- Kan ikke se at regjeringen har grunnlag for å akseptere Utsira-kravet

Usikkert om det er lovlig, mener analytiker.

FØRSTE FASE: Slik blir første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen på Utsirahøyden.
Publisert: Publisert:

Statoil-sjef Helge Lund vet ikke helt hva han skal tro etter at stortingsflertallet fredag dikterte en konkret løsning om elektrifisering av Utsirahøyden nesten ett år før Statoil planlegger å levere sin utbyggingsplan til Stortinget.

Norske politikere har ikke pleid å komme med sine innvendinger før oljeselskapene har levert inn en formell plan for utvikling og drift (PUD), og slike planer er heller aldri blitt vesentlig endret i Stortinget. Løsningen som stortingsflertallet dikterte er dermed uvanlig i norsk oljehistorie, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil-sjef Helge Lund kan ikke svare på om dette signaliserer et brudd med forvaltningsmodellen og sier han må sette seg grundigere inn i saken først.

– Jeg må bruke tid på å sette meg inn i dette. Men jeg vil generelt si at vi har hatt en forvaltningsmodell som fungerer og har fungert meget godt i roller og ansvar, og som også har gjort oss i stand til å utvikle prosjekter på en god og effektiv måte i Norge. Og det er viktig å ivareta det framover, sier Lund.

Oljeanalytiker Hans Henrik Ramm mener det er usikkert om forslaget om elektrifisering av Utsirahøyden er lovlig, skriver Finansavisen.

– Men uansett om det vil vise seg lovlig eller ikke, er det i strid med god forvaltningsskikk at man forandrer kjørereglene underveis og krever en løsning som man ikke kjenner konsekvensene eller kostnadene av. Jeg kan ikke set at regjeringen har grunnlag for å akseptere at dette kravet skal stilles, sier han.

Les også:

Bellona krever Utsira-granskningAnalytikere tviler på Utsira-utsettelserStatoil om Utsira-kravet: Uklare konsekvenser

Publisert:
Gå til e24.no