Oljekjempene

Revisorer advarte om at Equinor-struktur kunne gi inntrykk av spekulativ skatteplanlegging

Komplisert selskapsstruktur i USA fikk internrevisorer i Equinor til å advare selskapets ledelse om at det kunne gi inntrykk av spekulativ skatteplanlegging.

I en rapport fra 2016 peker internrevisorer i Equinor på at selskapsstrukturen i USA kan gi inntrykk av spekulativ skatteplanlegging. Torgrim Reitan, konserndirektør for selskapets internasjonale virksomhet, fikk flere kritiske rapporter.

Audun Braastad / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

I USA hadde selskapet i 2016 en svært komplisert struktur med over 30 selskaper, skriver Dagens Næringsliv. I en rapport samme år skrev Equinors internrevisorer at det kunne gi inntrykk av spekulativ skatteplanlegging.

– Med en kompleks juridisk struktur er det en risiko for ytterligere spørsmål under revisjoner, mer grundige revisjoner fra skattemyndigheter, utfordringer knyttet til internprising og inntrykk av spekulativ skatteplanlegging, heter det i rapporten, som avisen har fått tilgang til.

Revisorrapporten fra 2016 var ifølge DN en såkalt rød rapport, som betyr at den gikk direkte til konsernledelse, styret i selskapet, styrets revisjonskomité og konsernsjef Eldar Sætre.

Equinors pressetalsmann Bård Glad Pedersen sier til avisen at åpenhet bidrar til trygghet for at selskapet betaler riktig skatt.

– Vi oppgir årlig inntekter, resultat før skatt, skattekostnad og egenkapitalutvikling for hvert enkelt selskap vi har registrert i USA, sier han.

Les også

Oljeministeren etter møte med Equinor: – Har vært en dårlig forretning

Les også

Oljeministeren støtter ikke krav om å ta Equinor hjem

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Equinor
 3. USA

Flere artikler

 1. Equinor har tapt 200 milliarder kroner i USA

 2. Fryser aksjekjøp og sparer milliarder: Venter nye grep fra Equinor

 3. DN: Riksrevisjonen skal undersøke statens Equinors-eierskap

 4. Annonsørinnhold

 5. Bru vil ha USA-oppvask med Equinor mandag: – Det som er blitt kjent rundt dette er ikke akseptabelt

 6. Betalt innhold

  Investeringsdirektør om Equinors USA-skandale: Fellesskapet kan ha tapt summer som nærmer seg et helt forsvarsbudsjett