Flere av Equinors skiferfelt kan være i spill

Flere aktører har fattet interesse for Equinors virksomheter på land i USA den siste tiden. Både Marcellus- og Eagle Ford-områdene skal ha interessenter, ifølge Bloomberg.

Bilde fra en av Equinors borerigger i Eagle Ford, Texas.

Foto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Skiferproduksjonen i USA har det siste tiåret rystet det globale oljemarkedet.

Mens mange i starten var tvilende til potensialet i starten var skiferoljen i USA en sentral bidragsyter til at oljemarkedet i 2014 regelrett «flommet over» av olje, noe som igjen sendte prisen ned fra en topp på godt over 100 dollar per fat til en bunn i starten av 2016 på under 30.

Den siste tiden har store aktører som ExxonMobil og Chevron annonsert ambisiøse planer for enorme investeringer og produksjonsvekst for årene fremover.

Equinor har i mange år vært til stede i dette markedet i USA. De siste dagene har det kommet flere rapporter på at andre aktører nå ser på Equinors virksomhet med interesse.

Bloomberg melder fredag at Equinors virksomhet i Eagle Ford-området i Texas nå har fattet en interesse fra både KKR og EnCap Investments. Nyhetsbyrået siterer kilder med kjennskap til saken.

Andre selskap som Falconer Oil & Gas og Magnolia Oil & Gas skal ifølge nyhetsbyrået også være interessert i å by på Eagle Ford-virksomheten som Equinor driver i samarbeid med Repsol (opprinnelig Talisman).

Ifølge nyhetsbyråets kilder skal et bud ligge på rundt to milliarder dollar, og en salgsprosess kan starte i juni.

Hverken Equinor, KKR eller EnCap ønsket å kommentere saken overfor Bloomberg, og de andre aktørene skal ikke ha besvarte henvendelsene.

Bloomberg rapporterte i mars at Equinor var i ferd med å undersøke mulighetene for å selge seg ut.

Les også

Steile fronter i Nordsjøen: Equinor-sjefen avviser blankt Aker BPs plattformløsning

Har tatt store grep

Equinors USA-satsing har møtt mange kritiske motstemmer opp gjennom årene, og selskapet har tatt milliardtap på investeringene sine – særlig i kjølvannet av oljebremsen.

Selskapet har i flere år tatt store grep for å bedre lønnsomheten, og nå peker flere piler i riktig retning. Selskapet har blant annet klart å kutte produksjonskostnadene betraktelig, noe selskapet påpekte tidligere i år:

– Jeg er glad for å si at vår virksomhet nå er lønnsom på under 50 dollar fatet, sa konserndirektør for Equinors internasjonale virksomhet, Torgrim Reitan, under selskapets kapitalmarkedsdag i London i februar.

Tidligere trengte Equinor en oljepris på rundt 100 dollar for å tjene penger på land i USA.

Les også

Skiferoljen er ventet å vokse, men lønnsomheten er tvilsom: – Bransjen kan ikke fortsette som i dag

Saudi-Arabia også på banen

Nyheten om interessen for Eagle Ford kommer bare noen få dager etter at nyhetsbyrået meldte at det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco skal være interessert i å kjøpe seg inn i Equinors skifergass-virksomhet i Marcellus-området.

Hvis det ender med en avtale vil det ifølge nyhetsbyrået bli først gangen Saudi Aramco investerer i gassproduksjon utenfor Midtøsten.

De forskjellige skiferregionene har forskjellige egenskaper, og det mest ettertraktede området nå er Permian-bassenget.

Eagle Ford anses skal være ansett som mindre attraktivt fordi det er dyrere å utvinne og produsere der enn i andre områder.

Reuters skrev tidligere i år at Aramco var på jakt etter gassressurser i USA, og at selskapet var villig til å bruke milliarder av dollar på dette. Selskapet eier allerede USAs største raffineri, Motiva i Houston.

– Vi har appetitt på ytterligere investeringer i USA. Aramcos internasjonale gassteam har fått en åpen plattform til å se på gass-oppkjøp langs hele verdikjeden. De har fått betydelig finansiell ammunisjon – milliarder av dollar, sa Aramcos toppsjef Amin Nasser til Reuters tidligere i år.

Det saudiske oljeselskapet skal også tidligere ha vært på jakt etter eiendeler i USA, hvor produksjonen innen olje og gass fra skiferfelt har økt kraftig de siste årene.

Les også

– Vi må gå litt tilbake til start på en måte

Les også

Lavere olje- og gasspriser presser Equinor-resultat

Les også

Oljeskuffelse på Gjøkåsen Deep

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. USA

Flere artikler

 1. Bloomberg: Saudi Aramco vil kjøpe Equinor-eiendeler

 2. Equinor selger felt-andel i Texas for nær 3 milliarder

 3. Betalt innhold

  Equinor selger andel i skifer-felt i Texas for nær tre milliarder

 4. Betalt innhold

  Økonomiske problemer for amerikansk Equinor-partner

 5. Betalt innhold

  – Equinor vil selge Texas-felt