Olje-tillitsvalgte mener Petroleumstilsynet ikke kan ta skylden alene

Riksrevisjonen har refset Petroleumstilsynets arbeid, men sentrale olje-tillitsvalgte mener at oljeselskapene og politikerne må skjønne at kritikken går vel så mye mot dem.

Equinor-tillitsvalgt i Lederne Terje Herland (t.v.), hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård (t.h.) og forbundsleder Audun Ingvartsen, avbildet på Barentshavskonferansen i Hammerfest denne uken.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

HAMMERFEST (E24): – Jeg ble jo oppringt av Riksrevisjonen i deres prosess. De peker jo på Petroleumstilsynet, men jeg er forundret over at ikke departementet får mer kritikk, sier Equinor-tillitsvalgt Terje Herland i fagforeningen Lederne.

E24 treffer han sammen med hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård i Equinor og forbundsleder Audun Ingvartsen på Barentshavskonferansen i Hammerfest.

I tillegg til de mange diskusjonene i byen denne uken om sjansene for nye oljefunn, arbeidsplasser og oljenæringens fremtid, var det også prat om sikkerheten og arbeidsforholdene på norsk sokkel.

I januar kom Riksrevisjonen med en saftig kritikk av Petroleumstilsynet.

I Lederne mener de at rapporten ikke bare treffer Petroleumstilsynet, men at både politikere, Arbeidsdepartementet og oljeselskapene må ta sin del av ansvaret.

Terje Herland peker på at flere kontroversielle saker har blitt anket av oljeselskap etter at Petroleumstilsynet først har sagt nei, for eksempel diskusjoner knyttet til mer nattarbeid. Deretter har departementet gitt oljeselskapene medhold, forklarer han.

– De får jo ikke alltid politisk støtte. Hva gjør det med tilsynets autoritet og anseelse, sier Herland.

– Rapporten var vel også vel så mye en kritikk av oljeselskapene og deres sikkerhetsarbeid, fortsetter Per Helge Ødegård.

Direktøren i Petroleumstilsynet har nå fått fornyet åremålet. Les intervjuet med henne her: Anne Myhrvold vil gjenreise tilliten til Petroleumstilsynet

– Vi har sett at de har skjerpet seg

Direktøren i tilsynet, Anne Myhrvold, sa i et intervju med E24 i Hammerfest denne uken at tilsynet allerede har blitt strammere i klypa mot oljeselskapene.

Noe av det både Riksrevisjonen og Petroleumstilsynet selv har påpekt er at oljeselskapene ikke ser ut til å ha fulgt opp og forbedret alle avvikene som tilsynet påpeker.

– Det synes riksrevisjonen, Petroleumstilsynet og jeg er uakseptabelt, sa tilsynsdirektør Anne Myhrvold under sitt innlegg på Barentshavskonferansen tirsdag.

– Tilsynet fikk et signal om å skjerpe seg og det tar de nok til seg, men jeg vet ikke om de har nok ressurser, sier Ødegård.

– Vi har sett at de har skjerpet seg, skyter Terje Herland inn.

Terje Herland var selv med å bidro til stortingsmeldingen om Petroleumstilsynet som kom i fjor, før Riksrevisjonen kom med sin knusende rapport tidligere i år.

Forbundsleder Audun Ingvartsen peker på at Petroleumstilsynet har snakket om mye av det de nå har blitt kritisert for i lang tid, og at det nå er viktig at de lever opp til lovnadene.

– De siste to årene har tilsynet begynt med årlige dialogmøter og årets møtedato er allerede avtalt. Der kommer vi og andre inn og kan ta opp små og store ting. Så kan vi også følge opp tidligere diskusjoner og si om vi er fornøyd eller ikke med oppfølgingen, sier forbundslederen.

– Jeg vil ikke bare kritisere tilsynet for å kritisere. Noen kan sikkert mene at Anne Myhrvold ikke burde fått fornyet åremålet, men Anne bør jo også ha kunnskapen og innsikten som må til. Nå handler det bare om at de må gjøre, fortsetter han.

– Kristin har en klar autoritet

En av de fire sakene som Riksrevisjonen undersøkte spesielt var utbyggingen av Goliat-prosjektet. Feltet opplevde store milliardoverskridelser og ble forsinket. Etter at feltet startet produksjonen i 2016 har det vært flere pålegg fra tilsynet og feltet har vært stengt i flere runder.

Operatøren Vår Energi (som ble til da HitecVision-eide Point Resources slo seg sammen med Eni Norge som var operatør for Goliat), er åpen på at det fortsatt er flere ting som skal utbedres på plattformen, men både selskapet, direktøren i Petroleumstilsynet og andre E24 har snakket med sier at situasjonen er helt annerledes i dag og at utviklingen går i riktig retning.

Det synes har også forbundslederen i Lederne:

– Jeg vil si at det er veldig bra å se hva som har skjedd etter opprettelsen av Vår Energi. Når tror vi pilene peker oppover igjen, og Kristin har både en klar autoritet og er tillitvekkende, sier Audun Ingvartsen.

Han referer til Kristin Kragseth, som ble utnevnt som konsernsjef i Vår Energi da selskapet ble opprettet i fjor. Hun har tidligere flere tiårserfaring fra ExxonMobil.

Les også

Oljeskuffelse på Gjøkåsen Deep

Les også

Goliat-feltet gir jobb til 1.212 i Norge hvert år

Les også

TechnipFMC vant subsea-kontrakten på Duva og Gjøa P1

Publisert:

Flere artikler

 1. – Uakseptabelt at selskapene ikke følger opp avvik

 2. Betalt innhold

  Equinor-tillitsvalgte støtter Safe-utbrytere

 3. Betalt innhold

  Oljearbeidere risikerer jul i karantene uten lønn

 4. Insekter satte fyr på Melkøya-anlegget: Equinor-sjef Opedal tar kritikken fra tillitsvalgte på alvor

 5. Betalt innhold

  Oljefagforbund mener Petroleumstilsynets sjef må gå av