer til å handle hurtig og effektivt. De vil ikke ha lagrene opp. Det er fellesnevneren for Opec og alle samarbeidslandene.

– De har kanskje forskjellige målsettinger med hensyn til pris, men alle har en ting felles. De vil ikke at lagrene skal stige igjen, sier sjefanalytikeren.

Les også: Qatar trekker seg fra Opec

Oljeprisfallet

I forkant av Opec-møtet torsdag denne uken har oljeprisene falt kraftig, med prisen på nordsjøolje ned fra en topp på 86 dollar per fat i starten av oktober til under 59 dollar fatet på det laveste i slutten av november.

Les også

Børsfest i Asia og kraftig oljeprishopp etter helgens G20-møte

Analytikere har pekt på flere årsaker til nedturen, deriblant at USA har gitt flere land unntak fra sanksjonene mot Iran, kraftig vekst i amerikansk oljeproduksjon og stigende produksjon i flere Opec-land.

Det har skapt forventninger om at alliansen mellom Opec og samarbeidslandene kan bli nødt til å redusere produksjonen igjen, for å øke prisene, kun kort tid etter at blant annet Saudi-Arabia økte produksjonen for å kompensere for det man antok skulle bli et stort bortfall av olje fra Iran.

Les også: Nytt bunnivå for oljeprisen i 2018

Canada varsler kutt

I tillegg til signalene fra Russland og Saudi-Arabia har provinsen Alberta i Canada kunngjort et kutt i produksjonen.

Ifølge Bloomberg skal produksjonen reduseres med 325.000 fat per dag, tilsvarende nær ni prosent.

Hensikten er å redusere et overskudd av kanadisk olje, som i stor grad skyldes mangel på rørledningskapasitet til å frakte oljen, skriver Marketwatch.

Les også

Peter Warren om oljeprisfallet: – Skremmende likheter med finanskrisen

Les også

Skiferoljen gir hodepine for Opec

Les også

– Kina kutter og fjerner biltoll

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Opec

Flere artikler

  1. Oljeprisen stiger etter nye kuttsignaler

  2. E24-podden: Saudi-Arabias oljestrategi er en gavepakke til Norge

  3. Russland setter seg på bakbena: – Virkelig en kalddusj for markedet

  4. - Opec-matte er en tåkeheim

  5. Oljeanalytiker tror Iran-olje kan gi dypere Opec-kutt