Analytiker om riggsuspensjonene: Reflekterer Statoils skuffende boreresultater

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener dagens forlengede riggsuspenderinger synliggjør Statoils utfordringer med kontantstrømmen.

STATOIL SPARER: Kostnadskutt på riggene reflekterer skuffende boreresultater og utsetting av feltutvikling, mener Trond Omdal i Pareto Securities.
Publisert: Publisert:

At Statoil fredag forlenger suspensjonen av tre rigger på norsk sokkel må sees i sammenheng med skuffende boreresultater sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.

- Dette reflekterer at selskapet har erfart skuffende boreresultater i både Mexicogolfen, Angola og Barentshavet. Samt at de bremser tempoet i feltutviklingsprosjekter.

Suspensjon betyr at oppdragene riggene var leid inn for å utføre for Statoil legges på is, og at riggene legges i opplag.

Tørre brønner i Mexicogolfen bidro til at Statoil har måttet skrive ned verdier for totalt 18 milliarder kroner i årets ni første måneder.

Tørre brønner i Golfen og et utsatt oljesandsprosjekt i Canada gjorde dermed sitt for at Statoil satt igjen med et tap på 4,8 milliarder i tredje kvartal etter skatt.

Les også

Statoils riggsjef har ikke opplevd noe lignende

- Synliggjør utfordringene

Omdal mener at dette i sammenheng med fallende oljepris resulterer i dagens riggsuspensjon:

- Statoil kommer fortsatt til å måtte betale 75 prosent av dagratene på de suspenderte riggene. Derfor synliggjør dette Statoils utfordringer knyttet til kontantstrømmen - de velger å spare 25 prosent av dagratene. Det er en utvikling man ikke har sett før, sier han.

Statoil må i dag låne penger for å betale utbytte til sine aksjonærer, inkludert den norske stat.

Det skal det imidlertid bli endringer på. I februar lovet nemlig selskapet at de skal klare å finansiere utbyttene på kontantstrømmen fra driften fra 2016, basert på en reell oljepris på 100 dollar fatet.

- Aktiviteten er utfordret

I en pressemelding forklarer Statoil seg slik:

- Riggkontraktene ble inngått i en tid der det var krevende å sikre nok riggkapasitet. Nå er aktiviteten utfordret av lavere marginer, generelt høyt kostnadsnivå og dermed svakere lønnsomhet. Det er derfor mer krevende å modne lønnsomme boremål, sier Jon Arnt Jacobsen, direktør for anskaffelser i Statoil i en pressemelding.

Her er oversikten over suspensjonene, og endringen som nå er gjort:

  • COSL Pioneer: Opprinnelig i opplag fra 8. oktober til nyttår – nå syv og en halv måned ekstra
  • Scarabeo 5: Opprinnelig fra 5. oktober til nyttår: Nå halvannen måned til
  • Songa Trym: Opprinnelig fra 20. november til nyttår: Nå én måned til

Statoil skriver at forsøkene på å «modne frem» alternative oppdrag ikke har ført frem.

- Desperat til å spare hver krone

John Olaisen i ABG Sundal Collier mener Statoil nå må kutte i utbytte.

- Dette gjør de fordi pengene renner ut av kassen. De er desperat på å spare hver krone, og tilpasser seg situasjonen. Det er en funksjon av oljeprisen at de må kutte så dramatisk, sier John Olaisen i ABG Sundal Collier.

- Når de gjør så desperate grep på det operasjonelle må de gjøre noe med utbytte, sier Olaisen og mener det bør skje innen de neste seks til ni månedene og at en ny konsernsjef må gjennomføre dette.

Omdal sa til E24 senest torsdag at Pareto ikke tror Statoil kommer til å kutte i utbyttet, men la til:

– Det er jo klart at oljeprisen vil sette Statoil under press. Likevel mener vi at Statoil vil beholde utbyttene slik de er i dag. Et av argumentene er at de har balansen til det.

Les også:

Forblir i opplag: Statoil utvider riggsuspensjonenTi milliarder i minus for Goliat-feltetSaudi-Arabia venter oljepris på 60 dollarSSB: Veksten i norsk økonomi vil bli mye svakereSSB: Så mye vil en svakere oljepris svekke norsk økonomi

Publisert:
Gå til e24.no