Flere av Equinors skiferfelt kan være i spill

Flere aktører har fattet interesse for Equinors virksomheter på land i USA den siste tiden. Både Marcellus- og Eagle Ford-områdene skal ha interessenter, ifølge Bloomberg.

Bilde fra en av Equinors borerigger i Eagle Ford, Texas.

Foto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Skiferproduksjonen i USA har det siste tiåret rystet det globale oljemarkedet.

Mens mange i starten var tvilende til potensialet i starten var skiferoljen i USA en sentral bidragsyter til at oljemarkedet i 2014 regelrett «flommet over» av olje, noe som igjen sendte prisen ned fra en topp på godt over 100 dollar per fat til en bunn i starten av 2016 på under 30.

Den siste tiden har store aktører som ExxonMobil og Chevron annonsert ambisiøse planer for enorme investeringer og produksjonsvekst for årene fremover.

Equinor har i mange år vært til stede i dette markedet i USA. De siste dagene har det kommet flere rapporter på at andre aktører nå ser på Equinors virksomhet med interesse.

Bloomberg melder fredag at Equinors virksomhet i Eagle Ford-området i Texas nå har fattet en interesse fra både KKR og EnCap Investments. Nyhetsbyrået siterer kilder med kjennskap til saken.

Andre selskap som Falconer Oil & Gas og Magnolia Oil & Gas skal ifølge nyhetsbyrået også være interessert i å by på Eagle Ford-virksomheten som Equinor driver i samarbeid med Repsol (opprinnelig Talisman).

Ifølge nyhetsbyråets kilder skal et bud ligge på rundt to milliarder dollar, og en salgsprosess kan starte i juni.

Hverken Equinor, KKR eller EnCap ønsket å kommentere saken overfor Bloomberg, og de andre aktørene skal ikke ha besvarte henvendelsene.

Bloomberg rapporterte i mars at Equinor var i ferd med å undersøke mulighetene for å selge seg ut.

Les også

Steile fronter i Nordsjøen: Equinor-sjefen avviser blankt Aker BPs plattformløsning

Har tatt store grep

Equinors USA-satsing har møtt mange kritiske motstemmer opp gjennom årene, og selskapet har tatt milliardtap på investeringene sine – særlig i kjølvannet av oljebremsen.

Selskapet har i flere år tatt store grep for å bedre lønnsomheten, og nå peker flere piler i riktig retning. Selskapet har blant annet klart å kutte produksjonskostnadene betraktelig, noe selskapet påpekte tidligere i år:

– Jeg er glad for å si at vår virksomhet nå er lønnsom på under 50 dollar fatet, sa konserndirektør for Equinors internasjonale virksomhet, Torgrim Reitan, under selskapets kapitalmarkedsdag i London i februar.

Tidligere trengte Equinor en oljepris på rundt 100 dollar for å tjene penger på land i USA.

Les også

Skiferoljen er ventet å vokse, men lønnsomheten er tvilsom: – Bransjen kan ikke fortsette som i dag

Saudi-Arabia også på banen

Nyheten om interessen for Eagle Ford kommer bare noen få dager etter at nyhetsbyrået meldte at det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco skal være interessert i å kjøpe seg inn i Equinors skifergass-virksomhet i Marcellus-området.

Hvis det ender med en avtale vil det ifølge nyhetsbyrået bli først gangen Saudi Aramco investerer i gassproduksjon utenfor Midtøsten.

De forskjellige skiferregionene har forskjellige egenskaper, og det mest ettertraktede området nå er Permian-bassenget.

Eagle Ford anses skal være ansett som mindre attraktivt fordi det er dyrere å utvinne og produsere der enn i andre områder.

Reuters skrev tidligere i år at Aramco var på jakt etter gassressurser i USA, og at selskapet var villig til å bruke milliarder av dollar på dette. Selskapet eier allerede USAs største raffineri, Motiva i Houston.

– Vi har appetitt på ytterligere investeringer i USA. Aramcos internasjonale gassteam har fått en åpen plattform til å se på gass-oppkjøp langs hele verdikjeden. De har fått betydelig finansiell ammunisjon – milliarder av dollar, sa Aramcos toppsjef Amin Nasser til Reuters tidligere i år.

Det saudiske oljeselskapet skal også tidligere ha vært på jakt etter eiendeler i USA, hvor produksjonen innen olje og gass fra skiferfelt har økt kraftig de siste årene.

Les også

– Vi må gå litt tilbake til start på en måte

Les også

Lavere olje- og gasspriser presser Equinor-resultat

Les også

Oljeskuffelse på Gjøkåsen Deep

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bloomberg: Saudi Aramco vil kjøpe Equinor-eiendeler

 2. Equinor selger felt-andel i Texas for nær 3 milliarder

 3. Betalt innhold

  Equinor selger andel i skifer-felt i Texas for nær tre milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Equinor vil selge Texas-felt

 6. Kjøper seg opp i Mexicogolfen for 8,4 mrd.