Advarer mot Songa

Dramatikk i både ledelsen av selskapet og aksjen skremmer analytiker.

SLITER: Riggselskapet Songa Offshore trenger penger for å betale gjeld og nå har sjefen gått på timen.

Songa
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Riggselskapet Songa Offshore sliter med pengemangel, og onsdag gikk konsernsjef Asbjørn Vavik av på timen.

Problemene har ført til at selskapet straffes hardt på børsen:

Noen timer før Oslo Børs stenger torsdag var aksjen nede rundt 12 prosent til 6,8 kroner per aksje. Det er en stor nedtur siden den foreløpig siste bestenoteringen på rundt 36 kroner per aksje i første kvartal i fjor.

- Risikoen er ekstremt høy, og vi anbefaler å utvise forsiktighet til det er mer klarhet rundt prosessene i selskapet, skriver Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier i en fersk analyse.

Les også: Pareto ser tre muligheter for Songa

Styreleder Jens A. Wilhelmsen har overtatt Vaviks arbeidsoppgaver fram til en ny konsernsjef er på plass. Analytikerne håper nå at styret griper inn og får selskapet på rett kjøl.

- Vi håper å se en tydeligere strategi både i forhold til selskapets eiendeler og fremtidige finansieringsløsninger, skriver Hagen.

Håper på salg

Songa har store gjeldsposter som forfaller de neste årene. Selskapet håper at salg av riggen Eclipse til Seadrill kan innbringe mellom 600 og 650 millioner dollar - tilsvarende drøyt tre milliarder sårt tiltrengte kroner.

Fordi dette kan bety gode nyheter for evnen til å håndtere gjeld, er presentasjonen av selskapets rapport for tredje kvartal utsatt til 26. november.

Les også: Mohn kjøpte 2 mill. aksjer i Songa

Mye av usikkerheten rundt Songa er i tillegg knyttet til spekulasjoner om i store kostnadsoverskridelser for riggene Trym og Delta, som har vært på verft i lengre tid enn planlagt.

Denne usikkerheten gjelder også for fire rigger som er under produksjon.

- Dersom vi legger til grunn salg av Songa Eclipse for 600 millioner dollar, en emisjon med 20 prosent rabatt i forhold til gårsdagens kurs og 150 millioner i kostnadsoverskridelse på de nåværende verftsoppholdene, ender vi med en selskapsverdi på 13,1 kroner per aksje, skriver ABG Sundal Collier.

Spår svakt 2012

Styreleder Wilhelmsen avdramatiserte onsdag problemene rundt Trym og Delta.

- Oppgraderingen har tatt lenger tid enn planlagt, men det er ingen dramatikk i dette, sa han, men bekreftet samtidig at utsettelsen vil gi større utgifter.

Forrige uke ble Songa nedgradert av flere meglerhus, som var bekymret over den langsiktige finansielle situasjonen i selskapet.

ABG Sundal Collier spår et svakere resultat for Songa i 2012 sammenlignet med 2011, før det er ventet en økning i både salg, driftsmarginer og resultat i 2013 og 2014.

Publisert:

Flere artikler

  1. Songa taper millioner før riggsalg

  2. Smertelig nedtur for Songa

  3. Songa-sjefen går på timen

  4. Annonsørinnhold

  5. Songas verftsopphold koster inntil 800 mill.

  6. Songa-sjefen: - De slipperunna med dårlig arbeid