Amerikansk forsker: – Skiferoljen tåler en oljepris på 10 dollar

Tross spådommene har amerikansk skiferolje vist seg svært standhaftig mot fallende oljepriser. Og de vil holde ut lav oljepris i lang tid ennå, sier forsker Robert Kleinberg i Schlumberger.

STÅLSATT: Skiferoljeprodusentene tåler lavere priser enn hva analytikerne på forhånd hadde håpet. Dermed kan oljeprisene forbli lave lenge.

Nick Oxford Reuters
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Sommeren 2014 begynte oljeprisene det som til nå har blitt et nesten to år langt stup.

Fra juni 2014 til i dag har oljeprisen gått fra vel 115 dollar fatet til så vidt over 30 dollar fatet.

Fallet har kommet som følge av et stort «overskudd» av olje på markedet, etter at amerikanske skiferoljeprodusenter hadde satt i gang pumpene for fullt med håp om at prisen på over 100 dollar per fat ville holde seg.

– Da oljeprisene begynte å falle i 2014, sa energi-analytikere at oljeproduksjonen ville falle raskt fordi produsenter med høye kostnader ville bli presset ut, skriver forsker Robert Kleinberg i oljeselskapet Schlumberger i en e-post til E24.

NB! Onsdag ettermiddag i 16.30 kommer nye oljelagertall fra USA. Følg med på E24!

Blant disse var amerikanske skiferprodusenter, som i stor grad regnet med høye priser. Men frafallet av de «dyre», landbaserte amerikanske riggene har vært mye tregere enn analytikerne på forhånd spådde.

Siden januar i fjor har riktignok 950 oljerigger i Nord-Amerika stengt ned produksjonen som følge av lav oljepris, ifølge oljeselskapet Baker Hughes riggtelling.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Vidar Ruud NTB scanpix

Men 763 rigger er samtidig fortsatt aktive.

Les også

al-Naimi: – Vi går ikke til krig mot skiferoljen

Lavere enn forventet

– Når oljeprisen faller under 45 dollar per fat blir drillingen av nye oljebrønner, til og med brønner som kun lages for å opprettholde produksjonsnivået, ulønnsomme. Men det betyr ikke at oljeproduksjonen stopper opp, sier Kleinberg.

Grell spådom: Full krise i norsk oljebransje i 2020

Årsaken til dette er at kostnaden ved å drive allerede god etablerte brønner er mye lavere enn hva det koster å etablere nye.

Alt de allerede etablerte feltene er avhengige av, er at utvinningskostnaden er lavere enn oljeprisen, understreker Schlumberger-forskeren.

Les også

Oljebremsen har blåst bort verdier for over 100 milliarder kroner

– I USA er disse utgiftene vanligvis på mellom 10 og 15 dollar per fat, altså godt under dagens markedspris. Derfor synker oljeproduksjonen sakte, men det skjer ikke noe brått stopp, til tross for at oljeprisene har falt mer enn 70 prosent, sier Kleinberg.

RIGGER I SOLNEDGANG: Hvor skal oljeprisen gå?

COLOURBOX

Han legger til at årsaken til at analytikerne trolig bommet på anslagene sine er at de har regnet med «break-even»-prisen til hele oljeprosjektet totalt.

Altså den oljeprisen som er nødvendig for at et oljeprosjekt skal være lønnsomt, eller gå i null helt fra etablering til kun operasjonelle kostnader.

I 2014 lå denne prisen på mellom 60 og 80 dollar per fat for produsentene i USA, altså mye høyere enn hva veletablerte felt klarer seg med.

Les også

Makrostrateg om SBBs oljeinvesteringstelling: – Dette blir et avgjørende tall for norsk økonomi

Kraftig fall

Siden sommeren 2014 har oljeprisen falt 71,51 prosent, og var onsdag morgen ned 0,64 prosent til 32,68 dollar per fat. Om tallene fra Kleinberg stemmer betyr det at de amerikanske skiferprodusentene fortsatt tåler en ytterligere halvering av oljeprisen.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea sier hun er overrasket over Kleinbergs analyser, og at dette er et spørsmål hele oljemarkedet i lang tid har stilt seg.

