Vindkraft i Norge

Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

Kværner og andre leverandører ser store muligheter i flytende havvind etter å ha sikret kontrakter for 3,3 milliarder kroner på Hywind Tampen. – Starten på et nytt kapittel, sier Kværner-sjefen.

SIGNERER MILLIARDKONTRAKT: Her signerer Kværner-sjef Karl-Petter Løken (t.v.) kontrakten på 1,5 milliarder kroner på betongunderstell til Hywind Tampen, sammen med prosjektsjef Anders Opedal og innkjøpssjef Peggy Krantz-Underland i Equinor.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Torsdag delte Equinor ut kontrakter for 3,3 milliarder kroner knyttet til det flytende havvindprosjektet Hywind Tampen.

Det inkluderer en kontrakt på 1,5 milliarder til betongunderstell og marine operasjoner fra Kværner, og kontrakter på turbiner fra Siemens Gamesa, kabler fra JDR Cable Systems og kabellegging fra Subsea7s fornybarvirksomhet Seaway7.

Hywind Tampen skal ha 11 turbiner på totalt 88 megawatt, og skal levere 35 prosent av kraften som trengs på de fem plattformene på oljefeltene Gullfaks og Snorre.

– Før har vi snakket om det, og det har vært mange analyser og folk har kommet med sine spådommer. Nå har vi sammen med Kværner, Aibel, Dof Subsea og Subsea7 faktisk satt det ut i livet. Nå er det konkrete prosjekter å jobbe med, sier prosjektdirektør Anders Opedal i Equinor til E24.

– Det er et taktskifte, det er det ikke tvil om, legger han til.

Les også

Equinor signerer torsdag kontrakter for en samlet verdi på 3,3 mrd.

«11 små troll»

Equinor har tidligere bygget ut verdens første flytende havvindprosjekt, Hywind Skottland på fem turbiner på seks megawatt hver.

I dette neste steget for Hywind-konseptet blir turbinene enda større, og stålunderstellene skal erstattes av det som trolig blir billigere understell fra Kværner, bygget i betong etter Condeep-konseptet som også ble brukt på det gigantiske Troll-feltet i Nordsjøen.

– Det er Troll-teknologi, så dette blir små Troll?

– Ja, det blir 11 små Troll, sier Opedal, med et nikk til barnesangen «Trollmors vuggevise».

– Så blir kabelen halen, som går bort til Snorre og Sleipner, legger han til.

LEVERER TURBINER: Siemens Gamesa har lang erfaring med diverse testprosjekter innen flytende havvind, og skal levere de 11 turbinene på åtte megawatt hver til Hywind Tampen-prosjektet. Om få år kan det komme turbiner på 15 megawatt, tror selskapets havvindsjef Andreas Nauen (i midten), her med Equinors innkjøpssjef Peggy Krantz-Underland og prosjektsjef Anders Opedal.
Les på E24+

Norge er i en særstilling for havvind – hvis vi ser bort fra vårt eget kraftmarked

Fornøyd Kværner-sjef

Kværner-sjef Karl Petter Løken er storfornøyd med å ha sikret seg en kontrakt på 1,5 milliarder kroner som posisjonerer Kværner i et nytt og potensielt stort marked for flytende havvind. Turbiner på dypt vann er aktuelle for en rekke markeder, som Sør-Korea, Japan, California og Hawaii.

– Vi har blinket ut dette som et veldig viktig satsingsområde for Kværner i fremtiden, og det er selvfølgelig denne typen kontrakter som drar dette videre, sier Løken til E24.

Han tror at markedet kan bli «veldig, veldig stort», også for Kværner. Selskapet skal levere betongfundamenter til de 11 Hywind-turbinene og få dem ut til havs. Mens bunnfaste turbiner løftes på plass på fundamentene til havs, monteres flytende turbiner ferdig før de slepes ut.

Støpingen av betongfundamentene starter i tørrdokken på Stord, så slepes understellet til Dommersnes for videre støping, og så skal turbinene settes på fundamentene på Wergeland Base i Gulen i Sogn og Fjordane.

– Vi har en lang historie med å bygge store betongkonstruksjoner til olje og gass. At vi nå også gjør det for fornybart og offshore vind er veldig morsomt. Det er starten på et nytt kapittel, det er vi rimelig sikre på, sier Løken.

Les også

Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene

Lærte kostnadskutt av Sverdrup-feltet

Det har dryppet en rekke havvindkontrakter på norske offshoreleverandører den siste tiden, og aktører som Aker Solutions, Kværner og Aibel har lagt strategier om å sikre seg mer arbeid i dette markedet. Løken mener kostnadskuttene i olje- og gassprosjekter som Johan Sverdrup bidrar.

– Jeg tror Johan Sverdrup har vært veldig positivt for oss og andre selskaper som har vært involvert. Det har vist at norske leverandører duger, ikke bare når det gjelder kvalitet og tid, men også på kostnad. Det er viktig for konkurransekraft fremover i nye segmenter, som dette tross alt er, sier Løken.

Han får støtte fra Equinors prosjektsjef.

– Uten den nedturen i 2014 så hadde kanskje verken vi eller leverandørindustrien vært så konkurransedyktig innen vindsegmentet som vi har blitt, sier Opedal.

Les også

Equinor-plan: Hywind Tampen skal koste rett under fem milliarder

En håndsrekning

Rystad Energy omtalte det som «en håndsrekning» til leverandørindustrien da Equinor og SSE nylig vant rettighetene til å bygge ut det britiske gigantprosjektet Doggerbank. Prosjektet på 3.600 megawatt får trolig en kostnad av opp mot 100 milliarder kroner.

Prosjektet kommer tidlig på 2020-tallet, i en periode hvor det er ventet færre store olje- og gassutbygginger på norsk sokkel, og verfts- og leverandørindustrien trenger noe å gjøre.

Det drypper også på Kværners underleverandører. Dof Subsea har skrevet kontrakt med Kværner om marine løsninger på Hywind Tampen, og tar i bruk ankerhåndteringsfartøyet Skandi Skansen som ble bygget i 2011. Selskapet kaller kontrakten et «strategisk gjennombrudd» i havvindmarkedet.

– Markedet for flytende havvind på dypt vann er på randen av å være kommersielt lønnsomt, og derfor er denne kontrakten strategisk viktig for Dof Subsea, sa konsernsjef Mons Aase i Dof Subsea i en melding torsdag.

Les også

Equinor og SSE foretrekker GE til gigantprosjekt: Vil bruke verdens største turbiner

Les også

Equinor signerer torsdag kontrakter for en samlet verdi på 3,3 mrd.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Hywind
 3. Havvind
 4. Doggerbank
 5. Equinor
 6. Nordsjøen
 7. Karl-Petter Løken

Flere artikler

 1. Siemens Gamesa spår turbiner på 15 megawatt om få år

 2. Equinor signerer torsdag kontrakter for en samlet verdi på 3,3 mrd.

 3. Equinor med kontraktsdryss til norske leverandører: – Vi ønsker å holde miljøene gående under krisen

 4. Betalt innhold

  Kværner får milliardkontrakt for Hywind Tampen

 5. Regjeringen godkjenner Equinors flytende havvindmøller