Oljeprisutslagene

Sterk oljepris tross USA-nyhet: Analytiker tror Opec går videre med produksjonsøkning

DNB Markets tror at Opec+ vil gå videre med kvoteøkninger på 400.000 fat olje per dag, selv dagen etter Bidens oljeslipp.

Opecs mål er å påvirke oljeprisen på en måte som tjener medlemslandenes interesser.
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Oljeprisen stiger videre etter tirsdagens markante oppgang. Kunngjøringen fra USAs president Joe Biden og hans regjering om en koordinert frigjøring av strategiske oljereserver ble godt tatt imot av markedet, ettersom mengden olje var lavere enn ventet.

Onsdag formiddag holder prisen på ett fat nordsjøolje (Brent spot) seg på 82,5 dollar. Det er omtrent fire dollar høyere enn nivåene før nyheten om oljeslippet ble kjent tirsdag.

Store mengder av oljen må ifølge Bloomberg returneres til lagret av raffineriene som kjøper den, og de internasjonale bidragene var mindre enn først ventet.

Unngår oljetypen

Ifølge Bloomberg News er det snakk om sur råolje som slippes fra de strategiske lagrene i USA. Denne typen oljer er ikke foretrukket av lokale raffinerier, og kan derfor ende opp med å bli lagret i tanker eller fraktet i skip. Ifølge nyhetsbyrået vil det da ikke påvirke oljeprisen noe særlig. De skriver også at dersom råoljen ikke brukes, kan den ende opp med å bli eksportert til India og Kina.

Dermed vil ikke oljen ha Bidens tiltenkte effekt, som er å redusere bensinprisene for amerikanere.

Den samlede størrelsen på oljen som slippes ut i markedet er omtrent 67 millioner fat. Det var færre enn det markedet ventet, som var mer enn 100 millioner fat. I tillegg må 32 av de 50 millioner fatene erstattes i de strategiske reservene.

– Dette ekskluderer imidlertid Kina, som vil utsette enhver kunngjøring for å unngå å se ut til å være regissert av USA. Vi forventer at Kina vil kunngjøre en ny runde med auksjoner på omtrent 2 millioner fat før årsslutt, skriver analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets i sin daglige oljeoppdatering.

Opec i fokus

Det neste spørsmålet er nå hvordan oljekartellet Opec vil reagere på avgjørelsen fra de store oljeforbrukslandene India, Kina, USA og Storbritannia. Fasiten får vi 2. desember, og spørsmålet er da om gruppen vil gå videre med en økning på 400.000 fat i januar 2022.

Opec+ har ifølge Bloomberg tidligere uttalt at en frigjøring i denne skalaen vil være «uberettiget under gjeldende markedsforhold», og at de kanskje må revurdere planene om å øke tilbudet på sitt månedlige møte, som finner sted neste uke.

Martinsen i DNB Markets tror gruppen vil diskutere å sette produksjonsøkninger på pause, spesielt fordi Saudi-Arabia og Russland allerede har uttrykt bekymring rundt nedsiderisikoer for etterspørselen grunnet coronaviruset.

Han tror likevel de går videre med planen hvis oljeprisen holder seg nær dagens nivå.

– Dersom Brent-oljen fortsetter å holde seg over 80 dollar fatet, kan veien med minst motstand være å holde seg til planen med produksjonsøkningene.

Han legger også til at å holde seg til planen vil være å unngå en utvidelse av det politiske skillet med USA. Derfor tror DNB Markets at Opec+ vil gå videre med kvoteøkninger på 400.000 fat olje per dag.

Les også

Oljeprishopp og Biden-lovnad om billigere pumpepris

– Vil gjøre ting verre i fremtiden

– Selv før frigjøringen fra strategiske oljelagre, var oljemarkedet klar til å skifte til overskudd i de kommende månedene, sier Vivek Dhar, råvareanalytiker i Bank of Australia, til Bloomberg.

Investeringsbanken Goldman Sachs tror at Opec kommer til å vente og se hvordan dette vil utspille seg. De tror at den annonserte frigjøringen og tilbakeslaget for oljeetterspørselen fra økende coronasmittede er priset inn med Brent-priser på 82 dollar per fat.

– Ved å frigjøre strategiske oljereserver reduserer du fundamentalt sett sikkerhetsmarginen du har i tilfellet det skjer en reel krise. (..) Det gjør egentlig ingen stor forskjell fysisk i markedet, men vil sannsynligvis gjøre ting verre i fremtiden, det sier Neil Bridge, senioranalytiker hos Stanford C. Bernstein til Bloomberg i et TV-intervju.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljepris
 3. Nordsjøolje
 4. Opec
 5. Oljeprisen
 6. Olje

Flere artikler

 1. Det hvite hus bekrefter: Biden slipper mer olje ut i markedet

 2. Oljeprishopp og Biden-lovnad om billigere pumpepris

 3. Oljeprisfallet fortsetter etter USA-meldinger

 4. Oljeprisoppgang etter Opec-enighet

 5. Oljeprisen passerer 93 dollar