Truer med å stenge oljeplattformer

Ansatte i Statoil vurderer å stenge oljeplattformer dersom ledelsen gjør alvor av å kutte i den såkalte gavepensjonen.

STENGTE PLATTFORMER: Oljearbeidere truer med å stenge plattformer etter at Statoil frafaller gavepensjonsordningen.

 • Anne Marte Vestbakke
 • E24
Publisert:

Torsdag ettermiddag fikk fagforeningene i Statoil beskjed om at oljeselskapet kutter i den såkalte gavepensjonen. Dermed forsvinner muligheten til å pensjonere seg ved fylte 62 år og samtidig få full pensjon, skriver Stavanger Aftenblad.

Samtidig ble det klart at ledelsen, deriblant konsernsjef Helge Lund, beholder sine gullordninger. Dette har fått oljearbeidere til å rase.

- Klare til kamp

Nå varsler både fagforeningene Industri Energi, Safe og Lederne at pensjonskuttet blir et tema i de sentrale lønnsforhandlingene med Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Statoil har begrunnet omleggingen med at selskapet vil tilpasse seg pensjonsreformen, hvor et sentralt mål er å få folk til å stå lenger i arbeid.

Heltidstillitsvalgt i fagforeningen Lederne, Per Helge Ødegård, sier de er klare for kamp.

– I de sentrale forhandlingene har vi virkemidler, det har vi ikke i de lokale rundene. Vi har hatt kontakt med samtlige plattformer, og beskjeden fra våre medlemmer er at dette er den viktigste saken, sier han.

– Blir vi ikke enige, har vi en rekke lovlige virkemidler vi kan bruke. Et av dem er å stenge ned plattformer. Vi er klare til å bruke alle krefter vi har tilgjengelig, og det har vi også tatt opp med ledelsen, sier Ødegård.

- Ikke forskjellsbehandling

Statoil hevder at gavepensjonen har vært en administrativ ordning, og dermed ikke en del av lønnsforhandlingene, skriver avisen.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil uttalte til Dagens Næringsliv fredag at det ikke er noen forskjellsbehandling av ledelsen og andre ansatte.

- Nye konserndirektører vil ikke få tilbud om gavepensjon. Avviklingen gjelder ikke for tidligere og nåværende konserndirektører som har tidligpensjon som en del av sin individuelle lønnsavtale, samt 900 ansatte som kom fra Hydro som også har individuelle avtaler om tidligpensjon, sa Lindbær jr.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

 1. Statoil kutter  i gavepensjonen- men ikke for ledelsen

 2. Betalt innhold

  Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

 3. Betalt innhold

  Full strid i Equinor etter Statfjord-forlengelse

 4. Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

 5. Stor uro i Equinor etter Sætre-beskjed