Derfor er Doha-møtet viktig: – Kan se en oljepris under 28 dollar

Søndag møtes en lang rekke oljetopper til «ekstremt viktig» møte i Qatar. Én ting er oljeanalytikerne enige om: Om oljeprodusentene ikke blir enige, vil oljeprisen lide.

DRAR HIT: Søndag 17. april møtes mange oljeprodusenter i Doha i Qatar. Dagsorden: Produksjonsfrys.

Foto: Patrick Baz / Afp
  • Victoria Armstrong
Publisert:

– Hvis ikke partene blir enige i Doha kan vi komme til å se oljeprisen falle til 28 dollar eller lavere, sier oljeanalytiker Abhishek Deshpande i den franske banken Natixis til E24, på telefon fra London.

Førstkommende søndag samles verdens største oljeprodusenter til møte i Doha i Qatar.

Foreløpig står Algerie, Bahrain, Ecuador, Indonesia, Kuwait, Nigeria, Oman, Qatar, Russland, Saudi-Arabia, Venezuela og De forente arabiske emirater på deltagerlisten, ifølge Reuters.

Der skal det diskuteres hvorvidt det lar seg gjøre å enes om å fryse produksjonen.

USIKKER PÅ AVTALE: Abhishek Deshpande i Natixis.

Foto: Privat

Det store spørsmålet er om Iran kommer til å være villige til å bli med på såkalt produksjonsfrys.

Hvis ikke, er det fare for at Saudi-Arabia heller ikke ønsker å ta del i en eventuell avtale, ifølge ekspertene, og da ser det mørkt ut for produksjonsfrys.

– Dette møtet er ekstremt viktig, ikke bare for de oljeproduserende landene, men for verdensøkonomien, sier Deshpande.

Vil ha Iran med på laget

I midten av februar besluttet Opec-landene, sammen med Russland, å fryse oljeproduksjonen på nivå per 11. januar.

Til sammen står Russland og Opec-landene for rundt 46 prosent av verdens oljeproduksjon.

Nå spekuleres det i om søndagens møte vil resultere i en ny produksjonsfrys, og i så fall hvilke land som ønsker å være med på det.

Tidligere har Saudi-Arabia sagt at de er forberedt på å fryse oljeproduksjonen uavhengig av om Iran ønsker å gjøre det samme.

Les også

Russland og Opec enige om produksjonsfrys

Forrige uke, under et intervju med Bloomberg, uttalte imidlertid den saudiarabiske visekronprinsen Mohammad bin-Salman at det ikke ville være snakk om noe avtale med mindre alle de store produsentlandene, Iran inkludert, var villige til å delta.

– Hvis alle landene er enige om produksjonsfrys, er vi klare for det. Hvis land som Iran, Russland, Venezuela, Opec-landene og alle de store produsentlandene er med på å fryse produksjonen, gjør vi det også, sa visekronprinsen til Bloomberg.

I etterkant av uttalelsen fra Mohammad bin-Salman publiserte DNB Markets en rapport der analytiker Torbjørn Kjus skriver at sannsynligheten for at det blir produksjonsfrys var blitt betraktelig mindre som følge av viseprinses uttalelser. I utgangspunktet lå anslaget på 90 prosent. Nå tror analytikeren det er omtrent 50 prosent sjanse for at møtet resulterer i produksjonsfrys, ifølge rapporten.

– Må være troverdig

Analytiker i Pareto Securities, Trond Omdal, sier til E24 at han forventer at det vil forekomme en avtale under møtet i Doha.

Han tviler nemlig på at Saudi-Arabia hadde stilt opp på møtet dersom det ikke allerede var planer om å presentere en ny avtale.

TROR PÅ AVTALE: Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Foto: Robert S. Eik/E24

– Normalt sett er ikke Saudi-Arabia tilhenger av ekstraordinære møter, så når Saudi, sammen med Russland, møter opp, blir det nok en eller annen form for avtale.

Omdal er imidlertid klar på at avtalen kun vil kunne gagne oljeprisen dersom den fremstår som troverdig. Hvis ikke, vil oljeprisen kunne falle flere dollar.

– Siden de fleste av landene som deltar i Doha allerede produserer nær sin kapasitet vil markedet være nær en balanse i andre halvår selv uten en avtale.

Men en troverdig avtale som også forplikter Iran og Saudi, kan gi støtte til oljeprisen og muligens få den opp noen dollar. Hvis det ikke blir avtale kan vi se et fall på 3–4 dollar, ned på nivåene vi så i forrige uke, mener han.

Oljeprisen gjorde et kraftig byks i slutten av forrige uke, etter at tall for etterspørsel etter drivstoff fra stormaktene USA og Tyskland ble lagt frem. Fredag ettermiddag var oljeprisen opp 4,1 prosent til 41,3 dollar per fat. Tirsdag denne uken nådde Brentolje-prisen sitt årsbeste, da den ble handlet for 43,45 dollar fatet.

Omdal får støtte av oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt. Hun tror også det vil bli laget en avtale under møtet, men er svært skeptisk til at Iran vil være den av den.

– Det ville vært rart om Iran nå går med på å fryse produksjonen. De har prøvd i to år å bli kvitt sanksjonene de har hatt, sier hun til E24.

OPPHEVET SANKSJONER: Bilde fra et oljefelt i Iran.

Foto: Tima/Reuters

– Kan se markedsbevegelser

IRAN MÅ MED: Thina Margrethe Saltvedt, Nordea Markets

Foto: Nordea

I 2012 ble det nemlig innført sanksjoner knyttet til Irans oljeeksport.

Det var utenriksministre i EU som sammen ble enige om å inngå forbud mot import, kjøp og transport av iransk olje og petroleumsprodukter. På det tidspunktet sto EU for kjøp av 20 prosent av Irans olje.

I januar i år ble sanksjonene opphevet.

Saltvedt tror markedet kan oppleve svingninger i dagene frem mot møtet, men at det avhenger av om Saudi-Arabia, Russland og Iran eventuelt vil kommunisere noe i forkant.

– Dette er de viktigste landene på møtet. Hvis de sier noe overraskende som kan endre forventningene til møtet, vil vi kunne se bevegelser i markedet, sier Saltvedt.

Hun spår at dersom det kommer en avtale på plass som følge søndagens møte, vil oljeprisen kunne stige opptil fem dollar.

Prisen vil derimot kunne falle tilsvarende dersom partene ikke blir enige, men hun tror ikke på et like stort fall som Deshpande i Natixis forventer.

– Hvis det ikke blir noen avtale er det klart at det vil bli en skuffelse i markedet. Da kan prisen falle rundt fem dollar, sier Nordea-analytikeren.

Les også

Opec-delegat: Saudi-Arabia åpner for oljefrys uten Iran

Les også

100.000 oljejobber borte i USA

Les også

– Det verste ser ut til å være bak oss

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Opec
  2. Olje og gass
  3. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Norge stiller ikke på oljemøtet i Doha

  2. Reuters: Oljetoppene kom ikke til enighet i Doha

  3. Opec-delegat: Saudi-Arabia åpner for oljefrys uten Iran

  4. Annonsørinnhold

  5. Qatar sendte oljefrysinvitasjon til Norge

  6. Nå eksporterer Iran over to millioner fat olje per dag