Aker og Kjell Inge Røkke

Malaysisk leverandør sikrer milliardkontrakt på Røkkes ghanesiske oljefelt

Kjell Inge Røkke og Aker la nylig om strategien for å få fart på utbyggingen av Pecan-feltet i Ghana. I påvente av et klarsignal fra myndighetene har Aker Energy nå funnet en leverandør av produksjonsskipet på feltet.

Slik er Aker Energy for seg at Pecan-feltet kan se ut når det er ferdig. Illustrasjonen viser produksjonsskipet og hele subsea-produksjonssystemet under havoverflaten.

Aker Energy
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Aker Energy melder fredag at de har inngått en intensjonsavtale med Yinson om en kontrakt for produksjonsskipet (FPSO) på Pecan-feltet utenfor kysten av Ghana.

Avtalen innebærer at Aker Energy leier skipet og at Yinson også drifter og vedlikeholder det. Kontrakten vil først bli realisert når prosjektet får de nødvendige godkjenningene i Ghana, og det vil da være snakk om en milliardkontrakt for Yinson.

Aker Energy eies av Kjell Inge Røkke og industrikonsernet Aker i fellesskap. Kjell Inge Røkke er også storaksjonær i Aker.

Ved å velge Yinson har Røkke og Aker også valgt en aktør som har erfaring med oljevirksomhet i Ghana allerede.

Yinson har nemlig levert produksjonsskipet John Agyekum Kufuor til det italienske oljeselskapet Eni, som har vært i drift i Ghana siden 2017. Dette skipet ble ferdigstilt på Keppel-verftet i Singapore.

Malaysiske Yinson Group er en av verdens ledende leverandører av flytende produksjonsfartøy til olje og gass (FPSO) og har syv fartøy i drift i Brasil, Malaysia, Nigeria, Vietnam, og altså Ghana.

Intensjonsavtalen kommer bare få dager etter at Aker Energy annonserte at de har hyret inn geologi- og seismikkselskapet Fugro for å gjennomføre geotekniske og geofysiske undersøkelser for Pecan-feltet.

Fugro skal blant annet stille med to seismikkfartøy som i en 10-ukersperiode skal drive undersøkelser i området fra mars. Dette skal blant annet bidra i planleggingen av hvordan man skal plassere produksjonsskipet.

Les også

Røkke og Aker endrer Ghana-planene

Venter fortsatt på klarsignal

Det var i 2018 det ble kjent at Aker igjen ville forsøke seg på et oljeeventyr i Ghana. Røkke og Aker hadde inngått en avtale med amerikanske Hess om å få kjøpe deres eierandel og operatørskap i Pecan-funnet.

Godkjenningen av prosjektet og utbyggingen har imidlertid tatt langt mer tid enn først planlagt og i fjor høst la Aker om strategien.

Aker Energy har fortsatt ikke fått godkjent utbyggingsplanen (PUD) av myndighetene, men rett før jul vedtok parlamentet i Ghana en rekke regelendringer i oljeregelverket, som Aker og andre oljeselskap har etterspurt.

Nå rigger Aker Energy seg for at de snart kan få sette i gang med utbyggingen.

– Vi fortsetter våre forberedelser for Pecan-prosjektet og tildelingen av en intensjonsavtale for den fremtidige kontrakten for FPSO-fartøyet er virkelig en milepæl, sier Svein Jakob Liknes, som er nyutnevnt konsernsjef i Aker Energy.

– Som en av verdens ledelsen FPSO-leverandører har vi en sterk tro på Yinsons evne til å levere i tide, med den påkrevde kvalitet og med de høyeste sikkerhetskrav, sier Liknes videre.

Kontrakten med Yinson vil løpe i ti år gitt at feltet blir en realitet og Aker Energy vil kunne forlenge kontrakten med ytterligere fem år på vegne av lisenspartnerne Aker Energy, Lukoil, Fueltrade og Ghanas oljeselskap – GNPC.

– Dette er Yinsons andre store prosjekttildeling de siste seks månedene, og vi girer opp for en enda større vekst fremover, sier konsernsjef i Yinson Group, Lim Chern Yuan.

Les også

Røkke og Aker fikk julegave i Ghana: Men Pecan-feltet er ennå ikke godkjent

– Konstruktiv dialog med myndighetene

Etter at Aker i november varslet en strategiomlegging i Aker Energy har selskapet også fått på plass en ny sjef i kjølvannet av at tidligere Kværner-sjef Jan Arve Haugan gikk av som Aker Energy-sjef i fjor høst.

Selv om Aker Energy fikk den reneste julegaven i form av regelendringer i Ghana, som E24 omtalte i januar, så er det fortsatt uklart når utbyggingsplanen kan bli godkjent.

– Det viktige nå er at vi har en veldig konstruktiv dialog med myndighetene i Ghana. Vi avklarer fortløpende tema som er av relevans for PUDen og har et omforent mål om å få den godkjent så raskt som mulig, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen til E24 etter at selskapet nylig la frem kvartalstallene sine.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Aker Energy
 3. Aker
 4. Kjell Inge Røkke
 5. Ghana
 6. Øyvind Eriksen

Flere artikler

 1. Aker gir ikke opp i Ghana: Vil finne løsning for Pecan-feltet

 2. Røkke og Aker fikk julegave i Ghana: Men Pecan-feltet er ennå ikke godkjent

 3. Røkke og Aker er på sin tredje Ghana-sjef: Investerte 1,9 milliarder før det var stopp

 4. Akers oljeprosjekt i Ghana kan få grønt lys neste år: – Balanseprisen er blant de mest attraktive i bransjen

 5. Ingen løsning på Ocean Yields skipsfloke: Opsjonsavtalen med Aker Energy avsluttet