Fagforbundene: - Statoil presser fram lønnsnemnd

Statoil vil stenge produksjonen på flere felt som følge av streiken på sokkelen. – En provokasjon for å framprovosere tvungen lønnsnemnd, mener de streikende.

STENGT: Heidrun en av plattformene Statoil har stengt som følge av streiken. - Statoil presser frem lønnsnemnd, mener fagforbundene.

Øyvind Hagen
 • NTB
Publisert: Publisert:

Statoil opplyste tirsdag først at selskapet stenger produksjonen de to steder fordi drøyt 700 medlemmer i forbundene Industri Energi, SAFE og Lederne søndag ble tatt ut i streik etter brudd i meklingen med Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Som følge av streiken ved Oseberg Feltsenter Nordsjøen vil i tillegg til selve feltsenteret også Oseberg Sør og Oseberg Øst måtte stenge produksjonen, opplyser Statoil. I tillegg stenges Heidrun-plattformen i Norskehavet.

Deretter kom meldingenom at også andre felt knyttet til Oseberg Feltsenter stenges. Dette gjelder plattformene Huldra, Brage, Veslefrikk A, Veslefrikk C og Oseberg C.

– Ikke forsvarlig

– Med det omfanget streiken har på Oseberg Feltsenter og Heidrun-plattformen, vil det ikke være praktisk eller sikkerhetsmessig forsvarlig å opprettholde produksjonen. Vi har derfor ikke noe annet valg enn å stenge ned produksjonen ved installasjonene som blir rammet hardest, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for undersøkelse og produksjon i Norge.

Landanlegget Tjeldbergodden på Nordmøre – som får gass fra Heidrun-plattformen – er stengt på grunn av manglende olje- og gassleveranser. Deler av produksjonen Sture-terminalen i Hordaland vil også bli stengt, og Mongstad-anlegget i Hordaland blir berørt, ifølge Statoil.

600 ansatte hentes

De streikende arbeider på Oseberg (Statoil), Heidrun (Statoil), Skarv (BP, ESS) og det flytende forsyningshotellet Floatel Superior (ESS).

Statoil opplyser at rundt 300 andre ansatte i selskapet og hos andre leverandører transporteres til land fra Oseberg Feltsenter. Personell på Oseberg Sør og Oseberg Øst vil inntil videre bli sysselsatt om bord. Fra Floatel Superior transporteres 330 ansatte til land.

– Provokasjon

SAFE og Industri Energi reagerer sterkt på at Statoil vil stenge felt som ikke er berørt av streiken, slik fagforbundene ser det.

– En provokasjon og et åpenbart forsøk på å presse regjeringen til å vedta tvungen lønnsnemnd, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i SAFE i en felles uttalelse.

I et møte fredag klokka 10 blir det klart om streiken på sokkelen trappes opp. Men det ligger ikke an til noen stor opptrapping, ifølge Leif Sande i Industri Energi.

– Vi kommer aldri til å ta ut gasseksporten, for det har vi ikke noe behov for. Men det kan komme en opptrapping av streiken innen oljeproduksjonen, for da rammer vi selskapene, ikke samfunnet, sier Sande til NTB.

Bakgrunnen for at fagforbundene gikk til streik var blant annet uenighet med arbeidsgiversiden om pensjonsordninger.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Statoil presser fram lønnsnemnd

 2. Betalt innhold

  Stanser ikke streiken

 3. Oljearbeidere til regjeringen: - Hold fingrene av fatet

 4. Betalt innhold

  Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen

 5. Oljearbeiderne truer med rettssak for pensjonen