Oljeprishopp og Biden-lovnad om billigere pumpepris

Prisen steg nesten tre dollar på få timer etter at USAs president Joe Biden lanserte et internasjonalt samarbeid for å tappe strategiske oljelager. Så gikk han på talerstolen og lovte folket billigere priser ved bensinpumpen.

Joe Biden under hans tale til det amerikanske folk tirsdag kveld.
 • Eivind Bøe
 • Hanna Ghaderi
 • Anders Nybakken Kvale
 • Ada Lea
Publisert:

Ett fat av nordsjøoljen Brent, som brukes som referanse for oljehandel globalt, handles til 82,45 dollar fatet like før klokken 21 tirsdag.

Prisen er vel 3,60 prosent opp for dagen. Siden i ettermiddag er prisen opp cirka tre dollar.

Det skjer etter at Det hvite hus og president Joe Biden bekreftet at det tar 50 millioner fat olje fra sine strategiske lagre og slipper dem ut i markedet. 18 millioner av fatene som blir sluppet ut ikke skal tilbake til lagrene, mens de resterende 32 millioner fatene skal tilbake – normalt sett innen 90 dager.

– Det er kanskje mindre bearish (negativt, red.anm.) enn markedet hadde sett for seg, sa oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets til E24 tirsdag.

Klokken 20.15 gikk Biden på talerstolen for å forklare grepene, og adressere problemene med høye energipriser, bensinpriser og stigende inflasjon.

Oljeprisen beveget seg minimalt under Bidens tale.

Vil senke drivstoffprisene for amerikanere

Tirsdag kveld taler Biden om økonomien og hvordan han skal sørge for lavere priser for amerikanske forbrukere.

– Prisen på olje og gass har nådd det høyeste på flere år. Det er smertefullt, sa Biden under pressekonferansen.

– For å adressere disse problemene har jeg snakket med ledere i ulike nasjoner for å finne en løsning, sa han videre.

Derfor annonserte han i kveld «det største slippet fra USAs oljereserver noensinne».

Biden har samarbeidet med flere land, og derfor vil USAs oljeslipp skje parallelt med andre store oljeforbrukernasjoner som Kina, India, Japan, Korea og Storbritannia.

– Det jeg annonserer i kveld har jeg jobbet hardt for de siste ukene (..) Dette vil ikke løse problemet over natten, men om ikke lenge vil du se at prisen synker ved bensinpumpen, sa Biden.

Videre sa presidenten at han ønsket å avlive myten om at oljeprisen øker på grunn av hans arbeid mot klimaendringene.

Avgjørelsen kommer etter at oljekartellet Opec avviste forespørsler fra USA og andre forbrukernasjoner om å øke produksjonen for å matche den økende etterspørselen, som igjen fører til høyere drivstoffpriser.

Martinsen i DNB Markets uttalte før Bidens tale til E24 at det er «en liten stillingskrig mellom de store konsumentlandene og Opec om hvor oljeprisen bør være om dagen».

– Hvordan tror du Opec vil reagere på dette?

– Det blir veldig spennende å se. Jeg er litt usikker, men vårt basecase er at Opec skal fortsette å øke produksjonen med 400.000 fat i måneden slik de har sagt. De kommersielle oljelagrene i OECD-regionen er nå såpass lave at det vil være veldig aggressivt at de vil stoppe med den strategien, sa oljeanalytikeren.

Opec uenig

Opec-grupperingen holder foreløpig fast ved sin plan om å øke produksjonen med 400.000 fat per måned.

Delegater fra Opec+ har sagt at en frigjøring av millioner av fat vil være uberettiget under gjeldende markedsforhold, og at gruppen kanskje må revurdere planene om å tilføre mer olje når de møtes 2. desember.

– Opec vil være opptatte av å ha stabilitet i sine planer, men vil nok justere hvis prisen skulle gå betydelige lavere eller høyere, sa analytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.

Under en frigjøring fra strategiske oljereserver tar selskapene råolje fra lagrene, men er pålagt å returnere oljen eller det raffinerte produktet pluss renter. Bytteavtaler er vanlig når oljeselskaper opplever et forsyningsavbrudd, som ved problemer med rørene eller skader etter en orkan.

Direkte salg fra oljereservene er mindre vanlig.

Amerikanske presidenter har autorisert nødsalg fra de strategiske oljereservene tre ganger, sist i 2011 under en krig i Opec-medlemslandet Libya. Det ble også solgt fra oljereservene under Gulfkrigen i 1991, og etter orkanen Katrina i 2005, skriver Reuters.

Les på E24+

DNB-forvalter: Tre aksjefavoritter

Les på E24+

Dei fangar CO₂ rett frå lufta på Island. No vurderer dei eit klimagass-sug på Kollsnes.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljepris
 2. Oljeindustrien
 3. Drivstoffpriser
 4. Joe Biden
 5. USA
 6. Opec

Flere artikler

 1. Det hvite hus bekrefter: Biden slipper mer olje ut i markedet

 2. Sterk oljepris tross USA-nyhet: Analytiker tror Opec går videre med produksjonsøkning

 3. Biden bekrefter: Frigir 1 million fat olje per dag fra landets reserver

 4. Kraftig oljeprisfall: – Trusselen mot etterspørselen er reell

 5. Oslo Børs mot strømmen – slår andre nordiske børser