Sylvi Listhaug deler ut 69 oljelisenser i årets TFO-runde

Forgjengeren hennes satte i gang 2019-runden av de årlige lisenstildelingene i modne områder på norsk sokkel. Tirsdag kunne olje- og energiminister Sylvi Listhaug annonsere at 28 selskaper tilbys å få eierandeler i 69 lisenser.

Sylvi Listhaug på sitt første Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord som ny olje- og energiminister.
Publisert:

SANDEFJORD (E24): – Funn er roten til alt godt i denne bransjen, sa den ferske olje- og energiministeren, Sylvi Listhaug, tirsdag da hun entret podiet på oljekonferansen i Sandefjord for første gang etter at hun rett før jul ble utpekt som ny statsråd for oljesektoren.

Hun ble møtt av humring fra fornøyde oljetopper.

På Oljeindustripolitisk seminar, som det formelt heter, så er det fast tradisjon at olje- og energiministeren annonserer resultatene av den årlige lisensrunden (TFO) på norsk sokkel – altså hvilke selskap som får tilbud og i hvilke lisenser.

For TFO 2019 får 28 oljeselskap tilbud om eierandel i totalt 69 lisenser. Det er færre enn fjoråret, da man satte tildelingsrekord med 83 lisenser.

Det var Reuters som først meldte om antallet.

– Vi har beregnet at vi i snitt har delt ut 65 lisenser i hver TFO i vår regjeringsperiode. Under de rødgrønne var det vel 48, sa Listhaug til E24 i forkant av Sandefjord-turen.

Lisensene er fordelt mellom 33 i Nordsjøen, 23 i Norskehavet og 13 i Barentshavet, ifølge departementet. Det pleier som regel å gå ett år før oljeselskapnee rekker å bore i lisensene de får tildelt.

– Jeg er stolt over å kunne tildele lisenser i den tredje største noensinne, sa Listhaug.

Hun la til at man som regel ikke kan vente de største funnene fra disse områdene, men hun skjøt inn at «det kan jo gjemme seg et nytt Johan Sverdrup der ute».

Les også

Listhaug deler ut oljelisenser og håper på funn

Gigantene ute – Russerne fikk nei

Sammenlignet med søkerlisten som ble publisert i fjor høst, viser tildelingen som kom tirsdag at selskapene Lukoil, M Vest Energy, Petrolia Noco, RN Nordic (Rosneft Norge) ikke fikk tilbud om lisenser.

Dermed fikk de to russiske selskapene Lukoil og Rosneft nei denne gangen også. Rosneft har søkt flere ganger om lisenser på norsk sokkel, men har aldri fått ja.

Rosnefts Norgessjef Haflfdan Millang var i fjor ute og sa at den russiske oljegiganten etter nye analyser tror på muligheten for store gassfunn på norsk side i Barentshavet.

Lukoil sitter fra før med eierandeler i to lisenser, men får altså ikke tilbud om flere.

Samtidig som russerne vil inn, er det mange av de internasjonale oljegigantene som ikke lenger er så interessert i nye lisenser på norsk sokkel.

Blant gigantene som ikke søkte på TFO 2019 er Chevron og ExxonMobil – sistnevnte har nylig solgt siste del av virksomheten sin i Norge til Vår Energi.

Eni og BP er til stede, men ikke lenger direkte. De er engasjert på norsk sokkel via eierskapet sitt i henholdsvis Vår Energi og Aker BP.

De oljegigantene som er igjen er Shell og ConocoPhillips, som begge søkte og fikk lisenser i årets lisensrunde.

Olje- og energidepartementet kommenterer ikke enkeltavgjørelser eller hva de enkelte selskapene har søkt om i lisensrundene.

Det står ikke på fruktdekorasjonene når oljenæringen møtes - denne gang i regi av Norsk Petroleumsforening (NPF)

Møter motbør

Både i miljøbevegelsen og blant miljøpartiene på Stortinget møter tildelingen av oljelisenser motstand:

– Det er helt på bærtur at denne regjeringen deler ut så mange nye lisenser for å opprettholde samme høye utvinningstempo i Norge. Dette gjør oss avhengige av olje og gass i mange tiår fremover, og gjør omstillingen enda mer forsinket, enda dyrere, og enda vanskeligere å gjennomføre, sier Therese Hugstmyr Woie, nyvalgt leder i Natur og Ungdom, i en uttalelse.

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug mener imidlertid at det er oljenæringen som må finne ut når det ikke lenger er lønnsomt å utvinne olje fra lisensene på norsk sokkel:

– Alle lønnsomme fat og funn skal hentes ut, sa Listhaug etter at hun hadde entret podiet, og la til at det er oljeselskapene og kapitalmarkedene som skal avgjøre hvilke fat som er lønnsomme og som skal hentes opp.

– Selv med uendret etterspørsel trenger verden massive investeringer for å opprettholde olje- og gassproduksjonen. Dette er blant annet hvorfor jeg mener vår oljeproduksjon vil være konkurransedyktig fremover, sa Listhaug til forsamlingen fra podiet.

På oljeindustripolitisk seminar treffer – og taler – Listhaug for representanter fra både fagforeninger og arbeidsgiversiden i oljenæringen, direktører i en rekke forskjellige selskap, andre politikere og sentrale aktører.

Arrangementet er en av de mest ettertraktede stedene å være i løpet av året for oljenæringens toppledere.

Equinor fikk mest

Listen over tildelinger speiler ganske godt listen over de største aktørene på norsk sokkel: Equinor fikk tilbud om flest lisenser, deretter kommer Vår Energi og Aker BP.

Se hele listen nederst i saken!

Equinor har blant annet sikret seg seg en operatørskapet i PL1039, rett øst for det nye gigantfeltet Johan Sverdrup. I tillegg har de fått en eierandel i PL1071 med Wintershall DEA som operatør, nordvest for gassfeltet Aasta Hansteen.

I Barentshavet posisjonerer oljegiganten seg med PL 1077, 1078 og 1079 rundt Johan Castberg-utbyggingen og PL1080 ved Wisting-funnet.

– Tildelingen gir oss muligheter til å modne frem nye prospekter og påvise lønnsomme ressurser som kan utvikles innenfor rammen av vårt nye klimaveikart for norsk sokkel, sier Nick Ashton, Equinors letedirektør for norsk og britisk sokkel, i en uttalelse.

Vår Energi har blant annet sikret seg en lisens (PL1042) øst for Balder- og Ringhorne-feltene deres. I tillegg har sikret seg flere lisenser i Barentshavet, inkludert PL1074, sørvest for Goliat-feltet deres.

Aker BP har blant annet sikret seg flere lisenser i det såkalte NOAKA-området (PL 442C er en av dem), mellom Alvheim-feltet deres og Oseberg-feltet til Equinor.

De to selskapene har hatt en langvarig krangel om hvordan de om lag 500 millioner fatene med olje i området skal utvinnes.

Publisert:
Gå til e24.no