Tekna om Aker Solutions kutt: Statoil ikke lenger opptatt av lokal forankring

Tekna-president Lise Randeberg skjønner at Aker Solutions måtte legge ned i Tromsø, og skylder på Statoil.

FRYKTER SVEKKET INNOVASJON: Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg frykter at innovasjonstakten i oljeservicebransjen vil svekkes av alle nedskjæringene.
Publisert: Publisert:

Fredag ble det kjent at Aker Solutions skal kutte opp til 900 stillinger i selskapet innen MMO (vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner). Hardest rammet er MMO-virksomheten i Tromsø, som skal termineres.

President Lise Randeberg i ingeniørforeningen Tekna mener kuttene har sammenheng med Statoils tildeling av kontrakter før jul, der Aker Solutions delvis ble skjøvet ut i kulden.

Les også: Statoil bestiller kostnadskutt under vann

– Det vi ser er at beslutningene Statoil tar får store ringvirkninger. Statoil har alltid vært opptatt av lokal tilstedeværelse, men nå har de gått bort fra det. Nå er det kun økonomi og det å være så billigst som mulig som teller, sier Randeberg til E24.

– Sørgelig

– Det er brukt mye krefter på å bygge opp Aker Solutions i Tromsø, og det er sørgelig at det er kroken på døren for dem nå. Men ut fra de endrede forutsetningene så er det ikke liv laget der lenger, sier Randeberg.

Hun forteller om tøffe tider i leverandørindustrien, som er hardere rammet av den fallende oljeprisen enn oljeselskapene.

Les også

Slik forklarer Aker Solutions-sjefen Tromsø-nedleggelsen

– Våre medlemmer opplever situasjonen som vanskelig. Fem av seks medlemmer i leverandørindustrien har vært berørt av nedbemanningsprosesser. Folk er redde for å miste jobben, men står fortsatt på for å være mest mulig innovative, sier Tekna-presidenten.

Statoil: Fortsatt krav til lokal tilstedeværelse

Mediekontakt Ola Anders Skauby i Statoil avviser at Statoil har gått bort fra hensynet til lokal tilstedeværelse.

– Vi må sørge for at vi er konkurransedyktige til enhver tid. Skal vi sikre fortsatt aktivitetsnivå og ha et langsiktig perspektiv på vår virksomhet må vi sørge for dette. Det er tøffe tider i bransjen, og både vi og leverandørene må ta grep. Men vi har fortsatt krav til lokal tilstedeværelse, sier Skauby til E24.

– Er dette kravet blitt mer underordnet andre hensyn nå, grunnet den pressede situasjonen bransjen er inne i?

– Vi må tilpasse vår måte å jobbe på etter endrede betingelser i bransjen. Men det er fortsatt et krav til lokal tilstedeværelse, sier Skauby.

Frykter svekket innovasjon

Hun frykter at alle kuttene vil svekke innovasjonstakten i bransjen.

– Vi har hatt verdensledende miljøer i leverandørindustrien, men det er ikke sikkert at vi kommer til å ha det lenger hvis kuttene fortsetter, sier Randeberg.

– Jeg har forståelse for at Aker ikke kan ha 900 mennesker gående uten å gjøre noe, men det er en grense for hvor mye man kan kutte og fortsatt være innovativ, sier hun.

NITO-president: – Knalltøft

President i ingeniørforretningen NITO, Trond Markussen, forteller at organisasjonens jurister nå bistår de ansatte i videre prosessen i Aker Solutions.
– Vi har også veldig dyktige tillitsvalgte som jobber godt med dette i Aker Solutions, sier han.

Nå mener Markussen det blir viktig å skaffe nok arbeidsplasser til alle ingeniørene som mister jobben.

Les også

Statoil vraker Aker Solutions: Går glipp av milliarder

– Regjeringen må se på tiltakspakken og vurdere om det er behov for å gjøre mer for å omstille ingeniører til andre bransjer. Det som skjer nå er knalltøft for bransjen, våre medlemmer og for Norge. Norge har stadig et stort ingeniørbehov, men det er utfordrende at én bransje stuper så fort, sier han.

Les også

– Må dessverre la flinke og gode kolleger gå

Les også

NITO: Ingeniører uten jobb kan flytte fra Vestlandet

Les også

Utsetter regning på syv milliarder

Publisert:
Gå til e24.no