Kværner vinner Hydro-kontrakt til 200 millioner: Skal bygge om Husnes-verket

Kværner er tungt plassert i oljenæringen, men prøver å få plassert en fot utenfor som de kan lene seg på. Nå har leverandørkonsernet sikret seg en slik kontrakt med Hydro verdt 200 millioner.

SKAL BYGGES OM: Aluminiumsverket til Hydro på Husnes skal bygges om slik at man igjen får produsert fra to produksjonslinjer.

Foto: Hydro
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Kværner har nå sikret seg oppdraget med å installere nytt utstyr til produksjonslinje B på Hydros aluminiumsverk på Husnes.

Kontrakten er verdt rundt 200 millioner kroner, ifølge en melding fra Kværner. Arbeidet starter med en gang og skal etter planen være ferdig i 2020.

Husnes-verket produserer i dag aluminium på en av to linjer. Produksjonslinje B ble stengt ned under finanskrisen i 2009, men skal nå altså settes i stand igjen. For å få det til skal nye elektrolyseceller og en del annet utstyr installeres på verket, skriver Kværner.

– I det nye prosjektet skal Kværner først bistå i demonteringen av deler av det gamle utstyret. I neste steg skal selskapet utføre vedlikehold på deler av det eksisterende anlegget, og deretter installere nytt utstyr, inkludert strømskinner og elektrolyseceller, skriver selskapet.

På det meste vil 60 personer fra Kværner være i sving for å montere 1,5 millioner forskjellige deler, inkludert 200 elektrolyseceller.

Les også

Aksjejubel etter Kværners utbytte-comeback

Vil tjene mer utenfor oljen

For Kværner er ikke denne nye kontrakten i nærheten av like stor som de milliardkontraktene selskapet er vant med fra oljenæringen, men den symboliserer et lite gjennombrudd.

Kværner jobber nemlig aktivt med å øke omsetningen «til gamle høyder» og vokse virksomheten sin utenfor det som i dag er selve kjernevirksomheten: Bygging av oljeplattformer og plattformunderstell.

I 2018 kom rundt 10 prosent av selskapets omsetning på drøye syv milliarder fra det selskapet beskriver som «utvalgte vekstsegmenter». Målet er at denne andelen skal vokse.

Disse vekstsegmentene inkluderer både arbeid relatert til oljenæringen, som oppgradering eller demontering av oljeinstallasjoner og marine operasjoner, men også en satsing innen havvind, bygging eller oppgraderinger av industrielle landanlegg og marine operasjoner utenfor oljen.

Kværner beskriver Hydro-kontrakten som et viktig steg for å utvide virksomheten utenfor oljen og den første i et nytt landanlegg-marked.

Konsernsjef Karl-Petter Løken (t.h.) og finansdirektør Idar Eikrem i Kværner. Arkivbilde.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

For Kværner er Hydro-kontrakten den andre muligheten som har dukket opp utenfor oljeproduksjon på kort tid. E24 skrev nylig om hvordan selskapet nå er hyret inn av Equinor for å se om man kan bruke betongunderstell på deres flytende havvindmøller kalt Hywind Tampen.

For et drøyt år siden ble det også kjent at selskapet har engasjert seg i et mulig konsept for et offshore fiskeoppdrettsanlegg i betong.

– Kværner har en solid posisjon for å levere olje og gassanlegg både offshore og på land til oljeselskaper. Vi har lagt en strategi der vi sikter på å utvide vår virksomhet i markeder utenfor oljebransjen, og blant annet bistå selskaper som eier prosessanlegg på land, sier Kværner-sjef Karl-Petter Løken i børsmeldingen.

– Vi ser flere muligheter for å utnytte den ekspertisen vi har med oss innen HMS, prosjektledelse, flerfaglig kompetanse, kontroll på budsjett, og ikke minst kvalitet på den ferdige installasjonen. Det er svært viktig for oss å få et første oppdrag som dette fra Hydro, som er en ledende aktør, fortsetter Kværner-sjefen.

Les også

Brasil-forsker frifunnet i Hydro-søksmål 

Les også

– Vi har vært i oljen siden før den var fossil

Les også

Kværner gjør havvindstudie for Equinor: – Et gjennombrudd for betong

Her kan du lese mer om

 1. Kværner
 2. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Kværner forventer 1 milliard mer i inntekter

 2. Slik vil Hydro oppruste Husnes-verket

 3. Kværner tør ikke spå utviklingen i 2020: 225 er permittert for å kutte kostnader

 4. Annonsørinnhold

 5. Kværner gjør havvindstudie for Equinor: – Et gjennombrudd for betong

 6. Ser havvind-muligheter fra California til Japan