Greenpeace-aksjon mot forlatte Brent-plattformer i Nordsjøen

Greenpeace aksjonerer mot Shells gamle oljeplattformer på Brent-feltet i Nordsjøen.

PROTEST: Greenpeace kaller aksjonen en fredelig protest mot Shells planer om å forlate plattformene som de er.

Marten van Dijl / Greenpeace Germany
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Iført klatreutstyr gikk aktivister fra Nederland, Tyskland og Danmark mandag morgen om bord på to oljeplattformer på Brentfeltet i Nordsjøen.

Det opplyser Greenpeace i en pressemelding.

De kaller aksjonen en fredelig protest mot Shells planer om å forlate konstruksjonene til havs, som blant andre The Guardian og E24 omtalte i september.

– Havet er ikke en søppelplass, og vi forventer at Shell og alle andre selskaper rydder opp avfallet sitt, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge i meldingen.

Les også

Britene vil la gamle oljerigger i Nordsjøen bli stående – får støtte fra Norge

AKSJON: Greenpeace-aktivister gikk om bord på to plattformer på Brentfeltet i Nordsjøen mandag. Her ses betongfundamentene etter en av de fire oljeplattformene på feltet.

Marten van Dijl / Greenpeace Germany

Støtte fra Norge

Storbritannia har fått krass kritikk av EU-kommisjonen og fem EU-land for planene om å la flere utrangerte oljeplattformer bli stående i Nordsjøen.

Norge har kommet med støtte til planene, og olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg understreket overfor E24 at Shells planer er innenfor regelverket etter OSPAR-konvensjonen, som åpner for slike unntak.

Det er snakk om ett stålunderstell og tre betongfundament fra Brentfeltet, 185 kilometer nordøst for Skottland, fra de fire riggene Alpha, Bravo, Charlie og Delta.

Det skal ifølge The Guardian finnes rundt 11.000 tonn med råolje og miljøgifter i tre av fundamentene.

– Både Storbritannia og Norge har gjennom OSPAR-konvensjonen forpliktet seg til ikke å dumpe eller etterlate utrangerte offshoreinnretninger til havs. Det er unntak for denne forpliktelsen blant annet når det gjelder enkelte betonginnretninger som de på Brent-feltet, sa Freiberg i september.

FORLATT: Plattform-fundamentene tilhører Shell, og er planlagt forlatt der de står i Nordsjøen. Det liker Greenpeace dårlig.

Marten van Dijl / Greenpeace Germany

Forventer at Norge snur

Det får ikke Pleym i Greenpeace til å fire på kravene.

– OSPAR-forskriftene slår fast at havet ikke er dumpingplass for miljøødeleggende avfall, og disse forskriftene må vi følge. Hvis Shell får dumpe oljeinstallasjonene sine, vil det skape en farlig presedens ettersom mange plattformer vil måtte ende livet i løpet av nær fremtid, sier Pleym.

Han påpeker at Norge snart står som vertskap for den internasjonale konferansen Our Ocean.

– Om ikke regjeringen er tydelige på behovet for mer havvern og oljeindustriens ansvar for friske hav, blir Our Ocean en pinlig tilstelning.

– Nå forventer vi at Norge snur og fordømmer Shells planer, samtidig som Norge må stille krav til aktørene på norsk sokkel om å rydde opp. Norge har tjent seg søkkrike på olje. Da må regjeringen være tydelige på at oljeindustrien selvsagt må ta ansvar for å rydde opp etter seg, sier Pleym.

Les også

Reagerer på britiske plattform-planer: – Pinlig hvis Norge støtter dette

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Greenpeace
 2. Nordsjøen
 3. Shell
 4. Storbritannia
 5. Kjell-Børge Freiberg

Flere artikler

 1. Reagerer på britiske plattform-planer: – Pinlig hvis Norge støtter dette

 2. Vil la gamle oljerigger i Nordsjøen bli stående – støttes av Norge

 3. Total stanser produksjon etter «svømmeaksjon»

 4. Ryddejobben etter «oljå»: – Viktig at myndighetene er forberedt

 5. Betalt innhold

  Oljemann oppdager milliardmulighet i døende felt