– At skiferoljeprodusentene har klart å kutte kostnadene så mye og vist seg så konkurransedyktige gjør det enda vanskeligere å redusere tilbudet på markedet og dermed få oljeprisen opp igjen, sier oljeanalytikeren til E24.

Se de spektakulære bildene fra «oljekirkegårdene»: Her parkeres oljeeventyret

Hun legger til at skiferoljens evne til å takle de lave oljeprisene har vært en av de viktigste driverne til de lave prisene, i tillegg til produksjonsnivået i oljekartellet Opec.

Tirsdag fikk oljemarkedet svært dårlige nyheter da Saudi-Arabias oljeminister Ali al- Naimi sa at Opec-landene allikevel ikke vil kutte oljeproduksjonen, tross avtale mellom flere av oljekartellets medlemsland.

– Å fryse produksjonen er en begynnelse. Det handler ikke om å kutte produksjonen, men å la etterspørselen i markedet innhente tilbudssiden, sa han ifølge CNBC.

VINTER: Oljepumper på skiferfeltet ved Watford City i Nord-Dakota i USA, fotografert i forrige måned.

Andrew Cullen Reuters

– Dette er ikke det samme som å kutte produksjonen. Det kommer ikke til å skje fordi mange av landene ikke vil levere det de lover, selv om de sier at de skal kutte produksjonen. Derfor er det ikke noen grunn til å kaste bort tiden vår med forhandlinger om produksjonskutt.

Ministeren da likevel at han trodde Saudi-Arabia og Russland ville komme til en enighet om frysing av produksjonen innen mars.

Les også

Kraftig fall i investeringene på britisk sokkel i Nordsjøen

Ikke ut først

– Vi trodde at skiferoljeprodusentene ville være de første som ble presset ut av markedet, men nå som de har vist seg så konkurransedyktige er det andre typer dyr olje som vil bli presset ut først, sier Saltvedt.

– Nå er det kanskje oljesand i Canada som kan bli presset ut først. Vår olje her i Norge er også dyr, og det er derfor vi merker oljeprisfallet så godt her. Men i motsetning til skiferoljen er dette langsiktige prosjekter og kutt i produksjonen her tar mye lengre tid, og derfor tar det også lang tid før tilbudet faller og prisene stiger.

Hun legger til at hun etter Opec-møtet tirsdag og fortsatt fulle oljelagre nå vurderer å endre sitt anslag på en gjennomsnittspris på 49 dollar per fat i 2016.

– Produksjonsfrys fra Opec vil ikke ha så mye å si, særlig hvis de ikke får med seg Iran, noe jeg har liten tro på at de får til. I går sa også Saudi-Arabia at de ikke forstår hvorfor skiferoljeproduksjonen fortsatt er så høy, og den gjør det vanskeligere for Saudi-Arabia å kontrollere markedet på samme måte som de gjorde før, sier Saltvedt.

Klokken 16.30 kommer nye oljelagertall fra USAs olje- og energidepartement. Tallene er en indikator på om det fortsatt er et stort overtilbud i oljemarkedet, og på om skiferoljeprodusentene fortsatt har høy produksjon. Analytikerne forventer videre fall i oljelagrene.

E24 følger tallene, og kommer med en oppdatering i løpet av ettermiddagen.

Les også

Se bildene fra «oljekirkegårdene»: Her parkeres oljeeventyret

Les også

Opec-sjefen: – Vet ikke hvordan vi skal leve sammen med amerikanske skiferprodusenter

Les også

Ny kalddusj fra IEA: Tror ikke på snarlig oljepris-comeback

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Schlumberger
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Nye kutt gir yrende oljeoptimisme: Høyeste pris på halvannet år

 2. Nå øyner oljeselskaper i USA lys i tunnelen

 3. Betalt innhold

  Mot forlenget OPEC-kutt for å styrke oljeprisen

 4. – Jeg tror det var dråpen som fikk begeret til å renne over

 5. – Markedet bryr seg hverken om riggtellinger eller amerikansk oljeproduksjon