– Det finnes noen klare tapere i oljemarkedet

Nå begynner det å bli tydelig hvem som har vunnet oljepriskrigen, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt.

EN AV TAPERNE: Norge er definitivt blant de største taperne av «oljekrigen» som har presset prisene ned det siste året, mener ekspertene.

Scanpix
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Den siste tiden har oljeprisen svingt kraftig som følge av stadig større produksjon i Saudi-Arabia, som siden i fjor har hatt et mål om å oversvømme markedet med olje og presse oljeprisen ned på et nivå konkurrentene deres ikke kan overleve på.

Fredag stupte oljeprisen, og endte ned 1,93 prosent til 60,53 dollar per fat. Dette er det laveste oljeprisen har vært siden mars i år, og 45 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

– Prisene kommer ikke til å bli noe mer stabile fremover heller, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt.

Hun peker på at det er to hendelser som vil bli viktig for pris utviklingen fremover:

* Om prisen skal stige må antall oljerigger i USA faller ytterligere, og vise at skiferoljeproduksjonen er på vei ned.

* Det andre som kan påvirke de neste dagene er en atomavtale mellom USA og Iran. Avtalen kan føre til at sanksjonen mot landet etter hvert blir lettet og flere land kan kjøpe billig olje av Iran. Iran har kapasitet til å rask øke oljeproduksjonen. Dermed kan dette føre til at oljeprisen synker den neste tiden. Fristen for avtalen er 7. juli, og Saltvedt venter at oljeprisen vil falle neste uke som følger av dette.

Fredag melder den Iranske utenriksministeren Javad Zarif at partene aldri har vært nærmere en avtale.

– Det er fortsatt uenigheter, men vi har aldri vært nærmere en varig avtale. Men det er ingen garanti, og vi sitter fortsatt ved forhandlingsbordet, sa Zarif til Wall Street Journal.

Saken fortsetter under bildet.

PREGET AV SANKSJONER: I mange år har Iran vært utestengt fra verdens oljemarked som følge av sanksjoner fra USA og EU i forbindelse med landets atomprogram. Her bilde fra turistattraksjonen «Si-o-Se Pol-broen».

Behrouz Mehri

Klare tapere

Fallet i oljeprisene det siste året ha skapt store problemer for mange av verdens største oljeprodusenter, som for eksempel Norge hvor flere tusen oljejobber er gått tapt de siste månedene.

MER PENGER: Saudi-Arabia er ifølge Saltvedt det landet som har lidd minst av oljeprisraset. Her fra et marked i Riyad.

Fayez Nureldine

– Det vi ser er at planen til Saudi-Arabia virker. Det siste året har de produsert olje som aldri før, og oversvømt markedet med billig olje for å tyne ut de dyrere produsentene. Saudi-Arabia har kapasitet til å fortsette å øke produksjonen og fortsatt tjene på det til tross for at oljeprisen nå er svært lav, sier Saltvedt

– Det finnes absolutt noen klare tapere i oljemarkedet nå.

Hun peker på at de klare taperne av «oljekrigen» er land som Russland, Norge og USA hvor flere oljeprosjekter blir ulønnsomme med dagens priser.

– Det fører til at disse landene også vil se økt arbeidsledighet, og lavere statsinntekter, sier oljeanalytikeren.

Les også

Oljeanalytiker forventer prispress på olje om få år: – Midtøsten sikrer seg alle landriggene de får tak i

Hun legger til at i lavkost land som Saudi-Arabia og Iran er situasjonen imidlertid helt annerledes.

– Da oljeprisen var på sitt høyeste merket nok Saudi-Arabia at de mistet markedsandeler særlig til skiferoljeprodusenter i USA. Nå har det skjedd en forskyvning slik at USA og Russland taper markedsandeler, mens Saudi-Arabia nok en gang sitter igjen med størsteparten av makten i oljemarkedet, sier Saltvedt.

FORVANDLING: Saudi-Arabias hovedstad Riyad gikk gjennom store forandringer etter at landet begynte å få store oljeinntekter.

Hassan Ammar

Verst for Russland

Saltvedt mener den aller største taperen av den priskrigen som har foregått den siste tiden er Russland. Landets økonomi har det siste året vært preget av nedgang som følge av oljeprisfallet og sanksjonene fra EU og USA i forbindelse med konflikten i Ukraina.

– Oljeprisfallet har vært ille for Norge hvor nesten 50 prosent av eksportinntektene kommer fra energisektoren, men i Russland er dette tallet mye høyere og da er det klart de merker prisfallet svært godt, sier Saltvedt.

Saken fortsetter under bildet.

TUNGT ÅR: Russlands økonomi har slitt med å holde aktiviteten oppe det siste året, men russiske myndigheter mener landet fortsatt har gode utsikter fremover. Bilde fra landets hovedstad Moskva.

Sjeldent mye usikkerhet

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik er enig med Saltvedt, og peker på at oljeprisen kan fortsette å falle de neste ukene og månedene.

– Sjeldent mye usikkerhet nå. Det er veldig mange ulike typer faktorer som påvirker prisen. Om eksempelvis skiferrevolusjonen i USA fortsetter, som amerikanerne tror, så er trenden mot lavere priser, sier han til E24.

Les også

Slyngstad: – Vi spiller som Björn Borg, ikke John McEnroe

– Men får vi krig i Perisa-gulfen og voldsom vekst i Kina så kan oljeprisen i sum gå opp. Jeg mener ingen kan med sikkerhet si at den vil gå opp igjen eller ned. Jeg heller i retning av gradvis noe lavere priser.

Saken fortsetter under bildet.

VENTER PÅ FALL: Mange mener skiferoljeproduksjonen i USA vil ha mye å si for oljeprisens utvikling. I forrige uke steg antall rigger i Nord-Amerika med 1, ifølge tall fra Baker Hughes. Bilde fra USAs mest oljeproduserende stat Texas.

Cooper Neill

Saltvedt er helt uenig med Austvik og tror oljeprisen vil være på 70 dollar per fat innen utgangen av året.

– Så langt har mine beregninger stemt godt med utviklingen i prisene, så jeg ser ingen grunn til å endre dem nå, sier Saltvedt.

Hun mener mye av det som når skjer i verden allerede er priset inn i markedet, og at nå bare må vente på at etterspørselen tar seg opp.

– Når prisene bli lavere fører dette til økt etterspørsel. Vi har sett at dette skjer nå, og da vil mengden olje på markedet også synke med tiden, sier oljeanalytikeren.

Publisert:

Flere artikler

  1. – Alt som kan gjøre at «longer» blir kortere, blir tolket som optimistisk

  2. – Betyr mer olje i et marked som allerede flyter over av olje

  3. – Frykter mer uro i regionen

  4. Nordsjøolje faller under 40 dollar fatet

  5. Opec-delegat: Saudi-Arabia åpner for oljefrys uten Iran