Oljeangrepet mot Saudi-Arabia

NHO om oljeprissjokket: – Bra for Norge her og nå

Høyere oljepris er isolert sett bra for Norge, men det saudiske oljesjokket kommer med en bismak, mener NHOs sjeføkonom Øystein Dørum. Han frykter eskalering av regionale konflikter og global uro som kan skade norsk økonomi.

HØYERE OLJEPRIS: Dyrere olje er isolert sett bra for Norge, mener sjeføkonom Øystein Dørum i arbeidsgiverorganisasjonen NHO. Samtidig er det fare for større regionale konflikter som kan påvirke norsk økonomi, påpeker han.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oljeprisen skjøt i været mandag, etter at angrepene på to oljeanlegg i Saudi-Arabia i helgen snudde oljemarkedet fra å tro på overkapasitet til å frykte at det vil bli lite olje tilgjengelig.

For oljeimportører som Kina og EU-landene vil høyere oljeprisen bite hardt og kunne dempe veksten. Både shippingselskaper, flyselskaper og forbrukere over hele verden kan vente seg høyere drivstoffregninger hvis oljeprisen holder seg oppe.

For Norge som nasjon er oljeprishoppet isolert sett en bra ting, i alle fall på kort sikt, mener sjeføkonom Øystein Dørum i arbeidsgiverorganisasjonen NHO.

– Høyere oljepris er sannsynligvis bra for Norge her og nå, men det har altså en bismak, sier han til E24.

– Hver dollar i økt oljepris gir fire milliarder mer i statkassen, og bidrar til å løfte vår fremtidige konsumbane. Dette legger også til rette for høyere investeringer i Nordsjøen og høyere aktivitet i norsk økonomi, sier han.

E24 forklarer: Slik påvirker droneangrepene Norge

Les også

Innsatsen opp i røyk etter veddemål på oljeprisfall: «Knockout» for spekulanter

– Kommer med en bismak

Det som ikke er fullt så bra for Norge, det er hvis situasjonen i Midtøsten eskalerer og bidrar til økt usikkerhet og dempet vekst globalt. Sjeføkonomen i NHO mener det hadde vært bedre for Norge om oljeprisøkningen heller hadde skyldtes økt etterspørsel i verden enn et angrep fra fiendtlige aktører.

– Dette kommer med en bismak, helt åpenbart. Det ville ha vært bedre for norsk økonomi om oljeprisen steg på grunn av etterspørselssjokk, altså at verden etterspurte mer olje, heller enn på grunn av tilbudssjokk ved at produksjonsanlegg rammes, sier Dørum.

– Det ville også ha vært bedre for Norge om dette skyldtes et uhell enn et terroristangrep. For dette kan lede til gjengjeldelse og eskalering av situasjonen i Midtøsten, sier han.

Oljefondet vedder på verdensøkonomien

– Bakteppet er også mørkere nå enn det var for, la oss si ti år siden, legger Dørum til.

Han peker på større spenninger globalt, med Russland som en mer sentral aktør etter invasjonen av Krim, med Kina som en mye viktigere aktør enn tidligere, og med handelsutfordringer som Brexit og handelskrig.

– Faren for at regionale konflikter eskalerer politisk, militært og økonomisk må anses som større nå enn for 10-12 år siden, legger han til.

Han påpeker at Norge er i ferd med å bli mindre eksponert for oljeprisen og mer eksponert for endringer i verdensøkonomien enn tidligere. Årsaken til dette er at Norge har spart nesten 10.000 milliarder kroner i Oljefondet, verdier som vil variere med veksten i globale markeder.

– Som følge av oppbyggingen av Oljefondet henter vi nå om lag like store inntekter fra utbytte og renter internasjonalt som vi gjør fra Nordsjøen, og «oljeinntektene» vil i større og større grad være et speilbilde av den globale økonomien og i mindre grad reflektere variasjoner i oljeprisen, sier Dørum.

– Gjennom Oljefondet tar vi et veddemål på den økonomiske helsetilstanden i hele verden, legger han til.

Tjent med ryddige handelsregler

Stabilitet og fri verdenshandel er viktig for aktiviteten i norsk økonomi, som lener seg på eksporten av oppdrettslaks, aluminium og olje og gass.

Selv om høyere oljepris er bra for aktiviteten i norsk økonomi, er et dystrere bilde utenlands ikke bare gode nyheter, mener sjeføkonomen.

– Lille Norge med vårt relativt ensidige ressursgrunnlag har tuftet vår virksomhet på handel med andre land, og er tjent med at det skjer innenfor ramme av ryddige og forutsigbare regler. Vi er så små at vi må ta det som skjer rundt oss for gitt. Vi kan påvirke, men i liten grad styre dette, sier Dørum.

Les også

Pareto: Oljesjokket vil gi «premium prising» på Nordsjøolje

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Angrepet i Saudi-Arabia er et angrep mot oljebransjens fremtid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeangrepet mot Saudi-Arabia
 2. Oljepris
 3. NHO
 4. Oljefondet
 5. Øystein Dørum
 6. Midtøsten
 7. Oljeprisen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig

 2. Pareto: Oljesjokket vil gi «premium prising» på Nordsjøolje

 3. Oljeangrep kan påvirke tankmarkedet: – Dette er kaos

 4. Stoltenberg om angrepene i Saudi-Arabia: - Ekstremt bekymret

 5. Betalt innhold

  Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet