Tyske RWE starter opp igjen kullkraftverk

Tyske RWE starter opp igjen tre enheter i brunkullkraftverk for å dempe behovet for gasskraft under energikrisen i Europa.

Gassmangel fører til at den tyske kraftgiganten RWE starter opp igjen tre enheter på sine brunkullkraftverk Neurath og Niederaussem.
Publisert: Publisert:

De tre produksjonsblokkene Neurath C og Niederaussem E og F skal settes i drift igjen, ifølge en melding.

Anleggene drives på brunkull, også kalt lignitt, som har lavere energitetthet og gir større utslipp enn vanlig kull.

Tyskland har tidligere bestemt seg for å fase ut kullkraften innen 2038, og kraftbransjen har lagt sine planer ut fra dette.

Men det siste året har Russlands kutt i gasseksporten ført til gassmangel i Europa og skyhøye energipriser, og det har ført til at Tyskland må tenke nytt om sin energiforsyning.

Les også

Tyskland trapper opp kriseplan for gass til fase to

Forankret i kriselov

RWE stengte ned Neurath-anlegget i mars, men sa at det skulle holdes klart i tilfelle det var behov for det på grunn av gassmangelen i Europa.

De tre anleggene som har blitt holdt i reserve skulle opprinnelig stenges ned permanent 30. september 2022 og 30. september 2023, opplyser RWE.

Nå startes de i stedet opp igjen, og i utgangspunktet skal de være i produksjon frem til utgangen av juni 2023.

Beslutningen er forankret i Tysklands lov om reservekraftverk. Den såkalte «Ersatzkraftwerkebereithaltungsgesetz» ble vedtatt i sommer, og skal sikre Tysklands krafttilgang i en krevende tid.

De tre anleggene som nå startes opp igjen har ifølge RWE en kapasitet på 300 megawatt hver. Det betyr at de teoretisk sett kan produsere totalt 2,6 terawattimer (TWh) årlig, gitt full drift året rundt.

Til sammenligning var Tysklands totale strømproduksjon på om lag 492 TWh i 2020, ifølge Bundesnetzagentur.

Les også

Uniper starter opp igjen tysk kullkraftverk

Flere selskaper gjenåpner kullkraft

Tyskland trappet i sommer opp sin kriseplan for gassforsyningen til «alarm»-nivå.

«Ved forestående knapphet skal man spare på gass til strømforsyningen. Kull, brunkull og olje skal da dekke etterspørselen», skriver den tyske regjeringen om reglene, som trådte i kraft i juli.

Også selskapet Uniper, som nå er overtatt av den tyske staten, varslet nylig at selskapet ville starte opp igjen sitt kullkraftverk Heyden 4. Dette drives på hardkull, som er mindre forurensende enn brunkull.

EnBW planlegger også videre drift av flere kullkraftverk. Selskapet planla å avvikle blokk 7 i Rheinhafen-kraftverket i midten av 2022, men har nå sagt at den vil være tilgjengelig minst frem til vinteren 2023/24.

Dette er kraftverket Niederaussem, som drives av tyske RWE.
Publisert:
Gå til e24.no