Flere vedder på at oljeprisen skal snu: – Optimismen er et knepp større

Nå spekuleres det i at oljeprisen skal opp. Andelen investorer som kjøper oljekontrakter er økende.

I BEDRING? Oljeprisene er fortsatt under press, men det har den siste tiden kommer signaler om at den amerikanske, landbaserte industrien er i ferd med å miste tempo.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Til tross for at oljeprisen fortsatt vaker på nivåer godt under 50 dollar per fat, er det tegn på at stemningen hos investorene kan være i ferd med å snu.

Tall fra myndighetene i USA viser at amerikanske hedgefond posisjonerer seg for en oppgang i oljeprisen, og det i et omfang hvor man må tilbake til april for å finne tilsvarende.

Ifølge Commodity Futures Trading Commission økte forvalterne sine netto kjøpsposisjoner (lange posisjoner) i olje med 16.855 kontrakter til 132.857 futures og opsjoner i uken som endte 8. september.

I klartekst vil dette si at fondene vedder på at oljen skal opp i pris.

Les også

Oljebremsen: – Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

Økning i «bets»

Antallet salgsposisjoner (shortposisjoner), «bets» på at oljeprisen skal falle, ble redusert med 10.603 kontrakter i perioden.

– Oljeprisen har etablert en foreløpig bunn mellom 40 og 45 dollar for den amerikanske WTI-oljen, og mellom 45 og 50 dollar for brentoljen, og vi opplever at oljetraderne er blitt noe mer optimistiske igjen, bekrefter Henrik Sommerfelt, norgessjef i CMC Markets.

Les også

Sjeføkonomens dystre spådom: – Full krise i Norge i 2019

Han forteller til E24 at de opplever økende interesse for handel knyttet til olje og andre råvarer.

Andelen som satser på at oljeprisen skal opp, har de siste månedene ligget på mellom 60 og 70 prosent.

– Optimismen er enda et knepp større akkurat nå. Det er mer enn tre av fire kunder, 76 prosent, som mener at brentoljen skal videre opp. For WTI-oljen er andelen noe lavere, 69 prosent, men også her ser vi altså en klar overvekt av kjøpere, sier Sommerfelt.

Les også

– Det går over i grådighet

SER ØKT OPTIMISME: Norgessjef Henrik Sommerfelt i CMC Markets.

Venter fallende USA-produksjon

Årsaken til den økende optimismen kan være at investorene ser tegn på at forholdet mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet er i ferd med å stramme seg til.

Før helgen kom det statistikk fra Det internasjonale energibyrået (IEA), som estimerer at oljeproduksjonen i landene utenfor Opec vil falle i en takt ikke sett siden 1992.

Dette er igjen relatert til et større forventet fall i den amerikanske, landbaserte produksjonen.

Les også

Regjeringen bruker 650 mill. på verftstiltak: – Dette er ikke en krisepakke

Forventningene blir understøttet av riggstatistikken fra Baker Hughes fredag, som viste en nedgang på 16 rigger i USA på ukebasis.

– Folk begynner å se betydelig nedgang i produksjonstallene som et resultat av den fallende riggtellingen, og du kan vente at denne trenden fortsetter resten av året. Dersom du var short, har du kanskje tjent pengene dine og dekket posisjonene, sier Andy Lipow i Lipow Oil Associates til Bloomberg.

POSITIVITET: Stadig flere spekulerer i økning i oljeprisen. Her ser vi leteriggen Scarabeo 8 i havet utenfor Hammerfest for noen år siden.

Kina-reaksjon

På helt kort sikt er det imidlertid flere faktorer som peker mot fortsatt press på oljeprisen. Vi entrer en periode med sesongmessig vedlikehold på raffineriene, hvilket igjen kan gi mindre etterspørsel etter råolje.

Les også

Oljedirektør advarer oljebransjen mot «nærsynthet»

Det ser heller ikke ut til at det blir noe ekstraordinært Opec-møte, og dermed ikke noe produksjonskutt før tidligst på møtet i desember, og i tillegg til dette er det uro på etterspørselssiden, knyttet til utsiktene for svakere vekst i Kina.

– Det har vært en veldig bred reaksjon på Kina på tvers av råvarer, industrimetaller og aksjer, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til Reuters.

Investorene holder også øye med hva den amerikanske sentralbanken vil gjøre med renten. En renteheving peker mot en sterkere dollar, som igjen kan gi lavere etterspørsel etter den dollar-prisede oljen.

Les også

– Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

Les også

Leverandørindustrien venter spent på høstens kontraktrush

Les også

Stavanger kommune bykser opp på favoritt-liste

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Slik kan du investere i råvarer

  2. Ferske tall: Oljespekulanter mener oljerallyet vil fortsette i 2017

  3. Oljespekulanter optimistiske etter Opec-rapport

  4. Betalt innhold

    Investorprofil om oljekollapsen: – Lik vil ramle ut av skapene

  5. Rekordhøy spekulasjon i oljen: Tror oljeprisen kan falle kraftig