Hele Sjtokman kan bli lagt på is

Neste uke kan gassdrømmen Sjtokman bli lagt på is i overskuelig fremtid.

UTE AV LEKEN: Statoil og Helge Lund (t.v.) takket i fjor sommer for seg og forlot Sjtokman-samarbeidet. Nå vurderer russerne selv å utsette prosjektet mange år frem i tid. Helge Lund er avbildet med Gazprom-sjef Alexey Miller (t.h.) i 2007.
Publisert:

- Styret vil beslutte hva som skal gjøres med Sjtokman neste uke (...) Jeg utelukker ikke at feltet kan bli utviklet av den neste generasjonen. Vi må se på hvordan markedet forandrer seg, skal nestleder i Gazprom-styret Andrei Kruglov ha sagt fredag.

Det melder Bellona på sine nettsider, og siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Det statseide russiske gasselskapet Gazprom ga i fjor høst uttrykk for at de ville skrinlegge Sjtokman inntil videre, men nå kan det altså se ut til at prosjektet utsettes i overskuelig fremtid.

- Alle partene har kommet til konklusjonen at kostnadene er for høye for å gå videre på nåværende tidspunkt, sa Vsevolod Cherepanov, leder for Gazproms produksjonsdivisjon, ifølge Financial Times i slutten august.

Det estimeres at Sjtokman holder 3,9 billioner kubikkmeter med gass, noe som gjør feltet til ett av verdens største reserver. De svært tøffe klimatiske forholdene, samt mangel på infrastruktur, gjør imidlertid at en eventuell utbygging vil bli svært kostbar og komplisert.

Statoil takket for seg

I begynnelsen av august i fjor meldte Statoil at de ikke kom til å fornye samarbeidsavtalen om utbygging av Sjtokman-feltet. De trakk seg dermed ut av prestisjeprosjektet som russerne har prøvd å stable på beina i et par tiår.

Flere oljeselskaper har vært involvert i Sjtokman opp gjennom årene, men det var til slutt franske Total og Statoil som stod igjen som samarbeidspartnerne til Gazprom.

Planen var at Sjtokman-feltet skulle produsere flytende gass for eksport blant annet til USA. Statoil har vært svært opptatt av at det kun skulle produseres flytende gass (LNG) og at rammevilkårene for utbyggingen måtte bli bedre.

Amerikansk gass

Men skifergassrevolusjonen i USA og lavere gasspriser i markedet la raskt kjepper i hjulene på den ambisiøse utbyggingplanen.

Statoil argumenterte selv for at lønnsomheten ikke var god nok i Sjtokman, når de valgte ikke å fornye samarbeidsavtalen med Total og Russerne.

Statoil skrev ned verdier for to milliarder etter at de trakk seg ut av avtalen.

Siden det ikke har blitt noe av gasseksporten til USA, er Statoil nå i gang med å prøve å konvertere flere av sine anlegg i USA til å eksportere, fremfor å importere.

Les også

Sjtokman skrinleggesBellona-Hauge om russernes Sjtokman-exit: - Vi er lurt- Statoil gir opp Sjtokman-selskap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om