Elon Musk ber Norge la olje ligge

Tesla-sjefen mener Norge bør tenke nytt om oljepolitikken.

NESTE STOPP TYSKLAND: Etter sin Norges-visitt skal Tesla-sjef Elon Musk til Tyskland for å promotere elbilen og møte underleverandører for det han selv kaller viktig ny teknologi.
  • Marius Vervik (foto)
  • Marius Lorentzen
Publisert:

STAVANGER (E24): Mandag inntar Elon Musk, supergründeren og sjefen i elbilprodusenten Tesla, hovedscenen på oljemessen ONS i Stavanger.

Musk har blant annet revolusjonert nettbetaling gjennom PayPal og endret bilbransjen gjennom inntoget av elbilen Tesla.

Når han nå møter dresskledde menn, sjeiker og politikere som har investert milliarder av dollar og betydelig politisk kapital for å utvinne store mengder olje og gass, kommer han likevel med en klar beskjed.

Elon Musk mener Norge bør la en del av oljen på havdypet ligge.

- Ja, jeg tror verden til slutt vil se at hvis man tar for mye karbon ut fra havdypet og under bakken og slipper det ut i luften og sjøen, så har det en veldig dårlig effekt på miljøet.

- Det er en utvikling som er veldig vanskelig å gjøre om på, sier han om å få CO2 tilbake i «esken» når det først er sluppet ut.

Behandlet godt

Musk er invitert sammen med en rekke toppolitikere og toppsjefer i oljeselskaper for å fortelle om sitt syn på fremtiden og hvilke endringer energibransjen må gjennom.

- Grunnen til at jeg er her, er at norske myndigheter inviterte meg, og jeg mener Norge har vært gode mot Tesla. Så hvis de spør, så kommer jeg, sier Musk og ler høyt når E24 treffer han dagen før åpningen av konferansen.

Han sier han ikke er helt sikker på om hans tale mandag vil bli oppfattet som et sterkt budskap eller ikke.

- Det er er nå en langsiktig erkjennelse om at oljen vil gå tom en gang. «En gang» er ikke noe som vil skje snart, og alle på denne konferansen vil nok være pensjonerte når det skjer. Det er et økonomisk spørsmål på sikt, men for de som bryr seg om fremtiden vår på lang sikt, er dette et viktig spørsmål nå, sier Musk og mener bærekraftig transport er et spørsmål vi må finne en løsning på.

Musk går ikke inn på nøyaktig hva han skal si til forsamlingen mandag, men forteller at spørsmålet om hva som må endre seg, er et viktig spørsmål som må besvares.

- Glad Norge er en verdensleder

Elon Musk legger ikke skjul på hvor mye Norge har betydd for ham og Tesla. Norge er Teslas nest største marked, og Elon Musk gjør et poeng av at Norge leder klart an i forhold til størrelsen på landet.

- Jeg er glad for å kunne si at Norge foreløpig er en leder innen elbil i verden. Hadde jeg vært nordmann, hadde jeg vært veldig stolt over det, sier Musk og mener vi utgjør et godt eksempel til etterfølgelse for USA og Kina.

- Det gjør at verden kan se hva som skjer når det er så mange elbiler på veien. Hva som skjer med strømnettet og hvordan folk bruker bilen, legger han til.

Når Musk kommer inn på hvilken rolle transport spiller i endringen av energipolitikken, prøver han å illustrere hvilket forsprang den vanlige bensinbilen har.

- Tusenvis av milliarder har blitt brukt på å raffinere bensinbilen (…) Det er som det er en stor skog av bensinbiler og en liten spire av elbiler, sier Musk for å illustrere situasjonen.

- Elbilen må pleies frem til den kan stå på sine egne ben.

Ti år med hjelp

Musk mener Norge har vært veldig gode på å gi elbiler incentivene de trenger for å komme seg inn i markedet, sier dette om hvor lenge han mener elbilen vil trenge en hjelpende hånd før den tar markedet.

- Hvis incentivene tar slutt om ti år, vil det være greit.

- Er det hva elbilen trenger?

- Ja, det ville vært til stor hjelp, sier Musk og poengterer at elbiler ikke har milliarder av dollar investert i seg med en bransje som har et forsprang på 150 år.

Les også:

Her kommer 40 nye hurtigladere for elbilKrim-krisen kan gi nytt romkappløpNy garanti kan gi resultatfall for Tesla

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Tesla-sjefen til Norge: - Dere kan vise vei i verden

  2. Slik vil Elon Musk bygge ut elbilimperiet

  3. Elon Musk kommer til Bergen

  4. Tesla-gründeren overrasket over konkurrentenes elbiler

  5. Tesla åpner ny butikk i Oslo